Lycurgus en VC Limax op 1-0 voorsprong in kwartfinale

VoV, 04-04-2024. 5:48 uur. Gisteren werden de eerste wedstrijden in de tussenronde voor de halve finale om de landstitel bij de mannen gespeeld.  In Groningen had Lycurgus, de nummer 3 van de A-Poule, SSS Barneveld, de nummer 2 van de B-Poule, op bezoek. VC Limax, de nummer 4 van de A-Poule speelde thuis tegen Sliedrecht Sport, de absolute nummer 1 van de B-Poule.

Lycurgus vs. SSS. In het reguliere seizoen had Lycurgus de ploeg uit Barneveld twee keer verslagen. Uit met 0-3 (22, 23, 17) en thuis met 3-1 via de setstanden 25-22 in de eerste en vierde set en 25-14 in de derde. De tweede ging toen met 25-27 naar SSS.

Simplex SSS was dus vanaf 19.30 uur de tegenstander in een best-of-three serie. Zaterdagavond is de return in Barneveld en een eventueel beslissende derde wedstrijd is zondagmiddag 7 april om 15.00 uur wederom in Martiniplaza.

SSS bood fors weerstand, kwam in de eerste set van 24-22 terug naar 24-24, na de time out op die stand door Lycurgus kon de thuisploeg het via Kyle McCauly afmaken. In set twee kon SSS met een serie van drie en vier punten na een 19-18 achterstand de winst opeisen met 20-25.

In de derde set wisselden de teams regelmatig van koppositie (6-3, 6-7, 14-12, 15-17) tot aan de big points. Lycurgus kon op 21-20 het gaatje slaan voor de 23-21 en 25-23 setwinst. In set vier liep Lycurgus na 11-10 uit naar 19-14, SSS kwam nog terug tot drie punten bij 23-20, moest toen echter capituleren (25-20)

Blokkerend had Lycurgus 6 punten voordeel (9 om 3), aanvallend en serverend respectievelijk 1 en 2 punten nadeel. Hun foutenlast was ook een puntje lager. Cole Gillis werd bij Lycurgus met 19 punten topscorer, bij SSS kreeg Colin Zuijdgeest de meeste punten (16) achter zijn naam.

Lycurgus vs. SSS dus 3-1 via 26-24, 20-25, 25-23 en 25-20

VC Limax vs. Sliedrecht Sport. Dit is de vijfde keer dat de teams dit seizoen tegenover elkaar staan.  In het reguliere seizoen won de thuisploeg met 3-2, in de halve finale van de Nevobo Beker was Limax met 3-1 (thuis) en 0-3 (uit) de betere ploeg.

In de kwartfinale om de titel kwamen de gasten uit Sliedrecht het beste uit de startblokken. Ze bouwden een ruime voorsprong op (8-14) en hielden dat via 14-18 en 18-23 tot aan de setwinst bij 20-25 vast.

De thuisploeg herstelde zich echter knap, vooral serverend had de thuisploeg veel druk hetgeen uit de totaal 15 om 6 aces bleek.  In set twee kwamen ze op een 14-3 voorsprong en sloten na 20-10 met 25-18 af.

In de derde set eenzelfde spelbeeld, met een sterkere thuisploeg, die na de 8-6 tussenstand afstand nam (16-10, 20-15) en Sliedrecht Sport heel duidelijk het nakijken gaf met 25-16. In set vier besliste VC Limax de strijd met 25-20, na tussenstanden 13-8 en 19-13.

Met een eigen score van 72 om 52 punten en een foutenlast van 27 om 23 lag het voordeel heel duidelijk bij de thuisploeg. Leon Meier werd met 18 punten topscorer, bij Sliedrecht Sport liet Marius den Hartog de meest punten noteren. Totaal 12.

VC Limax vs. Sliedrecht Sport dus 3-1 via 20-25, 25-18, 25-16 en 25-20

gh @ Vizier op Volleybal. Foto website Lycurgus.