Lycurgus moet op herhaling na 3-1 verlies in derde duel

VoV, 14-04-2024. 8:28 uur. Er komt een vierde halve finale. Nova Tech Lycurgus verloor de derde in Apeldoorn met 3-1 van Draisma Dynamo via de setstanden 25-23, 15-15, 20-25 en 21-25. De vierde halve finale in de best-of-five serie is vanmiddag om 15.00 uur in Martiniplaza.

Met Kay van Dijk, Ramon Martinez Gion, Kyle McCauley, Niels de Vries, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Sam Gortzak begon Nova Tech Lycurgus met dezelfde basis als de afgelopen paar wedstrijden.

De eerste set liet gelijk veel spanning zien, waarbij Nova Tech Lycurgus het eerst een gaatje sloeg. Vanaf 7-7. Een stevig blok van Martinez was goed voor 11-7. Vanaf dat moment lukte het niet om al door te drukken en kwam Dynamo sterk terug. En zelfs helemaal langszij toen een pipe van McCauley geblokt werd. De thuisploeg liep weg naar een 19-16 voorsprong, waarna het aan Nova Tech Lycurgus was om de eindsprint in te zetten.

Martinez tekende voor 19-20, na een redding met de voet door Van Dijk. Martinez maakte ook 20-20. Het was De Vries met een bal in de brievenbus die Nova Tech Lycurgus voor op voorsprong zette; 23-22. Het werd nog gelijk, maar na 23-23 was het eerst McCauley die toesloeg, waarna een fout aan de kant van Dynamo de set in Gronings voordeel besliste.

De tweede set was er eentje om snel te vergeten. Nova Tech Lycurgus kon niet aanhaken bij de goede eindfase van set 1 en liep direct achter de feiten aan. Via 5-1 en 9-2 stond de ploeg van coach Arjan Taaij snel met 13-3 achter. En probeerde Taaij met het inbrengen van Cole Bogner, Cole Gillis en Thomas Sleurink de meubelen nog te redden. Na 13-3 ging het scorend weer gelijk op en liepen de gasten een paar punten in, maar de grote achterstand aan het begin kwam Nova Tech Lycurgus niet meer te boven. 25-15 setverlies was overduidelijk.

De derde set was een beetje een kopie van de tweede. Nova Tech Lycurgus kwam snel achter met 10-4, maar kwam nu wel terug in de set. Bogner kwam snel weer op de plek van Gortzak en McCauley verving Gillis. Luuk Hofhuis kwam De Vries vervangen. Dat bracht verbetering.

Een ace van Hofhuis bracht de stand op 13-15 achter. Een ace van McCauley bracht de nadelige marge op één. Daarbij bleef het. De vechtlust was er voortdurend, maar het was niet genoeg om setverlies te voorkomen. Toen Martinez fout serveerde was het gedaan.

In set vier ging het aanvankelijk de goede kant op. Nova Tech Lycurgus nam een 9-6 voorsprong en had meer controle dan in de voorgaande twee sets. Toen Van Dijk 17-14 maakte gloorde een vijfde beslissende set, maar vanaf dat moment lukte het niet meer om Dynamo van zich af te houden. De thuisploeg maakte een 6-1 run. Daarmee kwam Nova Tech Lycurgus met 21-19 achter. Van Dijk maakte nog 22-21, maar via Van der Schaaf en twee aces van Gijs van Solkema was er geen redden meer aan.

Over de hele linie net niet goed genoeg om het in drie wedstrijden af te maken. Vanmiddag vanaf 15.00 uur nieuwe ronde nieuwe kansen in Martiniplaza.

gh @ VoV, geschreven door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto Wout van Zoeren.