VV Utrecht en SV Dynamo naar halve finale

VoV, 15-04-2024.  3:49 uur. VV Utrecht is erin geslaagd om via uitschakeling van Sudosa-Desto de halve finale om de landstitel te bereken. De thuiswedstrijd afgelopen week werd met 3-1 gewonnen, waardoor er in Assen twee sets voldoende waren om door te gaan.

Dat die er zouden zouden komen leek in de eerste set een ‘ver van mijn bed show’ voor de bezoekers. De thuisploeg startte in de hoogste versnelling en denderde via 7-2 en 14-5 naar 20-7 bij het begin van de big points. Manon Korenbeek sloeg de 21-8 en 24-10 tegen de vloer, waarna de set met 25-11 naar Sudosa ging.

VV Utrecht tapte in het begin van de tweede set uit een ander vaatje, kwam met 0-4 voor en bleef tot 14-14 de ploeg aan de leiding. Sudosa kon bij 17-15 via een ketser ace twee punten afstand nemen, maar was die voorsprong bij 17-17 ook al weer kwijt. Sudosa had de winst in de finale bij 24-21 voor het grijpen, maar tastte keer op keer mis. Bij 24-25 gingen ze de time out, maar het blokpunt van Pleun Ypma bezorgde VV Utrecht de 25-27 setzege voor de 1-1 stand

Een gelijk opgaande set volgde daarna, Na 16-16 nam Utrecht afstand naar 18-20 en hield dat verschil vast tot 22-24. Met een kill-block verzilverden ze vervolgens het ticket voor de halve finale. De 22-25 betekende 1-2, waarmee het doel van twee sets winnen bereikt was.

Na het feestje werd de wedstrijd nog uitgespeeld, Sudosa won de vierde set met 25-21 en de noodzakelijke tiebreak met 15-13, maar dit was slechts voor de statistieken.

Paula Boonstra werd met 15 punten topscorer, Marly Bak van VV Utrecht bleef er ééntje bij haar achter.

In Zwolle verdedigde VC Zwolle een 3-2 voorsprong tegen SV Dynamo. Maar dat ging hen niet goed af. De gasten uit Apeldoorn namen revanche voor de thuisnederlaag en pakten via een 0-3 zege het ticket voor de halve finale.

VC Zwolle kon in de eerste set na een hele lange achtervolging bij 22-22 de stand gelijktrekken. Daarvoor hadden ze bij 9-13 en 12-16 ver achtergestaan. Na de time out op 22-22 van SV Dynamo pakten ze setpoint bij 22-24, waarna twee foutserves de set beslisten.

In set twee was SV Dynamo vanaf het begin de dominerende partij (1-5, 8-13, 12-20) en kwam via 18-25 op een 0-2 voorsprong in sets. In de thuiswedstrijd had VC Zwolle een 2-0 achterstand in sets weten om te buigen naar 2-3 winst, deze keer lukte dat niet.

Na 7-7 in de derde set nam SV Dynamo het initiatief (8-14) en stond dat ook niet meer af. Via 13-20 werd het 17-25 en 0-3.

En daarmee hebben de twee teams uit de B-poule de halve finale gehaald en hadden de nummers drie en vier uit de A-poule het nakijken.

SV Dynamo scoorde meer eigen punten (39 om 51) en had ook de lagere foutenlast (24 om 16). Benthe Wismans werd met 13 treffers topscorer. Bij VC Zwolle maakten de midspeelsters Emily Silderhuis en Marianne het Lam-Scholten de meeste punten, beiden totaal 9.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s van Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.