Zilver voor Immers/ van de Velde, Stam/ Schoon naast podium

VoV, 06-05-2024. 4:54 uur.  Steven van de Velde en Matthew Immers nemen vanuit Brasilia na de verloren driesetter in de finale tegen Evandro/ Arthur de zilveren medaille en waardevolle Olympic Ranking punten mee huiswaarts. Stam/ Schoon verloren de strijd om het brons tegen Bobner/ Vergé -Depre in drie sets.

Tot aan de finale waren beide teams in de mannenfinale ongeslagen en wilden dat uiteraard ook blijven. Brazilië kwam het beste uit de startblokken ((4-3. 8-6), maar na de tweede veldwissel ging het initiatief door scorende blokkeeracties van Steven van de Velde naar Nederland. De 10-12 werd 12-16, een verschil van vier punten dat er op setpoint nog stond. Matthew Immers scoorde het laatste punt van de set voor de 17-21 winst.

Brazilië en Nederland waren in set twee aan elkaar gewaagd (4-3, 7-7, 10-11, 15-16) en hielden elkaar met de score in evenwicht op de side out. Na 17-18 voor Nederland scoorde de thuisploeg drie keer, de servedruk was daarbij belangrijk. Brazilië kreeg setpoints op 20-18, 21-20 en 22-21. Met een ace van Evandro werd de tiebreak afgedwongen met 23-21.

In de derde set was Brazilië serverend opnieuw dwingend en met veel druk vanaf de opslaglijn liepen ze uit naar 5-2, 8-3 en 12-4. Het Nederlandse duo kon geen weerwoord geven tegen de Braziliaanse dadendrang voor eigen publiek en met 15-9 ging de tiebreak verloren.

Steven van de Velde scoorde totaal 26 punten, waarvan 8 blokkerend. Matthew Immers liet er 16 noteren.

Voor Katja Stam en Raïsa Schoon was er in Brasilia geen eremetaal. Zij verloren de strijd om het brons met 1-2 via 15-21, 21-13, 9-15 van het Zwitserse duo Esmée Böbner en Zoé Vergé-Dépré, dat zich via twee kwalificatierondes naar de strijd om de laagste podiumplaats had geslagen.

Een 2-6 achterstand kon het NL-duo bij 8-8 nog ongedaan maken in de eerste set, maar op de serie van 10-12 naar 10-18 moesten ze het antwoord schuldig blijven. Serve aces van Zwitserland en servefouten van Nederland maakten het verschil, Nederland verloor de set met 15-21 na een 12-20 achterstand.

Stam/ Schoon herstelden zich knap in de tweede set. Na de 7-7 bij de tweede veldwissel liepen ze uit naar 12-7 en hielden een handvol punten voordeel bij 16-10 en 18-13. Raïsa Schoon serveerde het Oranje duo vervolgens naar de 21-13 winst.

In de beslissende derde set kantelde het wedstrijdbeeld meteen vanaf het begin weer naar Zwitsers voordeel. Ze kwamen met 1-6 voor en gaven Stam/ Schoon daarna geen kans meer op een positief resultaat. Via 5-10 werd de set met 9-15 gewonnen.

Katja Stam had 30 keer succes, Raïsa Schoon liet 7 punten noteren.

De finale bij de dames tussen Ana Patricia/ Duda en Nuss/ Kloth (USA) eindigde in een 2-0 zege voor het Braziliaanse duo. Met 21-17 en 21-14 hielden zij het goud in eigen land.