Vizier op volleybal

 

Krekkers neemt vier punten mee uit Borne

VoV, 15-12-2019. 11:33 uur. In de Eerste Divisie A bij de dames was de nummer twee van de ranglijst (Apollo 8 D2) gastheer voor de nummer vier. Een mooie uitgangspositie voor een spannend duel, dat dachten waarschijnlijk ook vele Apollo en Krekkers fans, wan de tribunes zaten vol.

Droomstart van Krekkers:

Soms hoor je wel eens dat met name voetballers de wedstrijd al een paar keer in gedachten gespeeld hebben voordat ze aan de strijd beginnen. Dat al bij volleybalsters en volleyballers ook wel zo zijn, wat moet ik doen als zus en zo en wat als dat en dat, en uiteraard is het dan in gedachten altijd goed. De serve komt niet terug, de klap is raak, de pass en de set up zijn perfect. Want wie zo aan het mijmeren en dagdromen is laat zich of zijn teamgenoten geen fout op fout maken. Krekkers had de start waarvan de teamleden waarschijnlijk de avond ervoor voor het slapen gaan gedroomd hadden.

Eline Goossen serveerde haar ploeg naar een 0-6 stand, na twee tegentreffers van Apollo 8 gaf Laury Donker daar een vervolg aan en gaf pas weer af bij 2-10, waarbij trainer/ coach Thijs Prins van Apollo zijn tweede time out al opnam. Droom je dat als lid van de ploeg die achterstaat zou je met een nachtmerrie wakker worden, een glas warme melk drinken en hopen op een betere voorzetting. Na weer twee punten van Apollo liep Krekkers uit naar 4-13 en daarna werd er weer twee keer door Apollo gescoord.

Diagonaal Madée Oude Egberink trof een aantal keren de vloer. Het verschil werd tien punten toen Thirza Wesselink twee aces serveerde, slordigheidjes van Krekkers en een ace van Lotte Wissink en even later van Lisa Louwrink maakten er 13-20 van. Nadat de serve teruggehaald was serveerde Sophie Meijer haar ploeg naar de 13-25 setwinst.

Met een 8 om 16 eigen score en een 9 om 5 foutenlast was de droom van Krekkers uitgekomen. Apollo 8 moest zich nog maar eens een keer omdraaien en proberen in een andere en veel positievere gedachten wereld terecht te komen.

Apollo 8 haalt Krekkers terug naar de werkelijkheid.

Als je dan zo lekker de eerste set hebt gewonnen sluimer je op die prettige gedachten voort in het begin van de tweede set. Wat Thijs Prins precies tegen de ploeg heeft gezegd weten we niet maar het zal ongetwijfeld iets in de strekking geweest zijn van “Wakker worden dames, dit kan niet”.  Apollo boog de 0-2 om in 3-2 en kwam door een erg trefzekere Sophie Meijer met 4-7 achter.

Diede Spekreijze haalde de serve terug en Lindy Donker dacht waarschijnlijk, wat Laury in de eerste kon, kan ik allang. Ze begon met twee aces, en liet daar nog vijf scherpe opslagen op volgen, waarna haar teamgenoten aan het net twee keer blokkerend kon scoren. Bij 12-7 gaf ze pas weer af.

Krekkers probeerde wat terug te doen, bij 14-9 nam Gertjan ter Harmsel de tweede time out, het kill block van Madée oude Egberink was het antwoord hierop. Gertjan wisselde, maar Apollo 8 bleef nu via Imke Wieffer de punten maken om aan de veilige kant van de score te blijven. Bij 20-13 was het verschil al ruim, bij 22-18 ging Apollo 8 naar de zijlijn. Even de laatste instructies horen, even een slokje. Drie punten scoorde Lotte Wissink daarna vanaf de buitenkant. Met 25-19 bracht Apollo 8 de stand op 1-1 en was Krekkers ontwaakt uit de droom dat het altijd maar positief blijft doorgaan.

In de tweede set was Apollo 8 met een 20 om 11 score voor eigen punten de betere. Met name blokkerend en serverend pakten ze met 9 o2 punten veel voordeel.

Foutenfestival van grote omvang

Dat mag je wel zeggen. En dan kun je ook meteen daaraan vastplakken dat de droomsessie ten einde is. Want wie droomt er nu de ene na de andere fout bij elkaar. Ja, dat de tegenstander dat doet is prettig, maar het zal niet vaak voorkomen dat in de stoutste dromen tot aan een 10-9 stand er 14 keer voor de tegenstander gescoord is middels 10 foutserves en 4 aanvallende fouten.

Welk team zich het eerst herpakte gaat de set winnen, dachten we, en dat was Krekkers. Nadat er vijf keer op rij fout geserveerd was wilde Eline Goossen dat in ieder geval niet doen. Zij serveerde goed, te goed voor de passlijn van Apollo en Krekkers liep uit naar 10-13.

En wat later toen Apollo de ene aanvallende fout na de andere maakte was het zo 12-18. Diede Spekreijse en Madée Oude Egberink konden wat terug doen en hun team naar 15-19 en vervolgens 17-21 slaan. Een blokpunt van Laury Donker op een te simpel Apollo Lobje bracht Sophie Meijer aan de opslag. Apollo miste de side out, sloeg uit, waarna Sophie met twee aces de set besliste.

Met een eigen score van 11 om 10 had Apollo licht voordeel, echter de foutenlast van 15 om 6 punten was wel heel erg veel in hun nadeel. Te veel om te winnen.

Tiebreak of einde wedstrijd.

Tot 6-6 had Apollo 8 zicht op een vijfde set. Een serve serie van Ella Hazekamp maakte een eind aan die droom. Ze serveerde Krekkers naar 6-12, met aan het net Rianne Nijhof en Eline Goossen die de ene na de andere bal erin knalden. Apollo kreeg een paar puntjes cadeau en gaf er veel meer, eigenlijk veel te veel weg. Het werd 9-17 en de strijd was daarmee gestreden. Marije ten Brinke kon nog een paar punten voor Apollo laten noteren, maar dat woog niet op tegen de foutenlast die haar ploeg produceerde na het middendeel van de set en waardoor de stand naar 11-21, 13-23 en 14-25 liep.

Apollo kwam in de vierde set maar tot 7 eigen punten, Krekkers tot 13, hetgeen dan ook automatisch inhoudt dat er een foutenlast van 12 om 7 was.

In totalen werd het aanvallend 27/29, blokkerend 7/11 en serverend 12/10 voor wat de aces betreft. Met 44 om 23 scores voor de tegenpartij was Apollo 8 een hele grote concurrent voor Sinterklaas en de Kerstman, voor wat betreft het uitdelen van kadootjes.

Zusterstrijd.

Op mid stonden Laury en Lindy Donker tegenover elkaar aan het net. Laury had in de eerste set een mooie serveserie (van 6-2 naar 10-2), Lindy deed dat in de tweede set met een serie van 6-7 naar 12-7 net iets beter. Lindy blokkeerde Laury in de tweede set voor de 1-2 stand af, in de vierde nam Laury bij 9-15 revanche en waren de rollen omgedraaid. In de persoonlijke scores pakte Laury net een paar puntjes meer mee dan Lindy.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Elise Goossen – Haarhuis.