Lycurgus wint eerste duel in kwartfinale van SSS

VoV, 04-04-2024. 5:52 uur. Nova Tech Lycurgus is de kwartfinale van de play-offs begonnen met een 3-1 zege op Simplex SSS. De setstanden in Martiniplaza waren 26-24, 20-25, 25-23 en 25-20. De return is zaterdagavond in Barneveld en een eventueel beslissende derde wedstrijd is zondagmiddag om 15.00 uur in Martiniplaza.

Heel gemakkelijk ging het niet voor de ploeg van coach Arjan Taaij. Daarvoor kende de wedstrijd voor duizend toeschouwers een te weinig constant niveau. Het ging met pieken en dalen, zoals wel vaker dit seizoen, daardoor was het hard werken om uiteindelijk boven te komen drijven. Het beslissende punt van Cole Gillis werd dan ook met gejuich begroet. Behalve Gillis begonnen Kay van Dijk, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner aan het eerste duel in de beslissende fase van de competitie. Qua wissels kwam aanvoerder Sam Gortzak een aantal keren in het veld om de blokkering te versterken en Maarten Bartels mocht een aantal keren serveren op belangrijke momenten.

De gasten uit Barneveld streden, zoals zo vaak, voor ieder punt en gaven veel energie. Dat zorgde ervoor dat zo gauw Nova Tech Lycurgus ook maar enigszins verslapte SSS direct aan de poort rammelde en daarmee de thuisploeg onder druk hield en soms zelfs de overhand kreeg. In de eerste set werd de toon al gezet. Het ging tot aan het eind gelijk op. Een pipe van McCauley, uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd, betekende 24-22. Maar Nova Tech Lycurgus slaagde er niet in om van beide setpoints te benutten, waardoor het vanaf 24-24 nog in de herkansing moest. Dat lukte met scores van McCauley en Gillis uiteindelijk prima.

In de tweede set leek de thuisploeg om na een aanvankelijke 11-7 achterstand de set toch onder controle te krijgen. Een sterke reeks verkleinde de achterstand snel. Een mooi blok van Boekhoudt was goed voor een 16-14 voorsprong en de daar op volgende ace van Hofhuis bracht de voordelige marge op drie. Maar dat bleek niet voldoende om op een 2-0 voorsprong te komen. Sterker nog een 3-10 run vanaf 17-15 bracht de setstand op 1-1.

Zowel in set drie als vier stond Nova Tech Lycurgus meestal aan de goede kant van de score. Al moest na een 6-3 en 13-11 voorsprong in set drie een 18-16 achterstand weggepoetst worden. Dat lukte en vanaf 21-21 waren de Groningers scherp. Gillis, met één van zijn negentien punten, een ace door Van Dijk en een pipe van McCauley bracht de stand op 24-22. Robin van Weerd werkte namens SSS één setpoint weg, maar daarna maakte Van Dijk het koeltjes af.

In set vier leek een 7-1, met het zevende punt schitterend op naam van Klok, voorsprong de beslissing al te brengen, maar niets bleek minder waar. SSS zette er een 6-1 run tegenover, maar kwam nooit langszij. Een blok door van Dijk, na een schitterende rally, was goed voor 16-13. Gillis noteerde 20-15. En toen Bartels met een schitterende ace 23-18 op het scorebord zette was duidelijk dat 3-1 winst in de maak was. Het was Gillis die met een naar de buitenkant geslagen pipe de eer had om het laatste punt van de wedstrijd te maken.

Zo kwam aan een wisselvallige wedstrijd met te weinig servedruk een positief einde. Wedstrijd twee begint zaterdagavond om 19.30 uur in De Meerwaarde in Barneveld.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto website Lycurgus.