Een vijfde duel in beide halve finales bij de mannen

VoV, 15-04-2024. 3:59 uur. De gisteren gespeelde derde ronde in de ‘best of five’ serie in de halve finale om de landstitel leverde een 0-3 zege voor SV Dynamo op tegen Lycurgus en Orion won uit met 2-3 bij VC Limax. De stand bij beide duels is nu 2-2, zodat in beide gevallen een vijfde wedstrijd noodzakelijk is om te bepalen welke teams er doorgaan naar de finale.

Lycurgus is er niet in geslaagd om zich in de vierde wedstrijd te plaatsen voor de finale om de landstitel. In Martiniplaza verloor Lycurgus met 0-3 via 18-25, 28-30 en 23-25.  Amper zeventien uur na de 3-1 nederlaag in Apeldoorn. Lycurgus miste de overtuiging om de gasten echt onder druk te zetten.

Een 13-11 voorsprong veranderde in de eerste set in een 13-15 achterstand. McCauley maakte met 15-16 nog wel de aansluiting, maar vervolgens liep de set snel uit handen van de Groningers. Bij een 16-21 achterstand verving Maarten Bartels Martinez Gion, maar het kalf was al verdronken. Het was uiteindelijk Sjors Tijhuis die op het eerste setpoint direct toesloeg.

In set twee ging het tot 11-11 gelijk op, waarna Nova Tech Lycurgus drie punten op rij moest incasseren en met 11-14 achter kwam. Het lukte om de rug te rechten en terug te komen. Een kill-block van McCauley was goed voor 16-16. De gelijke stand was echter van korte duur, omdat Dynamo in een mum van tijd weer vier punten wegliep. En op 21-24 alweer setpoints kreeg. Waarvan Lycurgus er via o.a. Kay van Dijk een aantal kon wegwerken, maar met een ace van de sterk spelende Duco Krook verzilverde Dynamo het achtste setpoint.

Lycurgus had in de derde set bij 10-8 en 16-14 een minimale voorsprong, die bij 18-15 perspectief voor een setzege bood. Ook in de big points was er nog steeds een beslissend verschil bij 21-19, maar SV Dynamo kwam terug naar 23-23 en maakte het via Bak en Tijhuis af.

Yannick Bak van SV Dynamo werd met 18 treffers topscorer, Kay van Dik liet er 16 noteren.

Orion kon in de uitwedstrijd tegen VC Limax de stand gelijktrekken via een 2-3 overwinning. Na de 12-25, 25-18, 17-25 en 25-23 moest de tiebreak de beslissing brengen voor of een vijfde wedstijd of een finaleplaats voor VC Limax. Het werd dus een vijfde wedstrijd.

Tot 5-5 in de tiebreak waren de teams aal elkaar gewaagd, na de foutserve van VC Limax ging Kaislasalo serveren en vanachter de drie meter aanvallen. Dat resulteerde in drie treffers tot aan de 5-9, Beau Wortelboer blokkeerde de 5-10 tegen de vloer.

Met aces van Tobias Kjaer kwam VC Limax terug naar 8-10, en bij 11-12 was het verschil nog maar één puntje. De foutserve van VC Limax, een kill-block en een ace maakten daarna met 11-15 een snel einde aan de wedstrijd.

Samuli Kaislasalo van Orion werd met 25 punten topscorer, Leon Meijer van VC Limax kwam tot 21 punten.

Woensdag hebben SV Dynamo en Orion thuisvoordeel in de beslissende vijfde wedstrijd.

gh @ Vizier op Volleybal, archieffoto Wout van Zoeren en Hans van Dijk.