Lycurgus lijdt 0-3 nederlaag vs. Tours

VoV, 09-12-2021. 5:48 uur. Lycurgus heeft de 3-1 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Tours thuis niet kunnen rechtzetten. Gisteravond bleef de ploeg uit Groningen zonder setwinst en daarmee kwam een eind aan het Europese avontuur. De Franse topploeg was simpel een maatje te groot. Bij de Groningers ontbrak Joël Schneidmiller vanwege een coronabesmetting. Coach Arjan Taaij was er wel weer bij en hij liet Marcell Pesti, Bjarne Huus, Austin Matautia, Luuk Hofhuis, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Markus Held aan de klus beginnen.

Het begin was goed bij Lycurgus en met scores van Huus, Pesti en Borst kwam de thuisploeg met 5-3 voor. Wat volgde was tot 10-8 was een stortvloed aan fouten bij Tours, die maar liefst vijf punten achter elkaar weggaven. Lycurgus hielp de tegenstander met een foutserve en een aanvallende fout op weg naar de 10-12 voorsprong, Huus, maakte de aansluitende 11-12 hetgeen tevens de laatste score voor Lycurgus in deze set was. Met een oersterk blok en snelle aanvallen op mid liep Tours in een ruk uit naar 11-25. Na de 10-8 was dat een score van 1 om 17 punten, daar konden ook de wissels Tieme de Jong (voor Held) en Geoffrey van Gent (voor Pesti) niets aan veranderen.

In set twee ging het tot 11-11 gelijk op, waarbij Lycurgus een 3-5 ongedaan maakte en Tours de 8-9 zag veranderen in 10-10. Tours pakte het breakpoint op 11-12 en bleef het verschil van twee punten vasthouden tot aan de 17-19. Twee prachtige pipe aanvallen van Austin Matautia hielden Lycurgus op de side out op één puntje afstand bij 16-17 en 17-18. Op 17-20 ging Taaij de time out in, na die pauze scoorde Tours twee keer (17-22) waarop de tweede time out volgde, die wel succes had  (18-22). Ondanks dat Lycurgus er alles aan deed om dreigende uitschakeling te voorkomen lukte het niet de set binnen te halen. Twee foutserves tilden de stand naar 19-24, Tours ging bij 21-24 de time out in, waarop een voetfout bij de serve van Matautia volgde voor de 21-25.

Via 0-3, 3-4 en 4-7 kwam Lycurgus in de derde set met 5-10 achter. De Groningers wensten niet te capituleren en gingen voor setwinst en verlenging van de wedstijd met in ieder geval één setje. Het verschil van een punt of vier à vijf bleef lang in stand, een ace van Niels de Vries en een blokpunt van Dennis Borst brachten het terug tot twee punten bij 14-16. Tours reageerde meteen (14-18), en Lycurgus daarna ook. Via scores van Huus, Borst en Pesti werd de achterstand tot één puntje teruggebracht bij 19-20, Niels de Vries, met een zwarte en een witte schoen aan, maakte 21-22. Op 21-24 na een punt van invaller Toledo, ging Lycurgus voor de tweede keer de time out in. Met twee foutserves en de 22-25 stand werd de set en de wedstrijd afgesloten.

Met de aanvallende scores hielden de teams elkaar in evenwicht (33 om 33), blokkerend (3 om 11) en serverend (1 om 4 aces) had Tours ruim voordeel. Ook hun foutenlast (27 om 17) was beduidend lager. El Graoui werd met 14 punten de topscorer van de partij, bij Lycurgus kwamen Matautia en Huus met 9 treffers net niet in de dubbele cijfers.