Sliedrecht klopt Sneek, verlies Apollo 8

VoV, 13-01-2019. 6:57 uur. Koploper Sliedrecht Sport begon sterk aan het topduel tegen VC Sneek. Bij 7-2 hadden ze al een comfortabele voorsprong op het scorebord staan, waarvan echter bij 8-7 nog maar één puntje over was. En bij 8-8 niets meer. Teams deden weinig voor elkaar onder in het verdere verloop, echter richting de big points kon de thuisploeg opnieuw een gaatje slaan (20-17). Maar opnieuw bleek Sneek een taaie tegenstander, bij 21-21 hadden ze de schade verholpen, waarop een uitermate spannende finale in 29-31 voor de Friezinnen eindigde.

Sliedrecht voerde een aantal wijzigingen in de starting seven door en pakte de volgende drie sets met duidelijk verschil. Sneek bleef met de score op 16, 18 en 17 punten steken. Ana Rekar, Carlijn Ghijssen Jans, Ester van Berkel, Brechje Kraaijvanger en Christie Wolt stonden met serveseries aan de basis van het ruime verschil. Verder speelde Sneek met een forse foutenlast op serve en aanval, waardoor winnen uitermate moeilijk werd. Brechje Kraaijvanger werd met 15 punten topscorer , Hester Jasper van Sneek kwam tot 14 punten.

Dros – Alterno kon gisteravond een 2-1 voorsprong niet verzilveren tegen Regio Zwolle Volleybal.  Via de setstanden 18-25, 25-23, 25-22, 16-25 en 13-15 werd het 2-3 voor de bezoekers, die daarmee de bekernederlaag in Zwolle (2-3) rechtzetten.

Siska Hoekstra was met 23 punten bij Zwolle scorend erg belangrijk, ook Julia Joosten droeg met 16 scores fors bij aan de zege. Bij Alterno was Lisa Nobel met 20 punten, waarvan 6 aces, de meest trefzekere speelster.

Na de overtuigende winst in de openingsset met 18-25 ging het bij Zwolle stroef verder. Alterno kwam in de tweede set op 24-21,  na een gelijke score zo ongeveer halfweg, en had net genoeg over voor de 25-23 zege. De thuisploeg stoomde in de derde set door en ging van 8-5 naar 15-6 en 16-9. Door een serie aces van Maureen van der Woude kwam Zwolle nog aardig terug, maar setwinst zat er na 22-16 en 24-21 niet meer in.

Zwolle herstelde zich in de vierde set en liep vlot ver uit na de 5-7 naar 9-18 waarop de 14-20 en 16-25 volgden. In de vijfde set had Alterno aanvankelijk licht voordeel (3-1) maar met de finish in zicht na 8-10 liet Zwolle zich niet meer verrassen. De winst kwam na 9-12 met 13-15 op de borden.

Wie zich gisteren wel liet verrassen was het Bornse Apollo 8. Het Talentteam bezorgde de thuisploeg een fikse kater door in de Veste met 0-3 te winnen. In de strijd om na het reguliere seizoen in de Kampioenspoule te kunnen uitkomen, met daarin de aantrekkelijke duels tegen de top vijf van Nederland en de Twentse derby’s, liep Apollo een forse deuk op door dit thuisverlies.

TTP was in de eerste twee set de duidelijk bovenliggende partij. In de eerste set waren de verschillen tot pakweg halfweg niet echt groot (8-10, 9-12) maar daarna namen de Talenten, die in Indy Baijens en Rianne Vos veel scorende speelsters hadden, afstand. Naar 11-19 en 13-21. Het eindigde in een 17-25 setzege voor TTP.

Set twee zette de zelfde eindstand op het scorebord. Nu speelde TTP zich na 13-13 naar een geringe voorsprong (15-16) en pakte in bij de belangrijke punten rond de twintig een paar punten op eigen serve extra. (17-21). Met vier punten op rij maakten ze er 0-2 in sets van.

Apollo moest wat laten zien als ze de wedstrijd nog via en vijfsetter voor zich wilden beslissen. En daar leek het aanvankelijk ook heel erg op. Met 8-5 en 14-9 voor leek er geen wolkje aan de lucht voor een verlenging van de wedstrijd. Maar TTP had een sterk eindschot en een winnende finale. Ze kwamen terug naar 23-22 en waren nu met drie punten op rij spekkoper. Ofwel zij namen de drie punten mee naar Arnhem.

Emma Bredewoud werd met 10 punten topscorer bij Apollo. TTP was serverend (3 om 9 aces) en blokkerend (6 om 11) de productievere ploeg. Ook met de aanvallende punten bleef Apollo ver achter, meer dan 15 punten.

FAST boekte tegen Pharmafilter US een belangrijke 3-0 zege en kwam daarmee een stapje dichter bij de Kampioenspoule, mede omdat Apollo thuis de punten liet liggen. De ploeg van trainer Harmen Bijsterbosch klopte zelf hekkensluiter Pharmafilter US uit Amsterdam via de setstanden 25-18, 25-21 en 25-22.

Het was geen sprankelende partij, FAST kon zich in een rommelig duel niet echt losmaken en qua niveau afstand nemen van de gasten. Makkelijke winst was er in de eerste set, het werd 25-18 na 12-9 en 20-13.  In de tweede set leek FAST bij 18-12 op rozen te zitten, maar aflatende concentratie deed de voorsprong afbrokkelen tot 22-21. Verder liet FAST het niet komen. Met 25-21 werd de voorsprong uitgebouwd naar 2-0.

FAST zag in de derde set een 18-11 voorsprong tot 21-19 slinken, maar was opnieuw op tijd bij de les om de winst binnen te halen. Trainer Harmen Bijsterbosch koesterde de driepunter en was realistisch: “We moeten het van hard werken hebben, en dat hebben we vandaag gedaan. Het was voor ons moeilijk geconcentreerd te blijven, maar we waren steeds op tijd weer bij de les. Dat is het grote pluspunten van vandaag.”

Vandaag wordt nog gespeeld Eurosped vs Set-Up. De stand is nu Sliedrecht 14-38. Eurosped 13-30, Sneek 14-28, Zwolle 14-26, Set-Up 13-21, FAST 14-21, Apollo 14-14, TTP 14-13, Alterno 14-11 en US 14-5. De kaarten voor het vervolg lijken geschud.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart, Rudy van ’t Rood en Jan van den Noort.