Kriskras door Europa, van Turkije naar Finland.

VoV, 25-01-2021. 5:46 uur. Op onze tour langs Europese en één Zuid Amerikaanse sporthal beginnen we in Turkije. Bij het duel tussen Aydin van Maret Grothues en Nilüfer, de nummer zeven tegen de nummer vier. Het werd een thuisnederlaag voor Aydin, dat alleen in de tweede set nipt met 25-23 de winst kon bijschrijven. De 19-16 voorsprong was bij 22-22 weg, waarna na 23-23 de setzege alsnog kon worden gepakt. In de andere sets bleef de thuisploeg met 19, 16 en 21 punten aan de verkeerde kant van de score. Grothues maakte 14 punten.

Wouter ter Maat en Maarten van Garderen zetten hun zegetocht dwars door de Turkse eredivisie voort met een 0-3 uitzege bij Bursa. De thuisploeg werden 17, 22 en 14 punten gegund. Ter Maat scoorde 13 keer, van Garderen maakte er 11. Met 19-47 blijft Ziraat Bankasi koploper Fenerbahce (21-53) op de hielen zitten.

In Zwitserland was Anna Mebus met Volley Düdingen met 3-0 de baas over Toggenburg. De eerste twee sets waren na tien keer knipperen met de oogleden voorbij. Setstanden 25-12 en 25-7. De derde set duurde het iets langer, die werd met 25-20 door Düdingen gewonnen. Anna Mebus begon in de derde set in de starting six.

Volley Lugano van Lotte Groninger won nog wel de eerste set in de uitwedstrijd tegen Schaffhausen (23-25), maar moest daarna drie keer een hele diepe buiging maken voor de thuisploeg. Met 25-15, 25-10 en nogmaals 25-15 werd de wedstrijd met 3-1 verloren. Lotte Groninger had 2 invalbeurten.

In Zwitserland is Pfeffingen koploper met 16-41, Düdingen staat vierde (14-31) en Lugano is de nummer zes (14-17).

In Duitsland won Giessen van Stijn van Tilburg het duel op zondag met 3-0 van VCO Berlijn, de Duitse talentenploeg. De tegenstander kreeg 17, 19 en schamele 13 punten mee op hun terugreis. Van Tilburg stond drie sets in de basis en scoorde 7 keer. Zijn ploeg staat vierde in de Bundesliga.

In Polen won Britt Bongaets met LKS Lodz thuis met 3-0 van Wroclaw. De gasten kwamen niet over de twintigpuntengrens. Setstanden 25-19, 25-16 en 25-13. De oranje spelverdeelster stond alleen in de eerste set in de basis. Haar ploeg staat nu op de tweede plaats (17-35), de koploper staat op 15-38.

Olsztyn van Robbert Andringa kon geen vervolg geven aan de stuntzege die ze eerder vorige week thuis tegen Jastrzebski Wegiel behaalden. De return werd uit met 3-2 verloren. De 0-2 voorsprong ging door minimale setverlies (27-25 en 26-24) verloren, waarna de tiebreak met 15-9 duidelijk voor de thuisploeg was. Andringa stond vijf sets in de basis en scoorde 19 keer. Zijn ploeg bezet de tiende plaats in de Plus Liga.

In Finland was er een 0-3 uitzege van Viesti LP, de ploeg van Anniek Siebring, bij LiigaPloki. Via de setstanden 19-25, 14-25 en 21-25. Siebring kreeg geen speelminuten. Haar ploeg staat vierde (18-41), de tegenstander is zesde (19-23)

Aan de andere kant van de wereld speelde Anne Buijs met Praia Clube uit tegen Pinheiros. De eerste set had haar ploeg het lastig (24-26), de 21-23 voorsprong was bij 24-24 nog verloren gegaan. Daarna kenden ze met 11-25 en 16-25 weinig problemen om met winst af te sluiten. Aan het net (38 om 54 scores) was Praia Clube, dat met 14-34 derde op de ranglijst staat, de dominante ploeg. Anne Buijs scoorde 8 keer.