Vizier op volleybal

 

Champions League goud voor Robin de Kruijf.

VoV, 06-05-2024. 5:30 uur. Na een indrukwekkend nationaal en internationaal seizoen, waarin pas de eerste en enige nederlaag geleden werd in de ‘best of five’ finalereeks tegen Scandicci, stond Italiaans kampioen Conegliano in de Champions League finale tegenover Vero Volley Milano.

In dat duel in Antalya in Turkije is het vooral een Amerikaanse en Italiaanse clash met bij Conegliano de Amerikaanse dames Kathryn Plummer, Kelsey Robinson en Madison Bugg en aan Milano kant Kara Bajema en Dana Rettke. Voor beide teams staan er ook de nodige Italiaanse internationals in de selectie. Marina Lubian, Sarah Fahr en Monica de Gennaro bij Conegliano, bij Milano Paola Egonu, Miriam Sylla, Alessia Orro en Raphaela Folie.

Uiteraard is de spelverdeelsters clash tussen Joanna Wolosz (Conegliano) en Alessia Orro, de diagonalenstrijd tussen Isabelle Haak (Conegliano) en Paola Egonu en het libero vergelijk tussen Brenda Castillo (Milano) en Monica de Gennaro ook interessant. En wij zijn natuurlijk benieuwd wie er namens Nederland met de cup aan de haal gaat. Werd het de gisteren jarige Robin de Kruijf of Nika Daalderop.

Alle statistieken spraken in het voordeel van Conegliano, maar we weten ook allemaal dat resultaten uit het verleden, waarop deze statistieken gebaseerd zijn, geen garantie geven voor het hier en nu. En al helemaal niet als het de laatste clubwedstrijd van het seizoen betreft, Milano heeft een veel rustiger aanloop er naartoe gehad dan Conegliano, dat in eigen land de finalereeks om de titel nog moest spelen en last but not least als er heel veel eer en veel euro’s op het spel staan.

De wedstrijd: Het werd een spannende vijfsetter, waarin Conegliano van Robin de Kruijf met 15-9 aan het langste eind trok. Met het drietal Haak (23), Plummer (21) en Robinson (10) als betere puntenmakers dan Egonu (19), Sylla (13) en Cazaute (10). Robin de Kruijf scoorde 6 keer, Nika Daalderop kreeg geen punten achter haar naam. Met een aanvallende score van 60 om 48 punten maakte Conegliano het verschil in de 76 om 62 eigen punten.

In de eerste set domineerde Conegliano van begin (4-0) via het middendeel (14-8) tot aan het eind (25-14). Vooral Isabelle Haak, die later tot MVP van de Super Final werd gekozen sloeg veel raak, ook de forse foutenlast in de finale van de set droeg stevig bij aan de winst van Conegliano. Nika Daalderop en Robin de Kruijf begonnen beide in de basis, Daalderop werd na 14-8 vervangen door de Française Helena Cazaute.

In set twee waren de rollen omgedraaid. Na een foutloos begin tot aan 4-5 voor Milano volgde tot 8-11 een foutenfestival. Met Miriam Sylla aan de opslag, 2 aces, en Dana Rettke en Paola Egonu als afmakers aan het net liep Milano uit naar 9-17 en kon tot ver in de big points (18-23) een geruststellende voorsprong vasthouden. Marina Lubian, die er voor de serve ingekomen was, serveerde Conegliano naar 20-23, haar foutserve zette Milano op setpoint. Alessia Orro zocht daarna steeds Paola Egonu voor het winnende punt, maar Egonu miste keer op keer, drie keer achter elkaar sloeg ze uit, tot aan 23-24. Ondanks dat ging de set up bij de volgende rally weer naar haar en bij de vierde keer was het wel raak. Dus 1-1.

De Kruijf blokkeerde het eerste punt in de derde set op het scorebord, Conegliano liep uit aar 6-2 en met Haak als scorende diagonaal werd de marge bij 18-10 wel heel erg ruim. Nika Daalderop kwam als wissel binnen de lijnen, Milano herpakte zich enigszins via scores van Orro (2de bal) en Cazaute (ace) en had het verschil bij 23-18 tot vijf punten teruggebracht. Isabelle Haak liet de 25-19 voor de 2-1 noteren.

In de vierde set bleven de teams met de score lang bij elkaar in de buurt. (7-8, 11-12), echter de video challenge en Paola Egonu zorgde bij 12-15 voor een mogelijk beslissend verschil. Conegliano kwam van 15-18 terug naar 17-18 en bleef bij 18-19 ook één puntje van de gelijkmaker verwijderd. De voor de serve ingevallen Malual serveerde Milano vervolgens naar 18-23 en via de 19-25 werd het 2-2 en moest dus de tiebreak de beslissing brengen.

In de beslissende vijfde set kwam Conegliano met een ace van Joanna Wolosz met 3-1 aan de leiding, Helena Cazaute en Miriam Sylla zorgden bij 5-5 voor de gelijke stand. Daarna was Kathryn Plummer tot aan 11-7 scorend belangrijk voor Conegliano, in de tiebreak scoorde ze totaal zes punten. Via 13-8 ging de winst met 15-9 naar Conegliano.

Voor de damesfinale speelden de heren van het Poolse Jastrzebski Węgiel en het Italiaanse Trentino Itas hun finale. Trentino won met 3-0.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.