Lycurgus na sensationele zege door in CEV cup

VoV, 17-11-2022. 5:35 uur. Samen Lycurgus heeft Europees het onmogelijk geachte waargemaakt. In een zinderend Alfa-college Sportcentrum plaatste Samen Lycurgus na 15-13 winst in de golden set tegen Calcit Kamnik uit Slovenië bij de beste zestien in de CEV-Cup. Tegenstander in de achtste finale is SVG Lüneburg uit Duitsland. Het weerzien met publiekslieveling Auke van de Kamp.

De eerste drie sets eindigden in 25-19, 25-23 en 25-20 voor de ploeg van coach Arjan Taaij. Dat met het hart speelde en met afstand, geen enkele speler uitgezonderd, de beste wedstrijd van het seizoen liet zien. Het is waarschijnlijk één van de beste wedstrijden ooit door een Lycurgus formatie ooit gespeeld. Voor zo’n 650 toeschouwers, waaronder een groot deel studenten van de Hanzehogeschool die op fantastische wijze de ploeg ondersteunden.

De eerste set met Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jaron Spiegelaar en Markus Held in de basis begon Samen Lycurgus met veel overtuiging. Het geven van veel servedruk wat nodig was om het spel van de Slovenen te ontregelen en dat lukte perfect. Dat gaf veel aanvalskansen waarvoor vaak prima oplossingen gevonden werden.

Het ging tot 14-14 gelijk op, waarna het lukte om een sprint te trekken naar 18-14. Toen De Vries met één hand blokkeerde en 21-17 aantekende ontstond het geloof in setwinst. De verdediging was scherp. Een tikje van Kern en een goede klap van McCauley bracht vijf setpoints op het scorebord. De Vries benutte direct de eerste met een ace.

Het niveau zette zich in de tweede set door. Een 6-3 voorsprong werd nog te niet gedaan door de gasten, maar vanaf 8-8 nam Samen Lycurgus weer het initiatief. Met veel scherpte en aanvallende slimheid liep de thuisploeg weg naar een 20-15 voorsprong. Via onder meer mooie scores van Kern, Held, McCauley en De Vries. De gasten kwamen terug tot 24-23, omdat het iets stroever liep. Maar de controle bleef en een servefout bracht de zo gewenste winst in de tweede set voor een ook in die fase sterk spelend Samen Lycurgus.

En het goede spel kwam feitelijk geen einde aan. Wel moest in de derde set een 9-12 achterstand weggepoetst worden. Dat lukte omdat de ploeg erin geloofde en als team ook verdedigend fantastisch overeind bleef. In niets was te zien dat Samen Lycurgus een week eerder kansloos met 3-0 had verloren in Slovenië.

Het werd 15-15 waarna de druk er vol op bleef staan. Kern ging steeds beter spelen en timmerde de 21-17 tegen de grond. Een pipe van de voortreffelijk spelende McCauley betekende 22-18. Toen Kern met een ace de set besliste ging het dak van het Alfa-college er al helemaal af, maar toen moest de echte beloning nog gegrepen worden.

Het begin van de apotheose was ijzersterk. McCauley zorgde er met zijn score voor dat beide ploegen van helft gingen wisselen. Toen werd het nog bloedstollend spannend, omdat de voorsprong door een laatste krachtsinspanning van de gasten puntje voor puntje kleiner werd. Het werd 12-12 en 13-13 waarna het via een netfout aan Sloveense kant matchpoint werd.

En de eerste de beste kans liet Samen Lycurgus zich niet ontnemen. Het was middenman Hofhuis die met een geweldig blok iedereen in extase bracht. Samen Lycurgus speelde vanaf de eerste bal alles of niks en beloonde zichzelf daarmee op geweldige wijze; een plek bij de laatste zestien in Europa.

De thuiswedstrijd tegen SVG Lüneburg is waarschijnlijk op 30 november of 1 december in Groningen. De return is een week later in Duitsland.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto Lycurgus.