Vizier op volleybal

 

Landstitel VC Sneek zorgt voor enorme ontlading

 

VoV, 06-05-2024. 4:46 uur. De dames van Friso Sneek zijn na een spannende vijfsetter in Sportcentrum Galgenwaard voor de tweede maal in successie landskampioen geworden! Na het blok van Rixt van der Wal op 14-11 ontploften de roodgekleurde tribunes en werd het sein voor een waar Fries volksfeest ingeluid. Emotionele taferelen, tranen van blijdschap, vreugdedansen en hossende toeschouwers.

Terechte beloning: Bij Sneek heeft men het piekfijn voor elkaar. Erik Reitsma: “Ik ben blij en bevoorrecht dat ik bij zo’n professionele club mag werken. Het resultaat is er een van hard werken en een terechte beloning voor het hele seizoen. We hebben steeds bovenaan gestaan en getoond waarom wij de titel verdienen.”

Enorme ontlading: Ruim driehonderd supporters – wat een prachtige rode muur- uit Sneek bevolkten de tribunes en zorgden voor een fantastische sfeer en zagen hun support beloond met een triomf van hun Friso Sneek. Een enorme ontlading na de 15-11 in de slotset en na een zwaar seizoen voor de Snekers die in twee duels aantoonden waarom de landstitel wederom naar de Waterpoortstad ging. “We hebben er keihard voor gewerkt”, aldus een emotionele trainer/coach Erik Reitsma die met het team zijn eerste grote prijs pakte!

Drie prijzen: Een buitengewoon succesvol seizoen voor Friso Sneek dat alleen niet de nationale beker in de wacht sleepte, maar wel de Super Cup, de Noord Oost Cup en nu dus de nationale titel voor zich opeiste. Drie prijzen in de prijzenkast van Sneek. Wie kan dat in een seizoen nazeggen? Niemand in volleyballand.

Blessuregolf: Het succes kwam de Friezinnen niet aanwaaien, want de roodhemden kampten met tal van blessures van o.a. Fleur Wiersma, Rixt van der Wal, Britt Schreurs, Lisan Siemonsma, Nynke Hofstede en kraakte en piepte het bij talloze spelers op het eind. De Snekers zullen in ieder geval blij zijn dat er geen derde duel in Sneek komt. Voor een speler was het een extra memorabel moment namelijk libero Geldou de Boer die vorig jaar verstek moest laten gaan vanwege een blessure en nu met stip verreweg de beste speler van het veld was.

Dit alles ook onder toeziend oog van bondscoach Felix Koslowski die gezien moet hebben dat Geldou de Boer in de vaderlandse competitie gewoon de beste libero is. De inwoner uit Blauwhuis was op beslissende momenten weer een stevige rots in de branding in een wedstrijd overigens die qua niveau niet de schoonheidsprijs verdiende. Spannend, meeslepend en exposure voor het volleybal was het echter wel!

Extra scherp: Na de duidelijke 3-0 zege in de uitpuilende Sneker Sporthal wachtte de tweede confrontatie in Utrecht dat extra scherp was om voor de laatste kans te strijden. Het gemis van spelverdeler Ana Rekar – mogelijk voorste kruisband kapot- is natuurlijk een gemis alhoewel de ook scheidende Robin van der Velde het goed oppakte.

Ongemeen spannend: De gasten oogden relaxed en hadden in de eerste set ook de beste papieren tot 23-21 toen aanvallende fouten de set deden kantelen. (25-23) In de tweede set, waar het weer ongemeen spannend was, trokken de blauwheden de stand gelijk om vervolgens overtuigend de derde set te winnen. In de vierde set ging het helemaal mis, werd de schade beperkt nog tot 19 tegenpunten, maar Utrecht was back in the game.

Feestgedruis: In de vijfde set toonde Friso Sneek aan waarom alleen zij recht hebben op de landstitel.  De mentale veerkracht bij de bezoekers is zo groot dat dit element iedere keer zorgt voor een boost en ertoe bijdraagt om de set over de streep te trekken. Dat deed Rixt van der Wal met een kill-block waarna Friso Sneek zich in het feestgedruis kon storten. Friso Sneek: Neerlands beste weer!

gh @ VoV, bron VC Sneek, foto’s Lieuwe Bosch