Vizier op volleybal

 

WK U19: Verlies meiden, winst jongens.

VoV, 08-12-2021. 7:10 uur. Na twee mooie zeges van gisteren speelde het duo Desy Poiesz/ Brecht Piersma vanmorgen vroeg tegen de Italiaanse dames Gottardi/ Mattavelli, die net als het BTN-duo gisteren beide partijen hadden gewonnen. Het ging dus om poulewinst en rechtstreekse plaatsing voor de achtste finales. De verliezers gaan door naar de tussenronde voor de laatste zestien.

Desy Poiesz, net als Brecht Piersma in de zaal bij VC Sneek opgeleid, is sinds dit seizoen aangesloten bij Beachvolleybal Team Nederland. Ze kwam in de zaal al in de eredivisie uit, speelde ook al een beach EK (met Kim Klein Lankhorst in Oostenrijk) en maakt nu deel uit van de VCN-dames 2 selectie, dat in de Topdivisie uitkomt. Brecht Piersma vormde dit seizoen een duo met haar zus Emma en is sedert vorig seizoen BTN – lid. Samen gaan ze voor een medaille op het WK U19, waar ze als derde geplaatst zijn.

De ‘Italiaanse hindernis’, die rechtstreekse plaatsing bij de laatste zestien in de weg stond, was echter geen gemakkelijke, dat was al snel duidelijk. Het BTN-duo had de beste start met een vlotte 6-2 voorsprong door accurate afronding van de aanvallen door Brecht Piersma en prima verdedigend werk van Desy. Echter knabbelde het Italiaanse duo steeds meer van de achterstand af (6-2 werd 7-4 en 10-9) totdat ze bij 13-13 de gelijke stand op het scorebord hadden staan en vervolgens de leiding via de side out konden overnemen zoals bij 16-17 en 17-18. In de finale bij de big points trok Italië aan het langste eind, dit ondanks fel verzet van Poiesz/ Piersma. Het werd 18-21 en 0-1.

Na de 4-4 werd in de tweede set bij 6-8 voor de tweede keer van speelveld gewisseld, bij 11-10 had het Oranje duo de stand naar hun voordeel omgebogen en ging met dat puntje voor de technische time out in. Richting de big points van de set bleef het spannend (15-15) en gaven de duo’s elkaar geen duimbreed toe. Poiesz/ Piersma knokten zich drie slagen in de rondte om de tiebreak af te dwingen, slaagden erin om de matchpoints op 18-20 ongedaan te maken (20-20) en kwamen zelf bij 22-21 en 23-22 op setpoint. Bij de derde gelegenheid pakten ze de winst met 25-23 voor de 1-1 stand.

In de derde set pakten Gottardi/ Mattavelli al vlot een 2-5 voorsprong en dwongen daarmee Poiesz/ Piersma in de achtervolging. Bij 3-7 werd er voor de tweede keer van kant gewisseld, Italië bleef op voorsprong (5-8) en bouwde dat verder uit naar vijf punten bij 5-10. Ze hielden dat op de side out vast (7-12) en sloten met 11-15 af, waarmee zij zich plaatsten voor de laatste zestien en het NL-duo daar via de KO-ronde moet zien te komen.

Versteegen/ Sengers, die gisteren hun eerste wedstrijd ook hadden gewonnen, speelden vanmorgen tegen de Hongaren Petik/ Dóczi. Dat werd een spannende driesetter, waarin de duo’s twee sets niets voor elkaar onderdeden. Na de 21-18 en 20-22 moest de tiebreak de beslissing brengen. Daarin hadden de Nederlanders de beste start (0-3 en 1-5) en ze konden dat verschil vasthouden tot aan 7-11. Bij 11-13 leek het nog even spannend te worden, maar met de laatste twee scores pakte het NL-duo de 11-15 en 1-2 zege. Na twee dagen hebben ze dus twee zeges op hun naam.

Morgen staat als laatste de wedstrijd tegen onze Oosterburen Just/ Lorenz op het programma.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB