Lycurgus na 2-3 zege vs. SSS vierde in de eindstand

VoV, 12-02-2023. 9:03 uur. Samen Lycurgus heeft de reguliere competitie in Barneveld afgesloten met een 3-2 zege op Simplex SSS. Na een 2-1 voorsprong trok Samen Lycurgus het spannende duel in de vijfde set over de streep via de setstanden 18-25, 25-15, 25-19, 20-25 en 15-12. De ploeg van coach Arjan Taaij gaat als vierde de kampioenspoule in en neemt twee bonuspunten mee.

In een meer spannende dan goede wedstrijd begon Samen Lycurgus met dezelfde opstelling als afgelopen donderdag in de met 3-1 gewonnen bekerwedstrijd tegen Sliedrecht Sport Heren 2; Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held.

De eerste set ging aanvankelijk gelijk op. En begon serverend prima met twee aces van Markus Held. Dat leverde een 4-2 voorsprong op. Daarna ging het over en weer tot 12-12, waarna er een duidelijke kentering kwam. Samen Lycurgus ging slecht serveren en de thuisploeg gaf steeds meer servedruk wat de pass aan de kant van Samen Lycurgus stevig onder druk zette. Zodanig dat de Groningers nooit meer in de set kwamen ondanks het inbrengen van Ferdy van Dijk, Geoffrey van Gent en Tieme de Jong. Diverse eigen fouten zorgden voor een grote achterstand en 25-18 setverlies.

In set twee was het wedstrijdbeeld totaal andersom. Samen Lycurgus heerste vanaf het begin en had de basisonderdelen van het spel veel beter op orde. Het begin was met een 5-1 voorsprong al veelbelovend. De thuisploeg kwam terug tot 5-3, maar daarna was het een walk-over voor Samen Lycurgus. Met de nodige servedruk, aanvallend goeie punten en slimme acties aan het net. Een ace van Hofhuis in het hoekje betekende 21-11. En via een blok van Coenen bereikte de voorsprong het maximale aantal van elf punten op 24-13. SSS spartelde nog een puntje tegen maar vervolgens bracht een servefout de set binnen.

In de derde set bleef Samen Lycurgus de bovenliggende partij. Wederom dankzij een prima start. Een ace van Held bracht de score op 4-0. En via McCauley werd het 9-4. Daarmee was de toon gezet. Samen Lycurgus had steeds voldoende voorsprong om de wedstrijd onder controle te houden. Held verdeelde het spel goed en was af en toe blokkerend ook succesvol; 15-10. Een goeie klap van Kern was goed voor 19-14. Met onder meer een mooi blok van Hofhuis; 21-15. Daarna ging het over en weer. McCauley bracht vijf setpoints op het scorebord, waarna een bal op de antenne aan de kant van SSS over de set besliste.

In de vierde set had Samen Lycurgus de nodige problemen en kwam met 10-5 achter. De inhaalrace werd wel ingezet, maar het lukte nooit om langszij te komen. SSS ging beter aanvallen. Via Hofhuis werd met nog 19-20, maar daarna was een eigen servefout en een ace van Tom Koops beslissend. De score ging naar een achterstand van 22-19, waarna nog maar één puntje toegevoegd werd.

In de beslissende vijfde set hielden de gasten de kop erbij en deden voldoende dingen goed om de zege uit de brand te slepen. Een pipe van McCauley betekende 8-5. Dat leek al de beslissing, maar SSS kwam weer langszij. Een tikje van Kern was goed voor 10-8. McCauley tekende voor 14-11 en drie matchpoints. Een servefout van Gruvaeus maakte een einde aan het duel.

Samen Lycurgus speelt nu komend weekend eerste de halve finale van de beker tegen Sliedrecht Sport. Op zaterdag in Sliedrecht en op zondag 19 februari om 15.30 uur in het Alfa-college Sportcentrum. Een week later begint de kampioenspoule met een thuisduel tegen Active Living Orion.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto Lycurgus.