KP: Teleurstellend verlies Lycurgus vs Orion

VoV, 03-03-2019. 7:30 uur.  Abiant Lycurgus is in de tweede wedstrijd van de kampioenspoule tegen een harde nederlaag aangelopen. In Doetinchem trof de landskampioen een ontketend Achterhoek Orion en verloor met 3-1 via de setstanden 25-21, 20-25, 18-25 en 22-25. Daardoor werd voorlopig de koppositie afgestaan aan Sliedrecht Sport.

De eerste set kende een moeizame start. Via een aantal eigen fouten werd het na 9-9 snel een 13-9 achterstand. De basis met Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Stijn Held kwam daarna meer vuur en overtuiging in de wedstrijd. Dat resulteerde in een sterke inhaalrace. Bij 16-15 produceerde Van de Kamp een mooie ace. De passer-loper had in die fase een sterke serveserie. Via Ghanbari werd het 21-17 en die marge bleek voldoende. Een intikkertje van Kooistra bracht het eerste setpoint op het bord en na een rally bracht een netfout het einde van de eerste set.

In de tweede set ging het na 19-18 mis. Abiant Lycurgus raakte de regie kwijt en maakte een paar onnodige fouten. Niels de Vries kwam in het veld voor Ghanbari om het midden te versterken, maar het hielp niet. Pim Kamps was aan de kant van Orion steeds erg dwingend met zijn serve en het was lastig om onder die druk vandaan te komen. Borst produceerde nog een fraai punt wat 24-20 betekende. Verder kwam het niet. Een servefout van Sam Gortzak betekende setverlies.

De derde set was er eentje om snel te vergeten. Het liep van geen kant. Vooral passend ging er teveel fout. Het was lastig om onder de druk vandaan te komen. Steven Ottevanger kwam als libero in het veld, maar het bleef in de basis onvoldoende. Orion bleef de baas en maakte het eenvoudig af met 25-18.

In de vierde set leek het aanvankelijk richting een beslissende vijfde set te gaan. Met goed spel stond het snel 10-5, maar deze marge verdween even snel weer van het scorebord. Vooral omdat het aanvallend niet meer lukte om gevaarlijk te zijn en scorend op niveau te blijven. Toch werd het nog 19-16. In die fase onderscheidde Held zich met een paar goede blokkeringen. Boven de twintig rolde het alsnog de verkeerde kant op. Veel aanvallen werden uitgeslagen, waaronder de beslissende uit geslagen aanval van Van de Kamp. Een teleurstellende 3-1 nederlaag was een feit.

Komende woensdag is Sliedrecht Sport vanaf 19.00 uur de tegenstander in het Alfa-college Sportcentrum.