Lycurgus met 1-0 voor in halve finale vs. SV Dynamo

VoV, 10-04-2024. 4:30 uur. Nova Tech Lycurgus heeft de eerste halve finale om de landstitel met 3-2 gewonnen bij Draisma Dynamo en staat met 1-0 voor.  De setstanden in Omnisport waren 16-25, 25-16, 22-25, 25-19 en 13-15. De tweede halve finale is komende donderdagavond om 19.30 uur in Martiniplaza.

Met Kay van Dijk, Kyle McCauley, Ramon Martinez Gion, Niels de Vries, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Sam Gortzak begon Nova Tech Lycurgus meer dan voortvarend aan de halve finale.

Vrijwel foutloos speelde de ploeg met veel overtuiging de eerste set in amper twintig minuten naar een succesvol einde. De concentratie was goed, er was energie en het spel was vloeiend. Van Dijk maakte na een diepe setup van Klok uit het achterveld 11-8. Daarna tikte Martinez slim langs de blokkering het volgende punt binnen. Deze voordelige marge vanaf 12-8 bleek een stabiele basis om verder te spelen. Boven de twintig heerste Nova Tech Lycurgus verder. Een fraai blok van De Vries was goed voor 23-16. Nadat de volgende aanval van Dynamo uitging maakte De Vries het op het eerste setpoint vakkundig af; 25-16.

De tweede set was bijna het spiegelbeeld van de eerste. De rollen waren totaal omgedraaid. Nova Tech Lycurgus liep vanaf de start achter de feiten aan en stond snel met 5-0 achter. Dat zette de toon voor de rest van de set. Dynamo ontwikkelde meer servedruk waardoor de druk op Nova Tech Lycurgus bleef en het slechts sporadisch lukte om gevaar te stichten.

Het inbrengen van Cole Bogner en Maarten Bartels voor Gortzak en McCauley bij een 18-7 achterstand bracht geen redding meer. Boekhoudt produceerde met een fraaie ace nog wel 15-22. Met twee punten op rij van Abraham was het snel over en sluiten; 16-25.

In set drie keerde het vertrouwen bij Nova Tech Lycurgus snel terug. Met de nodige servedruk, getuige een mooie ace van McCauley op 7-4, kregen de Groningers controle over de set. De Vries legde blokkerend een aanval fraai weg; 10-6. De Vries moest bij een 18-16 voorsprong het veld verlaten vanwege een voetblessure. Luuk Hofhuis verving hem. De maximale voorsprong bedroeg vijf punten bij 12-7. De thuisploeg knokte zich terug en trok bij 18-18 de stand gelijk.

Daarna was het heel even spannend, maar verder dan 21-20 kwam het niet. Een blok van Gortzak en Boekhoudt betekende 23-20. En toen kort daarna een aanval van Tijhuis uitging noteerde Nova Tech Lycurgus drie setpoints; 24-21. De eerste sloeg Martinez nog uit, maar op het tweede was het een slim tikje raak; 25-22.

In set vier maakte Nova Tech Lycurgus na 15-15 te veel fouten en verloor de controle, waardoor de vijfde set de beslissing moest brengen.

Daarin hadden de gasten een flitsende start via een snelle 3-0 voorsprong. Toen McCauley 5-1 maakte gloorde de overwinning al. Een ace door van Dijk was goed voor 12-5 en een onderstreping van een prima set.

Op 13-6 leek het een kwestie van tijd om de zege binnen te halen, maar dat duurde langer dan gewenst. Mede door een aantal dubieuze arbitrale beslissingen. Het was uiteindelijk de voor Martinez ingevallen Cole Gillis die de intense wedstrijd met een prachtige pipe na vijf gemiste matchpoints besliste; 15-13.

Zo lukte het om in de elfde vijfsetter van het seizoen voor de tweede keer te winnen.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, foto’s Rudy Biekart.