Krekkers wint spannende derbykraker vs. Set-Up

VoV, 12-02-2023. 10:28 uur. Er stond nog een rekening ter vereffening door de Krekkers open. Die van de 3-1 nederlaag in Ootmarsum tegen Set-Up ’65. Dat was toen de ploeg uit Maria Parochie tijdens de Ootmarsumse kermis van de Koale Karmis thuiskwam, nadat ze met een ruime 16-25 de eerste set hadden gewonnen, maar daarna een koude douche over zich heen kregen?

Voor volle tribunes was het gisteren tijd om zaken recht te zetten. De stand op de ranglijst vooraf deed de derbykoorts nog een paar graden stijgen. Set-Up kon bij een volle buit tot op één punt van Krekkers komen. Logisch dat de fans uit Maria Parochie en Ootmarsum naar De Haambrink kwamen voor dit duel. En wat spanning en vreugde/ teleurstelling kwamen ze zeker aan hun trekken.

In de eerste set trok trainer/ coach Frank van den Noort van Krekkers al bij een 1-5 achterstand aan de time-out noodrem. De gasten hadden overduidelijk de betere start. Juliët Huisman had de boodschap in die pauze begrepen en serveerde de thuisploeg naar een 7-6 voorsprong, waarop Marcel Veneklaas de ‘panic-button’ indrukte. Zonder het gewenste effect, de thuisploeg denderde door naar 19-14, waarop Marcel Veneklaas voor de tweede keer zijn ploeg naar de zijlijn haalde. Dit keer had hij wel succes.

Set-Up knokte zich terug in de wedstrijd en had bij 20-19 de aansluiting te pakken. En alsof het dan zo moet zijn, had ook de pauze, die Krekkers op die stand aanvroeg succes. De dames uit Maria Parochie sloegen zich naar 23-19. Twee rake klappen was Krekkers van de winst af, maar die bleven maar uit. Set-Up werkte het ene na het andere setpoint weg en kwam bij 24-24 langszij. Met geen time-outs meer beschikbaar moesten de teams het zelf oplossen. Dat deed Krekkers net iets beter dan hun gasten, met 26-24 kwamen ze op 1-0.

Qua spanning kende de tweede set hetzelfde hoge aantal voltages dan in de eerste set. Bij 6-6 had Krekkers een 0-3 achterstand weggewerkt. Set-Up ’65 pakte echter opnieuw het initiatief, dwong Krekkers bij 8-11 de eerste pauze op te nemen, maar de gasten gaven in het verdere verloop tot aan diep in de big points geen krimp. Bij de tussenstanden 10-15 en 12-17 bleven ze een handvol punten voor, bij 17-19 en 18-19 waren daar eerst alleen duim en pink en later alleen maar de pink van over.

Opnieuw diende zich een spannende ontknoping aan, de fans gingen er nog maar eens goed voor zitten en uiteraard werd bij de Ootmarsumse schare een 1-1 verwacht, terwijl de Krekkers fans op een 2-0 inzetten. Bij 21-24 voor Set-Up kon en mocht het toch niet meer misgaan? Één ace, één rake klap, één fout van de tegenstander was voldoende voor de winst. Maar die kwam er niet. Op 23-24 en 25-24 moest Set-Up wel de time out in, nadat ze de 24-24 met een  opstellingsfout hadden weggegeven.  En als je het dan zelf niet afmaakt, keert dat tegen je. Zo ook nu. Na de time out op 25-24 kon Krekkers via het duoblok Thirza/ Benthe de stand naar 26-24 en 2-0 tillen.

Kunt u zich de teleurstelling voorstellen, niet alleen binnen de lijnen, maar ook op de tribune? Dan maar gaan voor een vijfsetter, zal de heersende gedachte zijn geweest. Waarom zou de euro niet ook een paar keer de goede kant voor Set-Up op kunnen vallen. En zo ging Set-Up ook van start inde derde set. Onbevangen, alsof er geen 2-0 achterstand op de borden stond.

Bij 3-6 in de derde set kwam Esther Huls binnen de lijnen voor Sophie Meijer en meteen erop volgde de time out van Krekkers bij 3-7. Set-Up had de gang erin en bleef die erin houden. Met mooie winnende rally’s namen ze een 8-12 voorsprong, maar de drukvolle opslagen van Isabel werden hun in de fase erna voor een korte periode te veel (14-14) waarop de strijd gelijk op verder ging tot 16-16.

De gasten sloegen zich naar 16-19, de thuisploeg zag bij 16-20 Marèll Oude Avenhuis met een enkelblessure het veld verlaten, hetgeen echter voor Krekkers geen reden was om op te geven. Integendeel, met dubbele energie vochten ze zich terug en toen Set-Up met een netfout hen de 23-23 cadeau gaf kwam het dus voor de derde keer in de wedstrijd op de laatste twee punten aan.

Tot dan zat er alles in de wedstrijd dat volleybal mooi maakt. Niveau, knullige fouten, mooie omloopscores en sterk serveren. Met aan beide kanten van het net libero’s die in de rally en op de serve van de tegenpartij voor hun teams met flitsreacties de punten van de vloer hielden. Voor menig fan op de tribune, in ieder geval voor de Set-Up supporters, mocht de wedstrijd in deze ambiance nog gewoon een vervolg krijgen met een vierde set. Maar daar dacht Krekkers anders over. Na de time out op 24-23 maakten ze een eind aan dit enerverende duel.