Vizier op volleybal

 

Lycurgus Europees uitgebekerd

VoV, 05-12-2018. 4:52 uur.  Gewogen en te licht bevonden, dat is de conclusie voor Abiant Lycurgus na de 1-3 nederlaag in MartiniPlaza tegen Lindaren Volley Amriswil. De thuisploeg had met 3-0 of 3-1 moeten winnen om een golden set af te dwingen. Via de setstanden 20-25, 15-25, 25-13 en 21-25 werd het verschil in niveau tot uitdrukking gebracht. Positief punt was de rentree van Auke van de Kamp na een jaar blessureleed.

Aan goede wil ontbrak het niet, maar de spelers van coach Arjan Taaij slaagden er geen moment in om lekker vrijuit te spelen en onbevangen te gaan voor de laatste kans. Er was in die zin niks te verliezen, maar het kwam er niet uit. Coach Taaij was na afloop dan ook glashelder. ‘Ik vind dat we onszelf ook echt niet hebben laten zien vandaag. We waren geen schim van wat we de laatste weken wel hebben  laten zien. We waren er niet klaar voor. Ik denk dat het de realiteit van de uitslag van vandaag is.’

En dus schoot Abiant Lycurgus op alle fronten tekort. Van de gasten was al bekend dat ze de nodige servicekanonnen aan boord hadden. Daar bleek in de beginfase van de eerste set nog niet veel van maar Jovan Djokic, Thomas Zass en Joshua Howatson kregen de smaak vrij snel te pakken en ze richtten vooral in de tweede set de nodige schade aan.

Coach Taaij had gekozen voor Wytze Kooista, Frits van Gestel, Erik van der Schaaf, Niels de Vries, Dennis Borst, Stijn Held en Steven Ottevanger. Al vrij snel moest de coach zich beroepen op wisselspelers, omdat het niet liep. Heel zelden was er het heilige vuur. Zoals bij 12-15. Er ontspon zich een mooie rally en uiteindelijk roste Kooistra de bal tegen de vloer. Er was wisselwerking met het publiek, 1.500 in getal, en er leek energie in de ploeg te komen.

Maar daarbij bleef het. Het werd nog 15-16, maar daarna ging Lycurgus vier keer achter elkaar in de fout, met bij 15-18 nog een time out. Bij 17-22 kwam Van de Kamp in de ploeg en hij zou vanaf halverwege de tweede set de rest van de wedstrijd blijven staan. Zijn eerste score was een ace. Dat bracht de stand op 20-24, waarop Amriswil de time out in ging. Het was de gevaarlijke middenman Alexandar Ljubicic die de set besliste.

In de tweede set liep Lycurgus vanaf het begin achter de feiten aan en daar kwam pas een einde aan toen de set afgelopen was. In deze fase was de servedruk van Amriswil domweg te hoog om zelf goed uit de verf te komen. Bij 1-4 haalde Taaij de ploeg al naar de kant, bij 5-11 was hij door de time outs heen. Ewoud Gommans scoorde twee keer via de pipe aanval voor Amriswil,  Kooistra noteerde nog de 15-20, maar daarna waren de volgende vijf punten,  op rij voor de gasten.  Ljublicic maakte het ook in deze set af. Een 0-2 achterstand in sets betekende ook definitief einde Europa.

Vanaf set drie kwamen aan beide kanten de nodige invallers binnen de lijnen, waaronder ook Chris Voth. De Canadees ging libero spelen en deed dat niet onverdienstelijk. Amriswil coach Marko Klok stuurde een complete tweede keus het veld in op Ljublicic na.  Toen was van tegenstand geen sprake. Via 10-3 en 15-7 kon Lycurgus ver afstand nemen. Na een ace van Dennis Borst voor 18-11 en een Kill – block van de  Groningers voor 19-11, volgde een Zwitserse time, daarna sloeg Kooistra nog twee keer raak voor 21-11. Het was Hossein Ghanbari die met een éénhandig blok de set met 25-13 besliste .

In de laatste set doofde het waakvlammetje na 14-14 helemaal, Lycurgus ging te slordig spelen en kwam met 15-19 achter. De tweede keus van Amriswil werd door hun trainer coach Marco Klok nog bij 18-20 naar de kant gehaald, waarop ze de stand naar 19-23 tilden. Met een foutserve van Lycurgus kwam er na 21-24 een einde aan een teleurstellende avond Europees volleybal.

Wytze Kooistra was met 26 punten veruit topscorer, verder kwam geen collega van hem in  de dubbele cijfers. Bij Amriswill lukte dat alleen Ljubicic met 11 punten. Teams scoorden beide 58 eigen punten, De foutenlast bedroeg 30 om 23. Alleen al in de eerste set scoorde Lycurgus 11 keer voor de Zwitsers.

gh @ Vizier op Volleybal. bron o.a. Theo Sikkema. Foto CEV.