Zeges VC Limax en Lycurgus in Doetinchem en Apeldoorn.

VoV, 10-04-2024. 4:25 uur. De vier teams uit de A-Poule zijn ook de ploegen die in de halve finale om de landstitel tegenover elkaar staan. Voor VC Limax en Lycurgus was er een tussenstop in de kwartfinale tegen Sliedrecht Sport en SSS Barneveld, de nummer een en twee uit de B-Poule, maar die hindernissen werden in twee respectievelijk drie keer genomen.

Gisteravond speelden de teams de eerste wedstrijd van een ‘best of five’ serie, waarbij Orion (vs. VC Limax) en SV Dynamo (vs. Lycurgus) vanwege hun rechtstreekse plaatsing voor de halve finale thuisvoordeel hadden en ook wel favoriet waren.

Orion vs. VC Limax. Beide teams stonden onlangs nog in de bekerfinale tegenover elkaar, die strijd besliste Orion met 0-3 in zijn voordeel. Van de andere vier ontmoetingen in het reguliere seizoen en de A-Poule was er drie keer een zege voor Orion. Maar nu is het, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

En dat bleek ook wel, want VC Limax nam tegen de favoriet met 1-3 winst revanche voor de meest recente nederlaag in de bekerfinale. Een tik die behoorlijk aankwam bij de thuisploeg, mede gezien de overtuigende 20-25, 19-25, 25-14 en 20-25 setstanden. De bezoekers hadden vooral een supersterke serve, waarmee ze hoge druk uitoefenden en veel scoorden.

De bezoekers namen in de eerste set meteen het heft in handen (1-3), maar Orion kon bij 13-12 de achterstand ombuigen naar hun voordeel.VC Limax pakte het initiatief terug (15-18) en stond het niet meer af. Na een aanvallende fout kregen ze op 19-24 setpoint, twee foutserves later was de winst binnen.

In de tweede set ging Dirk Sparidans met Orion al bij 2-6 de time out in, zonder direct succes (2-8). Bij 13-13 waren teams weer elkaars gelijke, opnieuw kon VC Limax daarna het verschil maken. Bij 18-22 nam Guido Görtzen nog even een pauze, daarna sloegen zijn mannen zich naar setpoint, dat met een uitgeslagen aanval door Orion benut werd.

De derde set was voor Orion. Met ruim verschil. Time-outs op 5-3 en 12-5 leverden geen verandering op voor VC Limax, onder andere Tom Koops en Samuli Kaislasalo sloegen de thuisploeg naar een hele ruime zege.

Orion ging in de vierde set op de ingeslagen weg door (5-2) maar hield geen stand toen VC Limax sterk kwam opzetten (6-6, 9-11). Na 12-12 liepen de Limburgers bij de Achterhoekers weg (12-16, 13-19) en lieten zich de winst niet meer afpakken.

Donderdag staan de teams in Sint Odiliënberg weer tegenover elkaar.

In Apeldoorn had SV Dynamo Lycurgus te gast. Ook hier gold, na de uitslagen in de Supercup, reguliere competitie en A-Poule,  dus nieuwe ronde, nieuwe kansen. Gezien de vijfsetters die de teams in seizoen al tegen elkaar speelden was de uitkomst ongewis. Het werd nu een zege in vijf sets voor Lycurgus via de setstanden 16-25, 25-16, 22-25, 25-19 en 13-15.

De eerste en tweede set waren qua eindstanden spiegelbeelden ten opzichte van elkaar met 16-25 en 25-16. In de eerste set werd het via 8-13 en 14-18 deze uitslag, in de tweede via 5-0 en 18-7. Lycurgus, dat in de derde set met 7-12 voorkwam, zag Dynamo bij 18-18 naast zich, maar kon alsnog doordrukken voor de winst na de 19-21 en 21-24 tussenstanden.

Dynamo maakte het verschil in de vierde set nadat ze een 12-13 achterstand naar 15-14 hadden omgebogen en uitliepen naar 20-16. In de vijfde set werd met 3-8 van speelhelft gewisseld, Lycurgus liep uit naar 5-12 en 9-14, maar kom de beslissende klap pas uitdelen bij 13-14. Donderdag volgt de tweede wedstrijd in Groningen

Er waren geen matchreport voor inzage beschikbaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk en Rudy Biekart.