Lycurgus koploper na zege op Sliedrecht

VoV, 13-01-2019. 6:40 uur. Abiant Lycurgus revancheerde zich gisteravond via 3-1 winst op Sliedrecht voor de uitnederlaag van 3-0 eerder in het seizoen.  In een wedstrijd waarin alleen de tweede set niet spannend was (25-14) pakte Lycurgus de koppositie met nog twee nipt gewonnen sets (27-25, 23-25, 25-23) terug.  In de tweede set was Lycurgus heer en meester binnen de lijnen en lukte gewoon alles, via 8-1, 15-9 en 20-12 werd de set met 25-14 gewonnen via een ‘voetjebal’van Sliedrecht speler Zwijnenburg.

In set één liet Sliedrecht twee kansen op setwinst lopen. Lycurgus repareerde daarin een 17-14 en 22-19 achterstand.  De gasten kregen twee setpoints, maar net zo vaak toonde Abiant Lycurgus zich. Via een knal van Auke van de Kamp en een brievenbusje van Kooistra werd het 25-25. Via een uitgeslagen aanval werd het 26-25 en Kooistra zei dankjewel; 27-25.

In de derde set leek het beslissende gaatje bij een 19-16 voorsprong geslagen. Leek, want 19-16 werd zomaar 19-19 via een aantal eigen fouten. De antenne hielp nog een keer mee, waardoor het 24-24 werd. Een netfout van Auke van de Kamp zorgde ervoor dat er een vierde set gespeeld moest worden. Dat maakte het spannender en spannender.

Het ging over en weer in de vierde set. Sliedrecht nam een aantal keren een voorsprong van twee punten, maar Lycurgus maakte ze steeds weer ongedaan. Vanaf 19-19 werd het super spannend. Bij 22-22 joeg de Vries een aanval uit, maar hij revancheerde zichzelf direct; 23-23. Vervolgens waren twee uitgeslagen aanvallen van Sliedrecht er verantwoordelijk voor dat het eerste matchpoint het duel besliste.

Wytze Kooistra werd met 20 punten topscorer.  Gerard Baan van Sliedrecht kwam tot 17. De aanvallende punten maakten het verschil

In het kelderduel tussen Advisie / SSS en Coníche Topvolleybal Zwolle deelden beide teams de punten. SSS pakte er twee, Zwolle één. Voor Zwolle lijkt het erop dat ze handhaving via de play – out moeten proberen te realiseren, ze staan laatste met vijf punten achter de ‘veilige’ plek in de Kampioenspoule.  Nog anderhalve maand en dan gaat de ploeg zoals het er nu uitziet om handhaving spelen. Coach van Vliet: “Dan moeten we er staan, moet alles kloppen en gaan we los. De laatste vier wedstrijden van het seizoen in de Degradatiepoule moeten onze beste zijn.”

SSS won de eerste set met 25-19 (tussenstanden 12-10, 20-17) en de tweede nipt met 29-27. Daarin repareerde het een 7-13 en 18-21 achterstand. “Die set hadden we moeten winnen” aldus de coach van Zwolle. Daarna bracht de derde set de ommekeer.  Aanvankelijk voordeel (8-11) voor Zwolle eindigde in een nek aan nek race na 16-16 richting de finish. SSS zag de 21-19 voorsprong verloren gaan, Zwolle won met 28-30.

Ook de vierde set werd een prooi voor Zwolle, na de 9-8 en 16-18 sloegen ze toe. De 20-25 maakte 2-2 in sets en maakte een tiebreak noodzakelijk.  SSS was daarin na de veldwissel bij 8-7 net de iets sterkere ploeg en won met 15-13. Thijs van Noorden (Zwolle) werd met 19 punten topscorer van de partij.

Draisma Dynamo won na de thuiswedstrijd in de beker ook de uitwedstrijd in de  competitie tegen het Nijmeegse VoCASA. Alleen in de tweede set kwam de thuisploeg over de twintig puntengrens met 21-25 na de tussenstanden 6-4, 11-11 en 12-16. Daarvoor was Dynamo oppermachtig met 13-25 setwinst (tussenstanden 6-10, 9-21) en de derde set  gaf een soortelijk beeld met een 15-25 eindstand (tussenstanden 8-14, 11-21).  Dynamo kan zich nu gaan voorbereiden op de Europese Challenge Cup wedstrijd van aanstaande week.

SV Land Taurus leed thuis een 1-3 nederlaag tegen de opnieuw prima presterende talentenploeg. Na de domper van de 25-14 nederlaag in de tweede set, Taurus ging van 12-10 naar 23-14)  kwam TTP heel sterk terug. De derde set pakten ze met 22-25 (na 9-7, 15-18, 21-24) en de vierde werd na 14-18 bij 21-21 nog weer spannend. Met 23-25 haalden ze de volle buit binnen. De eerste set won TTP met 20-25, daarin maakte Taurus een 5-10 achterstand goed maar verloor richting de  big points de aansluiting.

Achterhoek Orion was in de eerste twee sets een duidelijk maatje te groot voor Zaanstad. Met 25-17 en 25-14 kwamen ze op 2-0. Het verschil werd al vroeg in de set gemaakt en vervolgens stevig vastgehouden. In de eerste waren de tussenstanden 10-5, 14-7, 22-15) en in de tweede 9-4, 20-12. Zaanstad kon in de derde set steeds blijven aanklampen, kwam na de 14-10 en 16-12 terug tot 21-19 en 24-23. Ze konden de wedstrijd echter niet met nog een set verlengen en verloren met 25-23.

De stand is nu: Lycurgus 12-33, Sliedrecht 14-32, Orion 13-29, TTP 13-29, Dynamo 14-28. Dan komt er even niets en gaan we daarna verder met Taurus 14-12, VoCASA 14-2, Zaanstad 14-11, SSS 14-11 en Zwolle 14-7. Vandaag wordt nog gespeeld Lycurgus vs Orion.