Vijfsetters beslissen halve finales Baku

Polen2Turkije2

Twee vijfsetters brachten gisteren bij de Europese Spelen in Baku de beslissing over een plaats in de damesfinale. Eerst Polen (tegen Servië) en later Turkije (tegen Azerbeidzjan) wisten de tiebreaks in hun voordeel te beslissen.

Polen had eerder Duitsland naar huis gestuurd en nu was het de beurt aan Servië, groepswinnaar uit de Oranje poule. In de openingsset deden de ploegen weinig voor elkaar onder (25-23 voor Polen), Servië herstelde zich in de tweede set knap en maakte middels 20-25 gelijk. Polen kon een hele ruime achterstand (14-21) nog gedeeltelijk ongedaan maken maar kwam aan het eind tekort om de klappen van Nikolic en Mihajlovic van de vloer te houden.

In de derde set was Polen weer de sterkere en was er een spiegelbeeldstand bij 21-14 in hun voordeel ten opzichte van de tweede set. Op 23-19 haalde trainer coach Jacek Nawrocki de ploeg nog even naar de kant, waarop een blokscore en een ace de set beslisten. Het overwicht bleef aan dezelfde kant van het net, want in de vierde set was Servië weer de betere ploeg. Ze maakten met 22-25 gelijk. Dus verlenging.

Polen maakte het in de vijfde set af. Aan de hand van Katarzyna Zarolslinska (27 punten totaal) en haar voornaamgenote Skowronska – Dolata (15 punten) pakten ze na de tussenstanden 9-5, 12-10, 14-10 de 15-12 eindzege en daarmee de plaats voor de finale. In de tiebreak scoorden ze niet voor Servië, maar kregen wel vijf punten van hen kado. Bij Servië werd Brankica Mihajlovic met 25 punten topscorer, Jelena Nikolic kwam tot 18 treffers. Servië had op de eigen score een 77/80 voordeel, de foutenlast lag met 24/30 een beslissend stukje hoger.

Turkije wordt in de finale de tegenstander van Polen door in de halve finale gastland Azerbeidzjan te bedwingen. Het thuisland kon twee keer een achterstand in sets goedmaken maar moest in de tiebreak toch capituleren. Turkije pakte de eerste set met 25-21 (tussenstanden 8-6, 16-14 en 21-17) maar moest Azerbeidzjan in de tweede weer naast zich dulden. Met 23-25 maakten ze gelijk.

Ook de 2-1 voorsprong in sets (via 25-19) werd met minimaal verschil (23-25) prijsgegeven. Bayramova haalde de verlenging binnen, tot grote vreugde van de 4.500 toeschouwers. In die vijfde set leek Azerbeidzjan op 7-9 een mogelijk beslissend gaatje te hebben geslagen, maar ze konden de side out niet vasthouden. Turkije had in Polen Uslupehlivan een trefzekere wissel na de derde set ingebracht (17 punten totaal). Zij sloeg in de finale van de vijfde set het ene na het andere punt binnen en zette haar ploeg na 7-9 op 13-11. Aydemir blokkeerde 14-11 binnen en Kubra Akman deed haar dat na voor de 15-11 winst.

Bij Turkije werd Neriman Ozsoy met 25 punten topscorer, Oranjes plaaggeest Polina Rahimova van Azerbeidzjan was ook nu weer goed bezig. Maar liefst 35 punten liet ze noteren. Bij de eigen scores werd het in totaal 87/82. Waarbij de 20 blokpunten van Turkije ten opzichte van de 8 van Azerbeidzjan zwaar telden. Babat, Akman en Aydemir pakten elk vijf blokpunten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV, boven Polen, onder Turkije.