Vizier op volleybal

 

Lycurgus contracteert Sloveense spelverdeler UROŠ PLANINŠIČ

VoV, 10-06-2024. 10:50 uur. De 26-jarige Sloveen Uroš Planinšič heeft een tweejarig contract getekend bij Nova Tech Lycurgus. De spelverdeler komt over van Calcit Kamnik waar Nova Tech Lycurgus in 2022 Europees tegen speelde en na een zinderende strijd de volgende ronde van de CEV-Cup bereikte.

Sindsdien heeft de technische staf Planinšič nadrukkelijk gevolgd. Hetgeen nu resulteert in een tweejarige verbintenis. Het is voor de in Maribor geboren en getogen speler zijn eerste avontuur in het buitenland.

‘Ik wil nu graag een stap voorwaarts maken. Ik heb een aantal gesprekken gehad met Arjan Taaij en coach Mark Lebedew. Arjan legde de toekomstplannen uit en Mark ken ik nog van zijn tijd als bondscoach van Slovenië. Dat gaf me het gevoel dat Nova Tech Lycurgus voor mij een goede plek is om de komende jaren te zijn. Nederland is een mooi land om te wonen. Voor mij is het belangrijk om je ergens goed te voelen. Dan kom ik tot de beste prestaties.’

Planinšič begon op zijn tiende met volleybal nadat hij diverse sporten, zoals voetbal, waterpolo, atletiek en gym, geprobeerd had kwam volleybal in beeld. Via OK Hoce, Merkur Maribor en de afgelopen twee seizoen bij Calcit Kamnik.

‘Ik kom uit een volleybalfamilie en veel vrienden deden het ook. Het ging vanaf het begin best goed en zo begon ik het leuk te vinden.’

De aanwinst bleek talent te hebben. De nationale jeugdselecties kwamen in beeld en inmiddels is Planinšič al zes jaar betrokken bij het nationaal team. En de laatste twee jaar speelt hij ook interlands.

‘Vorig jaar was mijn langste seizoen ooit met na de competitie meedoen aan de World Volleybal League, de Europese kampioenschappen en een Olympisch kwalificatietoernooi. Een periode van ruim vijf maanden.’

De rustige speler die weloverwogen zijn woorden kiest is momenteel de derde spelverdeler van Slovenië en heeft twee ervaren setters voor zich. Slovenië staat momenteel zesde op de wereldranglijst en mag zich opmaken voor de Spelen in Parijs. Planinšič denkt niet dat hij mee mag.

‘Het is de eerste keer dat we meedoen aan de Olympische Spelen. Ik ga er alles voor doen, maar ik heb twee spelverdelers voor me die meer ervaring hebben. Ik vecht ervoor en daarom train ik volop door om er klaar voor te zijn.’

Arjan Taaij laat namens Nova Tech Lycurgus BV weten zeer content te zijn met het binnenhalen van Planinšič.

‘Met Uros voegen we een bekwame spelverdeler toe aan de selectie. Als sinds de Europa Cup wedstrijden in 2022 volgen we hem intensief. Hij is een zeer stabiele setter met internationale ervaring en ambities om na de Olympische Spelen het nationaal team te gaan leiden. En met een tweejarig contract creëren we ook stabiliteit op deze plek.’

Voor Planinšič is het vanzelfsprekend dat een spelverdeler leiderschapskwaliteiten heeft.

‘Ik heb denk ik veel energie en zie het ondersteunen van de aanvallers als primaire taak. Dat ze zich goed voelen om aanvallend te excelleren. En vechten voor ieder punt, want in onze sport is ieder punt zeker als het spannend is belangrijk. Daarom ga ik er altijd vol voor. En je moet als goede spelverdeler een leider zijn. Om elkaar te vertrouwen. Als ik vertrouwen uitstraal dan hebben mijn teamgenoten dat ook.’

Planinšič kijkt ernaar uit om samen met vriendin Maja naar Groningen te komen. ‘Ik wil mijn naam zo goed mogelijk uitdragen. De omstandigheden zijn goed en het is aan ons als spelers om het beste van onszelf te geven. Dat ga ik doen daar hoeft niemand aan te twijfelen.’

gh @ VoV. Bron Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto website Lycurgus.