Lycurgus na derde zege op rij nu tweede

VoV, 13-03-2023. 5:00 uur. Dankzij een 3-1 overwinning op Numidia VC Limax heeft Samen Lycurgus de derde zege op rij geboekt. In een met ruim 500 toeschouwers goed gevuld Alfa-college Sportcentrum waren de setstanden 25-20, 25-21, 20-25 en 25-22. Samen Lycurgus is na speelronde vier geklommen naar de tweede plaats in de kampioenspoule met twaalf punten. Nog maar eentje minder dan koploper Draisma Dynamo.

Het duel tegen de Limburgers ontvouwde zich in de vierde set als een echte vechtwedstrijd met meer spannend dan altijd goed volleybal. In de wetenschap dat Samen Lycurgus in de eerste twee sets op alle fronten de overhand had en een eenvoudige zege een logische leek. In de derde set veranderde het wedstrijdbeeld.

De thuisploeg had een stroeve fase aan het begin van het derde bedrijf en kwam de achterstand niet meer te boven. In de laatste set nam Samen Lycurgus een aantal keren een paar punten voorsprong, maar evenzovele keren kwam VC Limax terug. Tot het moment richting de bigpoints. Toen was een marge van drie punten voldoende om de volle winst over de streep te trekken.

De basis van de laatste paar wedstrijden liet coach Arjan Taaij onveranderd. Geoffrey van Gent, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held hadden een flitsende start.

Het stond met prima spel zomaar 12-4. Daarmee was de basis voor winst in de eerste set al gelegd. Na een 22-14 voorsprong leek het snel gedaan, maar de gasten sputterden nog flink tegen een haalden uiteindelijk nog drie punten van de achterstand terug. Het was De Vries die het met een ace afmaakte.

Een voorbeeld van de prima servedruk in combinatie met een prima blokkering en een zeer attent spelende Held ging Samen Lycurgus vol zelfvertrouwen de tweede set in. De gasten kwamen een keer terug van een 10-7 achterstand, maar dat liet de thuisploeg geen tweede keer gebeuren. Een aanvallend punt en een kill-block van Hofhuis tilde de stand van 15-13 naar 17-13.

En een klap van de weer solide spelende McCauley bracht het verschil op vijf. Ruim voldoende om de voorsprong te verdubbelen. Maar net als in de eerste set kostte het enige moeite om het af te maken. Nadat Held met een klap de stand om 20-14 bracht en De Vries 22-16 aantekende snoepte Limax nog een paar punten erbij. Een servefout van de Cubaan Julio Alberto Gomez Galvez maakte een einde aan de set.

Na de 2-0 kwam de vaak lastige derde set. Zo ook deze keer. Het begin was het zwakste deel in de wedstrijd. Samen Lycurgus onderging het in die fase en had geen controle. Dat resulteerde in een 12-6 achterstand. Daarna herpakte de ploeg zich en kwam terug tot 19-20 via Van Gent. Maar vervolgens glipte het alsnog weg. Vier punten op rij voor VC Limax en het was over. De in de derde set sterk ingevallen Jack Williams tekende voor het benutte setpoint.

De vierde set was er eentje van op het puntje van de stoel. Het was boeiend, spannend, soms goed, maar vaak ook niet. Toch had Samen Lycurgus van meet af aan controle in de set, maar slaagde er tot twee keer toe niet in om de beslissende break te maken. 7-4, 14-11 was onvoldoende. Vanaf 18-17 lukte het wel om de beslissing te forceren.

Een pipe van McCauley verdubbelde de voorsprong en Van Gent zette 20-17 op het scorebord. De marge van drie was nu voldoende om de volle winst binnen te slepen. Een uitgeslagen bal van Ryan Poole betekende 24-20 en vier matchpoints. Twee konden de gasten nog wegwerken, maar in de slotrally was een voetfout bij VC Limax spelbreker. Einde wedstrijd en vreugde bij Samen Lycurgus. Een cruciale zege kon bijgeschreven worden.

Zo is Samen Lycurgus in de kampioenspoule met tien punten in de eerste vier speelrondes de best presterende ploeg van de zes. Aanstaande zaterdag wacht in Apeldoorn de wedstrijd tegen koploper Dynamo met de koppositie als inzet.

gh  @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Archieffoto CEV.