KP: Sliedrecht Sport (m) nieuwe koploper

VoV, 03-03-2019. 7:15 uur. Voor aanvang van de wedstrijd tussen Sliedrecht Sport en SV Land Taurus werd stilgestaan bij het overlijden op vrijdagmiddag van Wim van Mourik (65). Naast speaker was van Mourik o.a. redactioneel betrokken bij het samenstellen van het programmaboekje bij de thuiswedstrijden van Sliedrecht Sport. Bij Sliedrecht zullen ze Wim gaan missen.

Na de respectvolle minuut stilte in Sporthal de Basis waren de teams in de eerste set heel lange tijd aan elkaar gewaagd zoals de tussenstanden 7-6, 12-12, 16-16 en 21-21 aangeven. In de eindfase kon de thuisploeg op setpoint bij 25-24 de winst naar zich toetrekken. In de tweede set nam Sliedrecht al vlot een voorsprong (10-7, 16-11) en liet zich in het verdere verloop niet meer in de problemen brengen. Ze wonnen met 25-19 en brachten de stand zo op 2-0.

De derde set was opnieuw spannend. Taurus wilde niet met helemaal lege handen naar huis en vocht voor setwinst.  Ze stonden bij 9-11 en 11-12 voor, bleven in de side out vervolgens steeds op gelijke hoogte (14-14, 16-16) en moesten in de finale na 25-25 de eer aan de thuisploeg laten. Sliedrecht won met 27-25 en 3-0.

Met een eigen score van 57 om 45 had Sliedrecht ruim voordeel,  vooral aanvallend en blokkerend kwam dat verschil op de borden. Gerard Baan (Sliedrecht) en Hidde Uittenbosch (Taurus) werden met 16 punten topscorer van de partij.

Abiant Lycurgus verliest in Doetinchem:  Abiant Lycurgus is in de tweede wedstrijd van de kampioenspoule tegen een harde nederlaag aangelopen. In Doetinchem trof de landskampioen een ontketend Achterhoek Orion en verloor met 3-1 via de setstanden 21-25-20, 25-18 en 25-22.

De eerste set kende een moeizame start voor de Groningers. Via een aantal eigen fouten werd het na 9-9 snel een 13-9 achterstand. Lycurgus bracht daarna meer vuur en overtuiging in de wedstrijd en dat resulteerde in een sterke inhaalrace die via 15-16 en 17-21 in 21-25 winst eindigde.

In de tweede set ging het na 19-18 voor Lycurgus mis. Ze raakten de regie kwijt en maakten onnodige fouten, waardoor Orion naar 25-20 kon uitlopen. De derde set van Lycurgus was er eentje om snel te vergeten en voor Orion om lang te onthouden. Via 13-8, 16-9 en 20-14 haalde Orion de dikke 25-18 zege binnen, waarmee ze op 2-1 voor kwamen.

In de vierde set leek het op een tiebreak uit te draaien, Lycurgus kwam op 5-10, Orion herstelde zich knap en had bij 12-13 de aansluiting te pakken. Na de 18-19 kon Orion het initiatief overnemen liep uit naar 23-21 en won met 25-22, mede omdat Lycurgus te vaak uit sloeg.

Orion had met 66 om 52 de betere eigen score, het verschil werd vooral aanvallend gemaakt. Shalev Saada werd met 21 punten topscorer bij de thuisploeg, Wytze Kooistra kwam tot 16 punten voor de bezoekers.

Een mooie fotoreportage van Hans van Dijk van de wedstrijd Achterhoek Orion vs Abiant lycurgus staat onder de link:

In Apeldoorn kende Zaanstad een uitstekende start tegen Draisma Dynamo. Ze namen met 0-3 de leiding, maar raakten in het vervolg die voorsprong ook snel weer kwijt. Dynamo pakte via 17-13 en 24-18 een ruime voorsprong. Zaanstad kon verlies nog een drietal keren uitstellen (24-21) voordat het definitief moest capituleren. In de tweede set sloeg Dynamo na 9-8 het gaatje naar 14-10 en bouwde gestaag verder aan meer verschil. De 20-13 werd gevolgd door 25-17, waarmee de 2-0 op het scorebord kwam.

Eenzelfde gang van zaken in de derde set. Na de 7-6 was Dynamo de bovenliggende partij en liep snel naar een ruime voorsprong. Via 17-11 en 21-13 werd de 3-0 winst met 25-16 binnen gehaald. De 55 om 38 eigen score was duidelijk in het voordeel van Dynamo. Rik van Solkema werd met 14 punten topscorer, Lars de Boer van Zaanstad liet er 11 noteren.

De stand in de Kampioenspoule is nu Sliedrecht Sport 9, Lycurgus 8, Dynamo 7, Orion 7, Zaanstad 2 en Taurus 0 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart uit Dynamo vs Zaanstad en Hans van Dijk uit Orion vs Lycurgus.