Schwerin en Stuttgart met 1-0 voor in halve finale

VoV, 04-04-2024. 6:06 uur. In de Bundesliga bij de dames werden gisteren de eerste wedstrijden in de halve finale om de titel gespeeld. SC Schwerin had SC Potsdam op bezoek, MTV Stuttgart was gastteam voor SC Dresden. Bij drie van de vier teams was er een ruime Nederlandse inbreng, alleen SC Potsdam speelt zonder landgenoten.

MTV Stuttgart won voor 2.200 toeschouwers in drie sets van SC Dresden. Via de setstanden 25-20, 25-18 en 25-23. Jolien Knollema liet 12 punten noteren, Eline Timmerman 8 en Britt Bongaerts, die met een 7.3 het hoogste rapportcijfer kreeg,  kon ook een puntje meepakken voor de thuisploeg. Bij de gasten scoorde Hester Jasper in 2 sets en een invalbeurt 8 keer. Famke Boonstra kreeg geen speeltijd. Met een score van 60 om 46 aan eigen punten en een foutenlast van 15 om 15 werd de strijd in Stuttgarts voordeel beslist. Blokkerend was de 12 om 3 score wellicht beslissend.

Met een ace zette Jolien Knollema Stuttgart na de 9-9 tussenstand op voorsprong, die in het verdere verloop niet meer werd afgestaan. Krystal Rivers, die tot MVP werd gekozen, zette het laatste punt met een driemeter aanval op het scorebord.

Zowel Eline Timmerman als Jolien Knollema hadden in de tweede set regelmatig blokkerend succes en zij zorgden voor het verschil na een aanvankelijk gelijk opgaande score. Met een dankjewel score liet ook Britt Bongaerts zich zien als puntenmaakster, hetgeen resulteerde in een duidelijke 16-8 voorsprong, Dresden kwam terug naar 19-17, maar moest na 20-18 vijf punten op rij aan Stuttgart toestaan.

In de derde set waren de teams aan elkaar gewaagd, Via de tussenstanden 5-6, 10-9, 15-14 en 20-16 kwamen ze bij de big points. De serie van 15-15 naar 19-15 had het verschil gemaakt. Dresden kwam nog terug naar 23-22 en 24-23, maar slaagde er niet in het verlies af te wenden middels het afdwingen van een vierde set.

SSC Schwerin won thuis voor 1.900 toeschouwers met 3-1 van SC Potsdam. Via de setstanden 21-25, 25-20, 25-23 en 25-18. Nova Marring, die 23 keer scoorde, werd tot MVP gekozen. Elles Dambrink en Susan Schut lieten elk 14 punten noteren. Indy Baijens, die twee sets speelde, was goed voor 2 punten. Fleur Savelkoel stond wel op het matchreport, maar speelde niet. Het verschil van één enkel puntje in de eigen score (69 om 68) werd gemaakt met een blokpunt. In de foutenlast had Schwerin met 18 om 27 directe punten voor de tegenstander meer voordeel.

Schwerin toonde in elke set veerkracht en de wil om niet te verliezen. Hetgeen tot uiting kwam in de meerdere inhaalraces die met succes werden afgesloten. In de eerste set slaagden ze daarin nog niet, De 6-11 werd nog wel 13-12 en de 14-18 werd 17-18 maar op het einde kon Potsdam met 21-25 doordrukken.

In de tweede set kon Schwerin minimale achterstanden bij 10-11, 12-13 en 14-16 ombuigen naar een 18-17 voorsprong. Na de 19-19 waren twee series van drie punten naar eerst 22-19 en later naar 25-20 beslissend voor de winst.,

SC Potsdam kwam in de derde set met 4-10 voor, maakte na de 12-12 gelijke stand opnieuw het verschil naar 12-16 en kon na de 17-17 uitlopen naar 17-20. Steeds kwam Schwerin terug in de wedstrijd, waarbij het Nederlandse trio Marring, Dambrink en Schut belangrijke punten liet noteren voor de thuisploeg. In de finale van de set voerde Nova Marring met veel servegeweld de druk op, de 21-23 achterstand wordt veranderd in een 25-23 zege en een 2-1 stand in sets.

Schwerin begon sterk aan de vierde set (4-1, 10-3) en bleef in het verder verloop ook duidelijk de betere ploeg met ruime voorsprong bij 16-8 en 21-14. Met een ace van Nova Marring werd het 22-14. De 25-18 bezegelde het lot van Potsdam voor de 3-1 nederlaag.

Bij de mannen speelde Giesen van Michiel Ahyi de derde wedstrijd in de halve finale tegen Friedrichshafen. Na de 3-2 thuiswinst en de 3-0 uitverlies kon zijn ploeg met een zege zeker zijn van een vijfde duel in eigen hal.

Het werd via de setstanden 27-25, 25-18 en 26-24 een 3-0 zege voor Giesen. Ahyi scoorde totaal 14 punten. Zijn ploeg kwam tekort op de eigen score (48 om 50), maar had een beduidend lagere  foutenlast met 17 om 30 directe punten voor de tegenstander.

In de eerste set verzuimde Friedrichshafen de setpoints op 23-24 en 24-25 te benutten, Giesen deed dat op 26-25 wel.  In set twee stoomde Giesen via 10-3, 15-6 en 20-12 naar een 25-18 zege. En in de derde set werd een 19-17 voorsprong van Giesen een 19-22 achterstand. Na 22-22 en 24-23 kon Giesen bij 25-24 de set in het slot gooien en de 3-0 zege laten bijschrijven voor de 2-1 stand in wedstrijden. Wordt vervolgd.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jens Körner, MTV Stuttgart en SSC Schwerin (Nova Marring)