Lycurgus boekt zevende zege op rij

VoV, 27-11-2022. 7:52 uur. Dankzij een 3-1 zege in Houten tegen Taurus won Samen Lycurgus voor de zevende keer op rij. De setstanden in sporthal De Kruisboog waren 19-25, 26-24, 12-25 en 19-25. Samen Lycurgus blijft vierde in de Eredivisie met 25 punten uit 11 duels. Komende donderdag is de eerste achtste finale in de CEV-Cup tegen SVG Lüneburg. Kaarten zijn hier te bestellen.

Het was een wedstrijd met wat pieken en dalen. Daar waar set drie fluitend in winst omgezet werd was de start in zowel set twee als vier moeizaam. Beide keren moest een 8-3 achterstand weggepoetst worden. Dat lukte in de vierde set ruimschoots, maar in set twee lukte het niet om de zwaarbevochten verkregen 22-21 voorsprong uit te bouwen. In de vierde set was Taurus na 14-14 feitelijk geen partij meer.

Coach Arjan Taaij was na een buikgriepje weer van de partij. ‘We hebben drie sets degelijk gespeeld, maar set twee was echt slecht. Met een veel te hoge foutenlast. Ryan Coenen speelde een prima wedstrijd met maar één aanvalsfout. Geoffrey van Gent viel goed in en de middenmannen speelden naar behoren e Markus Held serveerde goed. Het belangrijkste is de drie punten. Nu donderdag het volgende potje. Daar gaan we voor.’

Taaij koos voor Jacob Kern, Ryan Coenen, Maarten Bartels, Luuk Hofhuis, Jesper Schut, Jaron Spiegelaar en Markus Held in de basis. Coenen keerde terug na een lichte blessure. Niels de Vries werd wegens klachten net als woensdag tegen RECO ZVH aan de kant gehouden. Vanaf de derde set speelde Geoffrey van Gent in plaats van Kern.

De eerste set was van uitstekend niveau. Blokkerend was het begin het beste deel van de wedstrijd. Liefst zeven killblocks waren te noteren. Dit in combinatie met de nodige servedruk verklaarde waarom Samen Lycurgus op dat moment totaal niet in de problemen kwam. Via een ace van Schut werd het 22-15 en Hofhuis, die met zijn snelle uithaal door het midden gedurende de wedstrijd vaak succesvol was, produceerde 24-17. Het was aanvoerder Coenen, met twintig punten topscorer, die het laatste punt maakte.

In set twee maakte Samen Lycurgus het zichzelf aanvankelijk heel moeilijk. Via veel eigen fouten werd het achter de feiten aanlopen. Bij een 16-10 achterstand leek het redelijk uitzichtloos. Taurus had het geloof en speelde energiek. Toch lukte het om terug te knokken. Een ace van Held betekende 18-18 en toen Coenen een paar punten later de marge op twee bracht bij 21-19 waren de rollen volledig omgedraaid, maar toch beloonden de gasten zich in die fase niet. Een stopfout van Coenen werd Samen Lycurgus noodlottig aan het eind van de tweede set.

De volgende set was er eentje van kat en muis. Met veel servedruk denderde Samen Lycurgus over de tegenstander heen en gaf de thuisploeg geen schijn van kans. Een ace van Held bracht het verschil op vijf; 11-6 en het was de spelverdeler die ook tekende voor 19-9. Toen was duidelijk dat setwinst niet meer in gevaar kwam. Een servefout aan de kant van Taurus was het laatste wapenfeit in set drie.

En het begin van set vier was slordig. In plaats van door te gaan met het spel van set drie gaf Samen Lycurgus de thuisploeg toch weer kansen om er in te geloven. En met een beetje servedruk was het zomaar 8-3 voor Taurus. Daarna rechtte de ploeg de rug en begon aan een succesvolle inhaaljacht. Het was een ace van Bartels die voor de eerste voorsprong zorgde; 15-14. Een ace van Hofhuis en een klap van Held brachten de voordelige marge op vijf; 20-15. Daarmee was de buit binnen. Coenen zette met een ace zes matchpoints op het bord. Bij de tweede was het met een servefout bij Taurus klaar en einde wedstrijd.

Nu kan het vizier op de Europese CEV-Cup. Komende donderdag is in het Alfa-college Sportcentrum de eerste confrontatie in de achtste finale tegen SVG Lüneburg.

gh @ VoV.  Verslag door Theo Sikkema, Lycurgus. Foto Lycurgus.