Vizier op volleybal

 

Oefenwinst Oranje dames vs. Roemenië

VoV, 07-05-2024. 5:15 uur.  De Oranje dames speelden gisteravond in diverse samenstellingen en oefenwedstrijd tegen Roemenië, dat aanstaande zomer in de Europese Golden League uitkomt. Nederland bereidt zich voor op de belangrijke VNL-competitie, al waren er gisteren maar twee speelsters actief, die waarschijnlijk tot de VNL-selectie zullen gaan behoren.

Nederland trad aan met de volgende speelsters, die gedurende korte of langere tijd van de vijfsetter binnen de lijnen kwamen:

 • Spelverdeling: Sarah van Aalen, Hyke Lyklema, Sanne Konijnenberg
 • Libero’s: Hester Jasper, Pippa Molenaar.
 • Diagonalen: Iris Scholten, Nicole van de Vosse
 • Midspeelsters: Juliët Lohuis, Britte Stuut, Marije ten Brinke, Suus Gerritsen.
 • Passer Lopers: Jet Vos, Fleur Savelkoel, Susan Schut, Romy Brokking, Sjakkie Donkers, die onzes inziens niet op de long list van de op de tribune zittende bondscoach Felix Koslowski stond.

Oranje moest een aantal sets stevig in de achtervolging om tot een vijfsetter te komen.

In de openingsset serveerde van Aalen Oranje naar 3-0, Iris Scholten en Jet Kok scoorden vervolgens tot aan 12-7, het moment dat Roemenië naar de zijlijn ging. Oranje sloeg na de hervatting uit, Fleur Savelkoel en Jet Kok tilden de stand naar 15-8, de Nederlandse foutserve onderbrak de serie, waarna Iris Scholten en Juliët Lohuis opnieuw voor de side out en een breakpoint zorgden.

Bij 17-13 ging Oranje de time out in, Roemenië kwam terug naar 19-17 en slaagde erin om na een lange en mooie rally met spectaculaire reddingen de 21-18 op het score bord te zetten. Van de laatste vier punten voor Nederland maakte Juliët Lohuis er drie, met een Roemeense foutserve en haar ace werd de set met 25-20 afgesloten.

In set twee had Oranje bij 5-5 een vroege 1-3 achterstand ingelopen. Stuut, Savelkoel, Lohuis en Kok scoorden tot aan 10-11 de side out punten, daarna kreeg Oranje een serie van acht punten tegen, met in die serie bij 10-14 de time out voor Oranje. Veel passfouten maakten het Roemenië makkelijk om uit te lopen. Van 10-19 werd het verschil tien punten bij 13-23. Nicole van de Vosse haalde de serve terug (14-23) en vervolgens scoorden Fleur Savelkoel en Britte Stuut (ace) nog tot aan 18-24. Een foutserve maakte de set af met 18-25.

In de derde set was er een hoofdrol voor Apollo 8 mid Marije ten Brinke. Na de 3-3 kwam Nederland met 3-10 achter, verkleinde het verschil naar 6-10, maar kreeg na de Roemeense time out op die stand twee punten tegen (6-12). De snelle mid combinatie van Aalen/ ten Brinke maakte 7-12, waarna Roemenië opnieuw twee keer scoorde. (7-14)

Bij 8-14 kwam Marije ten Brinke aan serve en op haar opslagen ging de passlijn van Roemenië volledig door de hoeven. Na o.a. drie blokpunten (door Susan Schut, Sarah van Aalen en Juliët Lohuis) en drie aces van Marije en een paar fouten van Roemenië serveerde ze Nederland naar 19-15. Een foutserve besloot de serie. Juliët Lohuis scoorde met een eerste tempo bal de 23-17, waarna Marije ten Brinke met twee blokpunten de set voor Nederland naar 25-17 bracht.

In set vier kwam Roemenië met 0-3 voor, na mooie aanvallen over mid was de stand bij 3-3 weer gelijk. Twee kadootjes na 4-7 gaven Roemenië een 4-9 voorsprong, op 5-10 maakte Sjakkie Donkers haar opwachting, een Nederlands punt later kwam Suus Gerritsen binnen de lijnen. Roemenië denderde echter door en bouwde de voorsprong uit naar zeven punten (8-15), Sjakkie Donkers slaagde erin een aantal punten te laten noteren (12-17, 14-19), maar de gasten liepen met een driepunter na 15-20 uit naar opnieuw een zeer ruim verschil van acht punten bij 15-23. Met 16-25 dwongen ze vervolgens de vijfde set af.

Na de Nederlandse time out op 2-6 in de tiebreak scoorden Donkers (2x) en Konijnenberg, met een ace, de aansluitende punten tot 5-6. Suus Gerritsen (2x) en een bikkelharde ace van Susan Schut zorgen na de veldwissel voor een 11-11 stand. Nederland pakte bij 13-12 voor het eerst in de vijfde set een voorsprong, via een knullig Roemeens misverstand kwam Oranje op setpoint bij 14-12, Roemenië kon verlies één keer uitstellen voordat Sjakkie Donkers de set met 15-13 beslist.

Nog even vermelden welke speelsters van de long list buiten van Aalen en Lohuis niet in actie kwamen, hetgeen wellicht een vingerwijzing naar de VNL selectie, die zondag naar Polen vertrekt.

 • Spelverdeling: Britt Bongaerts. Laura Dijkema
 • Libero’s: Kirsten Knip, Florien Reesink
 • Diagonaal: Elles Dambrink
 • Diagonaal – passer/ loper: Celeste Plak
 • Midspeelsters: Indy Baijens, Eline Timmerman en Laura Overwater
 • Passer/ lopers: Jolien Knollema, Anne Buijs, Iris Vos, Marrit Jasper, Nika Daalderop en Nova Marring.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB.