Lycurgus en SSS vandaag op herhaling na 3-2 zege SSS

VoV, 07-04-2024. 5:34 uur. Nova Tech Lycurgus moet een beslissend derde duel spelen in de kwartfinale van de play-offs om de landstitel. Vanwege een 3-2 nederlaag in Barneveld tegen Simplex SSS. Na een 2-0 voorsprong in sets lukte het niet om een beslissing te forceren. De setstanden waren 25-16, 27-25, 17-25, 25-27 en 13-15. De beslissende wedstrijd begint vanmiddag om 15.00 uur in Martiniplaza. Koop hier kaarten.

Met dezelfde basis als afgelopen woensdag begon Nova Tech Lycurgus aan het tweede duel. Te weten Kay van Dijk, Kyle McCauley, Cole Gillis, Robin Boekhoudt, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Cole Bogner.

En het begin van Nova Tech Lycurgus was overtuigend. In combinatie met veel concentratie bij iedereen namen de gasten snel een royale voorsprong. Van Dijk tekende voor 9-5 en een blok van Hofhuis was goed voor 12-6. Daarmee was de basis voor setwinst al gelegd. Nova Tech Lycurgus liet SSS niet echt dichterbij komen. McCauley scoorde 18-14 en niet veel later maakte Van Dijk, zes punten in de eerste set, 20-15. Een ace van McCauley toverde acht setpoints op het scorebord. Een uitgeslagen aanval deed de rest.

De tweede set begon met een 5-2 achterstand. Puntje voor puntje werkte Nova Tech Lycurgus deze nadelige marge weg. Onder meer via een paar kill-blocks van Gillis. De snelle arm van Boekhoudt bracht beide ploegen op 12-12 langszij. Vervolgens drukte de ploeg van coach Arjan Taaij door. Een ace van Gillis bracht de voordelige marge op vier; 17-13.

Dit verschil bleef in stand. Van Dijk maakte 22-18. Op dat moment leek setwinst een kwestie van tijd, maar niets was minder waar. Nova Tech Lycurgus verloor een beetje scherpte en SSS rook een kans. Ook 24-22 was nog niet voldoende. De set rommelde met servefouten en uitgeslagen ballen naar het einde. Uiteindelijk was het op setpunt vier via een uitgeslagen aanval door de thuisploeg klaar; 27-25.

In set drie was het wedstrijdbeeld totaal anders. Nova Tech Lycurgus liep achter de feiten aan en kon het na 11-11 niet meer bijbenen. De servedruk bij de thuisploeg nam toe en de passing was qua antwoord onvoldoende. Nova Tech Lycurgus kwam met 21-14 achter en was niet bij machte nog wat terug te doen. Het inbrengen van Thomas Sleurink, Sam Gortzak, Maarten Bartels en Ramon Martinez Gion bracht weinig verandering meer. Een ace besliste de royaal verloren set voor Nova Tech Lycurgus; 17-25.

Ook in set vier had Nova Tech Lycurgus de nodige problemen. Het overtuigende spel raakte meer en meer op de achtergrond. SSS ging er weer in geloven. Verdedigde goed en overtuigde aanvallend meer en meer. Daar zette Nova Tech Lycurgus te weinig tegenover en kwam met 18-15 achter. De energie kwam daarna weer terug en dat leidde tot een voorsprong. Van Dijk sloeg 23-21 op het bord. Het werd 23-23, maar via Gillis kwam een matchpoint op het scorebord. Het lukte niet om het wedstrijdpunt te verzilveren, waarna SSS toesloeg en een vijfde set de beslissing moest brengen.

In de tiebreak moest Nova Tech Lycurgus al snel in de achtervolging. Dat lukte, want een 9-6 achterstand werd weggewerkt. Met Sleurink op de plek van Kay van Dijk en Martinez Gion in plaats van McCauley. Via een blok van Gillis werd het 10-10 en een slim balletje van Martinez Gion was goed voor 12-12. Dezelfde aanvaller maakte ook 13-13 en was de zege nog steeds binnen handbereik. Dat lukte niet. Robin van Weerd timmerde 14-13 binnen voor SSS en toen Hofhuis een bal in de blokkering sloeg was het voorbij. Cole Gillis was topscorer met 22 punten. Van Dijk noteerde 20 punten.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Archieffoto website Lycurgus.