Lycurgus deelt in Apeldoorn eerste tik uit.

VoV, 22-04-2021. 5:44 uur. In de eerste van mogelijk drie wedstrijden in deze tot best-off-three serie om de Nederlandse titel heeft Amysoft Lycurgus een forse tik uitgedeeld door in Apeldoorn met 2-3 te winnen. Het was hun derde zege tegen Draisma Dynamo op rij. Nadat Dynamo in het reguliere seizoen en de kampioenspoule twee keer met 3-1 had gewonnen, volgde de ommekeer in de laatste wedstrijd in de Kampioenspoule en de beker (beide keren in Groningen).

Gisteravond werd de favoriet thuis naar een 2-3 nederlaag gespeeld. In vijf zenuwslopend spannende sets, waarvan de uitkomst bij wijze van spreken vijf keer op setpoint niet te voorspellen was. Lycurgus won via 26-24, 24-26, 25-27, 25-23 en 16-18. Geen centimeter gaven de teams elkaar in de set finales, in het verloop van de sets waren er wel series, die echter meestal ook snel weer ongedaan werden gemaakt.

In de eerste set bleef Dynamo na 7-4 tot 8-7 aan de leiding, de 8-9 voor Lycurgus zorgde al vroeg in de wedstrijd voor veel commotie bij de thuisploeg, ten teken dat men superscherp was begonnen. Lycurgus maakte een 13-11 achterstand via Bennie Tuinstra en een kill-block van Hossein Ghanbari ongedaan, en had ook de 17-15 bij 17-17 van de borden gespeeld. Een netfout liet de 19-20 noteren, een foutserve de 20-21. Van Zeist en Hoogendoorn sloegen Dynamo naar 23-21, opnieuw kwam Lycurgus terug (23-23, 24-24), maar na de treffer van Hoogendoorn en het blok op van der Schaaf was dat niet meer mogelijk.

Lycurgus nam in de tweede set na 3-3 en 4-4 het initiatief, waardoor Dynamo bij 4-7 al de time out in moest. Drie punten verschil stonden er ook nog bij 8-11, de doortikbal door van de Weijer en de ace van Maikel van Zeist maakten bij 14-14 gelijk. Een attente Rauwerdink zette Dynamo bij 18-16 op voorsprong, na 1-0 de tweede keer in de set.  Lycurgus, die inhalen en er voorbijgaan inmiddels tot kunst had verheven, kwam op 19-21. maar had Lycurgus op 23-23, na een uitgeslagen aanval van Tuinstra weer naast zich, kreeg middels een foutserve door van Zeist een kadootje voor de 23-24 en later bij 24-25 ook nog een via een uitgeslagen aanval van Hoogendoorn voor 24-26 en 1-1 in sets.

Dynamo moest in de derde set meteen in de achtervolging, (0-3, 2-5) en had bij 8-8 de stand weer gelijkgetrokken. In het middendeel was de thuisploeg onder aanvoering van de makkelijk scorende Hoogendoorn steeds de ploeg die aan de leiding ging bij de tussenstanden 11-9, 16-14 en 20-18. De 22-19 werd door Bennie Tuinstra ingelopen tot 22-21, waarna Sjoerd Hoogendoorn Dynamo naar setpoint sloeg bij 24-21. Cross, Tuinstra en de ingevallen van de Kamp konden de setpoints één voor één onschadelijk maken (24-24), waarna een technische fout bij Dynamo de gasten op setpoint zette. Nico Maneschijn maakte gelijk, een foutserve en een ace beslisten de set in het voordeel van de Groningers.

In de vierde set waren de rollen richting de big points omgedraaid. Lycurgus maakte een 5-2 en 8-6 achterstand in het begin ongedaan, nam na 11-11 het initiatief over en leek na de serie van 17-19 naar 17-21 de beste papieren voor een 1-3 zege te hebben. Nico Maneschijn zette een streep door die beste papieren en stond met een eigen score en een verwoestende serie opslagen aan de basis voor de 23-21 come-back van zijn ploeg. Een foutserve van Lycurgus bracht de stand weer in evenwicht.

Wat Nico Maneschijn in de vierde set voor elkaar bokste lukte Bennie Tuinstra in de vijfde set. Na de 6-4 en 6-8 bij de veldwissel was hij er zo ongeveer in zijn eentje scorend verantwoordelijk voor dat Lycurgus op 8-12 kwam en de winst aan de horizon zag blinken.  Dynamo wilde ondanks deze achterstand niet wijken, en kwam op de serve van Frits van Gestel via Hoogendoorn, Rauwerdink en Manenschijn terug in de wedstrijd. Matchpoints over en weer! Die van Dynamo werden door Dennis Borst weggepoets en hij was ook degene die met een ace het matchpoint van zijn ploeg op 16-17 verzilverde.

Zaterdag kan Lycurgus in Groningen de tripple tot een feit maken. Om 14.00 uur wordt er in het Topsportcentrum Alfacollege aangefloten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.