Vizier op volleybal

 

Landstede geeft eredivisieplek aan Vrivo

Landstede H1 - Rivo H1, 26-11-2014 034 (Kopie)

Landstede heeft bekend gemaakt de eigen Eredivisie plek af te staan aan Vrivo uit Vriezenveen. “We wisten dat deze dag een keer zou komen, maar dat het tegen een 2e Divisionist uit Twente zou zijn heeft ons volledig verrast. We moeten echter reëel zijn en erkennen dat ons tijdperk van hegemonie voorbij is” aldus coach Strikwerda. Wat de ploeg uit Zwolle nu gaat doen is vooralsnog niet bekend.

Afgelopen zaterdag begon als iedere andere zaterdag voor landskampioen Landstede Zwolle. Wel vaker wordt sportieve medewerking verleend aan de ontwikkeling van volleybal clubs d.m.v. het geven van volleybal clinics, vooral na het seizoen. Zo ook deze zaterdag 20 juni 2015. Er zou een clinic gegeven gaan worden aan de jeugd van Vrivo in sporthal De Stamper te Vriezenveen. Aan- en afsluitend zou een oefenwedstrijd worden gespeeld tegen de “Vrivole Mannen” van het 1e herenteam ter ere van de sportieve zwanenzang van een drietal spelers (Ruud Gerritsen, aanvoerder Peter Oosterhuis en “mens der Mensen”, Gerald Mensen) en trainer/coach Matthijs Oosterhuis.

Niets bijzonders tot zover. De clinic was een groot succes; de jeugd kreeg de laatste volleybalkneepjes voorgeschoteld van een aantal nationale volleybalhelden en hun trainer/coach Redbad Strikwerda. Zij hadden hun kostbare zaterdagmiddag opgeofferd om  in het Twentsche Vjenne hun kennis te delen. De dank hiervoor was uiteraard groot.

Na de clinic werd een eenvoudige doch voedzame maaltijd genuttigd door de mannen van Landstede en Vrivo ter voorbereiding op hun sportieve clash, die vanaf 16.00 uur gepland stond. Het massaal toegestroomde publiek kon niet bevroeden dat ze getuige zou gaan zijn een historische gebeurtenis. De Mannen van Vrivo, zo was de verwachting, zouden geen schijn van kans maken tegen de oppermachtige kampioen van de Eredivisie. De welwillende Vrivolen zouden weliswaar hun best doen en af en toe leuke dingen laten zien, maar zondermeer het onderspit delven tegen de Zwolse volleybalgrootmacht.

De eerste set begon de formatie uit Vriezenveen wat zenuwachtig maar gooide in de loop van de set de schroom van zich af. Met een machtige sprongservice serie van Peter Oosterhuis leken de Vrivolen op weg naar setwinst, maar zoals eerder in dit seizoen al eens besproken op VoV hebben de Mannen van Vrivo nogal last gehad van medelijdende neigingen; tegenstanders werd de overwinning gegund bij bijvoorbeeld (dreigende) degradatieproblematiek. Hier kon in dit geval echter geen sprake van zijn – Landstede is nota bene landskampioen, bekerwinnaar en supercup winnaar! – dus moet dit betiteld worden als ordinair altruïsme. Feit is dat de 1e set verloren werd met 23-25. In de 2e set ondervond Vrivo nog de naweeën van het masochistische tafereel in de 1e en werd kansloos verloren met iets van rond de 14-25.

In de 3e en laatste set richtten de Kloeke Mannen uit Twente zich op onder de bezielende aanvalsdrift van Gerald “Übermensch” Mensen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was sloeg hij menig bal over het hoge Zwolse blok heen. Er werd zelfs een brutale voorsprong genomen van 22-20. Echter, om nog altijd volkomen onduidelijke redenen werden de spelers Ruud Gerritsen, Peter Oosterhuis en “Mens de Mensen” Gerald Mensen in de genoemde volgorde gewisseld. Ze kregen daarbij prompt een bos bloemen van Zwolle coach Redbad Strikwerda, die naderhand aangaf “heel blij te zijn dat deze sterspelers gewisseld werden”.

Het in grote getale aanwezige publiek reageerde op deze onverklaarbare wissels met staand geklap en gefluit. Gerald Mensen kreeg zelfs een oorkonde als “Lid van Verdienste” van Vrivo! Al met al onbegrijpelijk wisselbeleid! Dat vond ook gelegenheids – assistent – coach Patrick te Vaarwerk. Hij kon het niet langer aanzien en hij greep subiet in door coach Matthijs Oosterhuis te wisselen. Nog nooit vertoond in volleyballand; een regelrechte coup! Vanzelfsprekend greep de opgeluchte Landstede – coach de gelegenheid aan om ook Matthijs een bos bloemen te overhandigen, en zelfs een bierpakket; de Vriezenveense succescoach had onder zijn bezielende leiding vandaag immers bijna de landskampioen op de knieën gekregen.

Deze 3e set werd nog ternauwernood binnengehaald door de Zwolse ploeg met 22-25, temeer daar hoogvlieger en clubicoon Gerald Mensen op de bank zat, maar er was iets pijnlijk duidelijk geworden. Zoals Strikwerda het treffend verwoordde: “Als je met één keer per week trainen blijk geeft de landskampioen te kunnen verslaan, dan verdien je gewoon een plek in de Eredivisie.”

Wat de Zwollenaren nu sportief gezien van plan zijn is, zoals gezegd, vooralsnog niet bekend. Er wordt gesuggereerd dat de ploeg komend seizoen een “sabbatical” gaat opnemen, maar dat is niet bevestigd. “De komende weken gaan we ons bezinnen over de toekomst”, aldus een gedesillusioneerde Strikwerda. “Vooralsnog lijkt topvolleybal een brug te ver voor ons…”

In Vriezenveen bleef het nog lang onrustig, maar nadat de straten rond 03.30 uur schoongeveegd waren van alle confetti en vlaggetjes viel ook dit pittoreske Twentse dorpje in slaap en droomde menigeen over de tumultueuze climax van een heroïsch tijdperk, waarin de Mannen van Vrivo een extra dimensie hebben gegeven aan de fantastische volleybalsport. De 2e Divisie zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn…

(Wedstrijdverslag van (ex) trainer coach Matthijs Oosterhuis, Vrivo. Foto Jan van den Noort)