Vizier op volleybal

 

Lycurgus door, bekersensatie in Limburg

VoV, 25-02-2022. 5:20 uur. In Omnisport stond gisteravond de partij tussen SV Dynamo Heren 2, koploper in de Topdivisie, en het Groningse Lycurgus op het bekerprogramma. Lycurgus is de bekerwinnaar van vorig jaar en het jaar daarvoor, toen beide keren de eerste selectie van SV Dynamo in de finale werd bedwongen.

Gisteravond plaatste Lycurgus zich voor de halve finale. SV Dynamo Heren 2 werd met 0-3 verslagen via de setstanden 18-25, 15-25 en 26-28. In de halve finale treft Lycurgus op 8, 9 of 10 maart verrassend Topvolleybal Limburg, dat de eerste selectie van SV Dynamo uitschakelde.

Lycurgus kwam tegen de koploper van de Topdivisie A alleen in de derde set enigszins in de problemen. Na twee eenvoudig gewonnen sets was de scherpte in de derde set wat minder en dat zorgde ervoor dat de ploeg van coach Arjan Taaij nog even vol aan de bak moest. En drie setpoints weg moest werken om zelf op matchpoint te kunnen komen. Dankzij een ace van aanvoerder Dennis Borst. Een blok van Borst en Geoffrey van Gent deed de rest.

‘Ik vond het een leuke wedstrijd’, aldus Taaij. ‘Er waren best veel mensen en dat zorgde voor sfeer. In de eerste twee sets hebben we heel zuinig gespeeld en weinig fouten gemaakt. In de derde set ging SV Dynamo alles of niks spelen. Dat deden ze goed, waardoor ze wel een beetje boven zichzelf uitstegen. Daar moesten we zeker nog even voor aan de bak. In de Topdivisie mag je dubbele wissels doen. Daardoor kon Joël Schneidmiller een aantal keren erin komen voor de serve in de slotfase. Dat hielp ons. Gelukkig konden we het uiteindelijk in drie sets afmaken.’

Met solide spel in de eerste twee sets haalde Lycurgus de winst vrij eenvoudig binnen. De servedruk was in orde en zo stond het in de eerste set snel 13-6 voor de regerend bekerhouder. Die marge bleek voldoende om de set naar een goed einde te brengen. In set twee was Lycurgus helemaal heer en meester. Met gevarieerd spel ging de voorsprong snel naar 10-4. Dat zette de toon. Het verschil ging richting de tien punten en een ace van Borst maakte het af.

In de derde en laatste set kwam Lycurgus zelfs nog met 11-7 en 20-16 achter. Zoals wel vaker de afgelopen wedstrijden toonde Lycurgus scherpte op het moment dat het erop aankwam. Onder andere de man van de wedstrijd Van Gent speelde in de slotfase een belangrijke rol.

Het resultaat van de winst is nu de halve finale tegen TV Limburg. De Limburgers waren in eigen hal het gehavende Draisma Dynamo met 3-1 de baas. Het zegt Taaij niet zoveel. ‘In de beker zijn het altijd op zichzelf staande wedstrijden. Dat we thuis spelen is zeker een prettige bijkomstigheid. Maar de Limburgers zijn zeker sterker geworden. Kijk maar naar hun resultaten van de afgelopen tijd, dus we zullen vol aan de bak moeten.’ (bron verslag Theo Sikkema, Lycurgus)

SV Dynamo Heren 1 reisde naar Limburg voor hun duel tegen TV Limburg, de winnaar van die wedstrijd is dus de tegenstander van Lycurgus. Gezien de historie van dit seizoen, Dynamo won in de competitie twee keer met 3-0, zat het er dik in dat de Apeldoorners ook nu weer als winnaar uit de strijd zouden komen. Maar dat bleek een miskleun van jewelste, TV Limburg maakte een eind aan het bekeravontuur van de Apeldoorners.

In de eerste set wisten ze, nadat ze met 18-14 hadden voorgestaan en met 18-19 achter kwamen, ook in de finale scherp te blijven en na 21-21 met 25-22 een succesvolle greep naar de zege te doen. Dat was al beter dan de eerdere zes sets in de competitie.

En het werd voor de Limburgers nog mooier, want in de tweede set gingen na de 6-6 in het begin met 9-7 aan de leiding, daarna stonden ze de voorsprong niet meer af en via 19-15 en 21-19 pakten ze via 25-23 de 2-0 voorsprong. Hing er een stunt in de Limburgse lucht?

Vooreerst niet, Dynamo nam in de derde set met een serie van vijf punten afstand naar 6-13, hield het verschil op de borden (11-18, 15-21) en won met 20-25.  In de vierde set had TV Limburg bij 16-11 een mooie voorsprong, die echter bij 17-17 helemaal verdwenen was. Dynamo maakte van 21-19 een 21-22 tussenstand, kreeg echter toen een serie van vier punten tegen en kan zich nu volledig op de competitie richten Het bekeravontuur is ten einde.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV en TV Limburg.