KP: Driepunters voor VV Utrecht en Sliedrecht Sport

VoV, 09-03-2023. 4:33 uur. In de Kampioenspoule (KP) bij de dames volgen de topduels elkaar in een hoog tempo op. Was daar afgelopen weekend bijvoorbeeld VC Sneek vs. VV Utrecht (3-2) en Sliedrecht vs. Zwolle (2-3), gisteravond speelde koploper VV Utrecht tegen Apollo 8 en Sudosa-Desto vs. Sliedrecht.

VV Utrecht staat op 2-9, Apollo 8 op 2-7. Dan kunt u op de klompen aanvoelen dat dit voor beide teams een uiterst belangrijk duel was in hun race naar een top 2 plaats, die recht geeft op het spelen van de play-offs.

VV Utrecht vs. Apollo 8 eindigde in een kansloze nederlaag voor Apollo 8. Met 25-15, 25-14 en 25-20 was de thuisploeg heel snel klaar met hun gasten.

Na een serie in de openingsset van Marit Pasterkamp ging Apollo 8 bij 7-1 achter de time out in, met zeer veel servedruk bleef VV Utrecht echter de dominante ploeg in de eerste set. Apollo kreeg de servepass niet onder controle en bleef ver achter (15-8) en na een aantal eigen fouten nog verder met 18-9. Jorieke Bodde scoorde nog voordat Marly Bak en Iris Reinders de stand naar 23-12 tilden. De uitgeslagen omloopbal van Carlijn Koebrugge maakte met 25-15 een eind aan de set.

Eenzelfde spelbeeld in de tweede set. VV Utrecht blokkeerde zich via Denise de Kant naar een 5-1 voorsprong, bouwde het verschil uit naar 13-6, time out Apollo, en ging zelf naar de zijlijn toen Jorieke Bodde, Carlijn Koebrugge en Roos Wessels het verschil terugbrachten tot 14-10. VV Utrecht herpakte zich en nam weer afstand, de 20-12 was een prachtig blokpunt. VV Utrecht gaf niets meer weg en na twee foutserves (24-14) en een ace van Marit Pasterkamp werd de set met 25-14 afgesloten.

In de derde set kwam Apollo 8 op een 0-2 voorsprong. Met twee driepunters (5-7 naar 8-7 en 8-9 naar 11-9) maakte VV Utrecht achterstanden ongedaan. Apollo kwam ernaast (11-11) maar gaf daarna door een slordige fase in de set veel punten weg aan de thuisploeg. Tot aan 17-14 totaal vier.

Na de time out op 17-14 kwam Apollo terug naar 18-17, waarop Utrecht naar de zijlijn ging. En vervolgens via een blok van Carla Mulli en een ace naar 21-18 uitliep. Apollo kreeg daarna nog twee punten cadeau, Utrecht sloeg zich via Denise de Kant en Carla Mulli naar de 25-20 winst.

Met een eigen score van 52 om 33 en een foutenlast, die een direct punt voor de tegenpartij opleverde van 16 om 23, was VV Utrecht onbetwist de beste ploeg. Iris Reinders werd met 13 punten topscorer, Marit Pasterkamp scoorde 11 keer, waarvan vier aces. Bij Apollo 8 had Jorieke Bodde ook 12 keer succes.

Voor Sudosa-Desto, dat knap als eredivisiedebutant de Kampioenspoule haalde, stond het duel tegen Sliedrecht Sport op het programma. Beide teams waren nog zonder zege in dit verlengstuk van het reguliere seizoen. Sliedrecht Sport had als landskampioen drie punten nodig om uitzicht op de play-offs te behouden.

En slaagde erin om die gisteravond via een 0-3 zege in Assen mee naar Sliedrecht te nemen. Via de setstanden 21-25, 19-25 en 24-26. In de derde set glipte Sudosa-Desto een verlenging van de wedstrijd door de vingers.

In de eerste set had de thuisploeg bij 21-21 een ruime achterstand van vijf punten (10-15) weggewerkt, maar werd in de setfinale door Sliedrecht met een serie van vier punten naar een nederlaag gespeeld. In de tweede set was Sudosa-Desto steeds in de achtervolging na een gelijk opgaand begin. Na 13-13 nam Sliedrecht afstand, (14-18), kwam Sudosa via een score van o.a. Cindy Zandsta terug naar 17-18, maar moest toen toch afhaken en verloor na 17-20 en 16-24 met 19-25.

In de derde set werd een voorsprong van vier punten bij 18-14 een puntje toen Sliedrecht Sport de stand op 20-19 wist te brengen. Sudosa knokte zich vervolgens weer naar een mogelijk beslissend verschil (23-20), maar kon het in de finale niet afmaken. Via 23-24 won Sliedrecht de set met 24-26.

Paula Boonstra werd met 15 punten topscorer van de partij. Bij Sliedrecht kwamen Iris Vos (12), Evie van Kerkvoorde (11) en Jolijn de Haan (10) en Dagmar Mourits (10) in de dubbele cijfers. Ook Eline Mosselaar van Sudosa kreeg 10 punten achter haar naam. Sliedrecht maakte het verschil serverend en aanvallend (38 om 49), Sudosa scoorde meer blokpunten (6 om 5)