Lycurgus geeft niet thuis in de topper

VoV, 11-01-2020. 4:35 uur. Een mooier affiche in het Nederlandse clubvolleybal bij de mannen kan een liefhebber zich op dit moment niet wensen. De nummers twee en één van de Eredivisie troffen elkaar gisteravond in MartiniPlaza. SAMEN. Lycurgus en Draisma Dynamo kruisen de degens met de koppositie als inzet.

Op vrijdag 1 november vorig jaar waren de gasten in de heenwedstrijd in Apeldoorn duidelijk met 3-1 via de setstanden 23-25, 25-18, 25-14 en 25-18 te sterk. In de eerste set leek er nog weinig aan de hand, maar daarna lukte het niet om aanvallend overeind te blijven.

Alle goede bedoelingen ten spijt, maar SAMEN. Lycurgus verloor gisteravond opnieuw redelijk kansloos met 0-3 van koploper Draisma Dynamo. De thuisploeg was geen schim van de collectieve vechtmachine van voor de feestdagen en ging met 15-25, 23-25 en 19-25 ten onder. Vandaag al kan in Barneveld tegen Advisie/SSS revanche genomen worden voor de teleurstellende nederlaag.

Alleen in een fase in de tweede set liet SAMEN. Lycurgus zien de gasten uit Apeldoorn te willen verslaan. Verder was het veelal gelaten was de thuisploeg bracht. De energie en spirit ontbrak om de koploper onderuit te halen. ‘We waren niet klaar om deze wedstrijd aan te gaan’, opperde coach Arjan Taaij direct na afloop. Een verklaring had hij er niet onmiddellijk voor. De laatste trainingen voorafgaande aan deze kraker waren juist heel scherp en energiek geweest.

Des te teleurstellender was het om in de eerste set te constateren dat Dynamo in een zetel naar setwinst gebracht werd. Mitch Perinar, Collin Mahan, Bennie Tuinstra, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held bleken niet bij machte om controle te krijgen over de wedstrijd. Bijna iedereen bleef qua prestatie ver onder de maat.

Zeker in de eerste set zakte SAMEN. Lycurgus door de ondergrens en slaagde het er niet in om de boel aan de praat te krijgen. Toen Mahan geblokt werd en er na 5-13, 10-17 op het scorebord kwam kon de Amerikaan naar de kant. Erik van der Schaaf kwam voor Mahan in het veld. Het bracht amper verandering. Aanvallend werden amper directe punten gemaakt en in de rally was de ploeg van coach Redbad Strikwerda veelal de winnaar. Na de 11-20 kwam Dynamo via een ace in no-time op setpoint en een uitgeslagen aanval aan de kant van de thuisploeg deed de rest.

In de tweede set liet SAMEN. Lycurgus iets van veerkracht zien toen een 6-9 en 9-12 achterstand na omgebogen werd in een 20-17 voorsprong. Blokkerend kreeg de ploeg het beter op orde en aanvallend kwamen een paar opties beter uit de verf. Vervolgens waren vier punten op rij tegen dodelijk. Mahan maakte 21-21 en het werd 23-23. Daarbij bleef het.

Via het blok kwam er een setpoint op het scorebord en een uitgeslagen aanval Borst bracht de setstand op 0-2, terwijl het met een beetje goede wil 1-1 had kunnen staan. We zullen het nooit weten, maar misschien zou toen de benodigde spirit en energie wel vrijgekomen zijn.

In de laatste set werden op te veel cruciale momenten fouten gemaakt, waardoor het nooit lukte om nog ergens aanspraak op te kunnen maken. Het was vanaf 4-5 tegen een achterstand aankijken voor SAMEN. Lycurgus en ontstond er al enig perspectief op aansluiting in de set dan gooide een aanvalsfout of anderszins wel roet in het eten. Het werd nog wel 16-18 en 18-19, maar op de big points toonden de gasten zich veel gretiger en daadkrachtiger. Daardoor kon de derde set in de eindfase vrij eenvoudig naar Dynamo gaan.

Een dikke 0-3 nederlaag derhalve voor SAMEN. Lycurgus, maar al met al wel eentje die recht deed aan de verhoudingen op het veld.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, SAMEN Lycurgus. Foto CEV.