Lycurgus en Orion brengen spanning terug.

VoV, 13-03-2023. 4:50 uur. Gisteren stonden twee topduels in de Kampioenspoule bij de heren op het programma. De koploper (SV Dynamo) speelde uit bij de nummer drie (Orion) en de nummer twee (VC Limax) reisde naar Groningen om het tegen de nummer vier (Lycurgus) op te nemen. Toen gisteravond alle kruitdampen waren opgetrokken was de nieuwe stand waarbij alle teams 4 wedstrijden hebben gespeeld:

• 01> Dynamo 13
  • 02> Lycurgus 12
  • 03> Orion 11
  • 04> VC Limax 11
  • 05> SSS 4
  • 06> Sliedrecht Sport 0

De verschillen tussen de teams die het meeste aanspraak op een play–off ticket kunnen maken bedraagt nog maar twee punten, de rol van SSS en Sliedrecht voor een ticket lijkt  uitgespeeld.

Lycurgus vs. VC Limax: Via een 3-1 overwinning op VC Limax heeft Lycurgus zich op de tweede plaats van de ranglijst genesteld. Het was voor meer dan 500 toeschouwers hun derde zege op rij in de Kampioenspoule. De setstanden waren 25-20, 25-21, 20-25 en 25-22.

Het duel tegen de Limburgers ontvouwde zich in de vierde set als een echte vechtwedstrijd met meer spannend dan altijd goed volleybal. In de wetenschap dat Samen Lycurgus in de eerste (25-20 na 18-10 en 23-15) en tweede (25-21 na 10-10, 18-13 en 22-16) op alle fronten de meerdere was en een eenvoudige zege een logische leek.

In de derde set veranderde het wedstrijdbeeld. De thuisploeg had een stroeve fase aan het begin van het derde bedrijf (6-12, 14-17) en kwam de achterstand na 17-19 niet meer te boven. In de laatste set nam Samen Lycurgus een aantal keren een paar punten voorsprong, (9-7, 13-11, 18-16) m aar evenzovele keren kwam VC Limax terug. Tot het moment richting de bigpoints. Toen was een marge van drie punten (22-19) voldoende om de volle winst over de streep te trekken.

Kyle Mccauley werd met 17 punten topscorer. Jack Williams van VC Limax bleef er eentje bij hem achter.

Orion vs. Dynamo: na de midweekse zege uit tegen SSS boekte Orion gisteren opnieuw een zege. In de SaZa Topsporthal versloegen ze koploper Dynamo met 3-1.

De eerste set werd met 25-21 gewonnen, na de 16-15 tussenstand serveerde Stijn Held twee aces (18-15), waarna Dynamo een punt bijgeschreven kreeg voor een uit-bal, die door de beide lijnrechters als touché werd aangegeven. Orion ging de time out in en bleef op de side out tot 22-21 één puntje voorsprong houden. Met een serie van drie sloten ze af.

In set twee ging Redbad Strikwerda bij 11-8 en 16-11 de time out in, Orion deed dat bij 20-15 en 22-17. Het verschil was groot genoeg voor de ruime 25-18 zege.

De derde set was in de finale razend spannend. Orion nam tijdens de set een aantal keren een kleine voorsprong (5-2, 16-14, 21-19) en was bij 24-21 een rake klap van de 3-0 zege verwijderd. Drie punten op rij, met als laatste een ace, maakten gelijk bij 24-24 waarna matchpoints en setpoints elkaar afwisselden. Jasper Diefenbach scoorde de 29-29. De twee aanvallende fouten van Orion die volgden betekenden 29-31 setverlies.

In de vierde set kwam Dynamo een aantal keren terug na een behoorlijke achterstand (13-9 werd 13-12, 16-12 werd 18-17 en 23-19 werd 24-23) maar de beslissende klap voor de wedstrijdwinst konden ze niet voorkomen. Orion pakte via 25-23 de 3-1 zege.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Lycurgus en Orion.