Turkse titel voor ter Maat en van Garderen.

VoV, 22-04-2021. 5:50 uur. Via een 2-3 zege uit tegen Fenerbahce heeft de ploeg van Maarten van Garderen en Wouter ter Maat de stand in de play-offs op 3-1 gebracht en daarmee het kampioenschap van Turkije op hun naam en op de naam van Ziraat Bankasi geschreven.

Het was een bijzonder enerverend duel met zeer veel (Turkse) emotie. Prachtig die lange uithalen van de commentator als ter Máááát of van Gááááárderen weer eens gescoord hadden. Met 2-1 in wedstrijden voor het begin was Ziraat Bankasi al verzekerd van een vijfde duel, dat dan thuis gespeeld zou worden. Maar daar lieten ze het niet op aankomen, keihard knokkend voor elk punt en elke set lukte het hen om de tweede, derde en vijfde set binnen te halen met respectievelijk 19-25, 25-27 en 11-15. De andere twee gingen met 31-29 en 27-25 naar Fenerbahce. Het was erg close, dat was wel uit de eindstanden op te maken.

In de eerste set verspeelde Ziraat een 15-19 en 18-21 voorsprong. Bij 21-21 en 24-24 was het gelijk, Fenerbahce kreeg o.a. setpoints op 26-25 en 28-27. Die op 30-29 werd benut. In set twee sloeg de ploeg van ter Maat en van Garderen zich na 15-15 naar een 16-20 en maakte na 19-21 de set met een serie van vier punten ineen keer uit.

De derde set was in de finale weer zenuwslopend. Ziraat zag een 12-15 voorsprong verloren gaan, kreeg na 22-22 op 24-23 setpoint tegen, kwam bij 24-25 en 25-26, een score van ter Maat, op setpoint, dat met een uitgeslagen bal van Fenerbahce werd verzilverd. Daar veranderde de video challenge ook niets meer aan

En waren de Nederlandse internationals nog belangrijk voor hun team? Om u een indruk te geven het scoreverloop in de vierde set, voor wat de Nederlandse inbreng betreft onderstaande opsomming.

• 25-25 door ter maat
  • De set eindigde met een 27-25 zege voor Fenerbahce, waarmee de stand op 2-2 kwam.

In de vijfde set kregen van Garderen (4-6) en ter Maat (6-8) opnieuw belangrijke scores achter hun naam, ook de 10-13 kwam van de diagonaal en de 11-14 werd door van Garderen tegen de vloer geslagen. Fenerbahce ging daarna aanvallend in de fout (11-15) hetgeen een geweldige vreugde uitbarsting aan de kant van Ziraat ten gevolg had. Hossen en juichen, zoals het hoort als de titel binnen is.

Ter Maat scoorde net als zijn collega Martin Atanasov 30 keer, van Garderen maakte er 14. Bij Fenerbahce was Salvador Hidalgo met 20 treffers de meest scorende speler. Op de foto ter Maat, die in Turkije topscorer van het seizoen werd.