Supersterke come-back VC Zwolle vs. Sudosa-Desto

VoV, 17-11-2022. 5:30 uur. VC Zwolle Topvolleybal verraste gisteravond in de thuiswedstrijd de fans met een opmerkelijke en supersterke come-back na een 0-2 achterstand in sets. Via 2-2 werd de tiebreak afgedwongen en daarin speelde de Zwolse formatie zich sensationeel naar een 15-2 zege. Alles, maar dan ook alles lukte. Iedere aanval was raak, Nicole van de Vosse en Susan Schut sloegen alles tegen de vloer. De mids voorkwamen blokkerend keer op keer scores van Sudosa-Desto en de serve leverde een aantal aces op.

In de openingsset domineerde de foutenlast bij Zwolle het spelbeeld. Maar liefst 12 punten gaven ze aan de bezoekers uit Assen cadeau. Dat het desondanks heel lang gelijk opging werd met de eigen score afgedwongen. Tot 10-10 hielden de teams elkaar goed in evenwicht, Sudosa nam daarna afstand naar 10-13.

Zwolle draaide de score na de time out op die stand om naar 14-13, maar gaf tot aan de big points bij 18-20 het ene na het andere puntje weg. Bij 23-23 kon het kwartje beide kanten opvallen, Sudosa kreeg setpoints op 23-24 en 24-25 middels scorende 3 meter aanvallen, een technische fout aan Zwolse kant besliste de set.

In de tweede set liep Sudosa-Desto vlot uit naar 1-5 en 4-10. De Zwolse foutenlast en Paula Boonstra lieten de punten noteren. Na 8-13 kwam Zwolle terug in de set via o.a. een ace van Susan Schut en een rake klap van Nicole van de Vosse. Het werd 14-14, Lara Hendricks gaf de thuisploeg een 15-14 en 17-15 voorsprong. Het eerste puntje na de Assense time out was ook voor de thuisploeg (18-15), daarna ging het foutenfestival bij Zwolle door.

Tot 22-20 scoorden ze vier keer voor Sudosa-Desto, Paula Boonstra maakte met een ace de aansluitende 22-21 en serveerde na de time out op die stand via opnieuw een direct punt de gelijke stand op de borden.  (22-22).  Zwolle kwam op 23-23 gelijk, via een kill-block en een ace pakte Sudosa vervolgens de 23-25 setwinst voor de 0-2 stand.

De derde set ging gelijk op tot aan 13-13, Nynke Hofstede scoorde  met een ace het  breakpoint na de side out voor 14-13, Sudosa sloeg vervolgens in het net en Emily Silderhuis profiteerde dankbaar van een Assense overpass. Zwolle bracht de stand op 18-13 en had het gaatje voor de setzege geslagen. Het verschil bleef rond de vijf punten schommelen, (21-16, 23-18). Susan Schut zette Zwolle op setpoint, dat met een aanvallende fout van Sudosa-Desto werd benut voor de 25-18 winst en de 1-2 stand.

Zwolle had de flow in de vierde set vlot te pakken en kwam via 6-2 met 9-3 voor. Sudosa-Desto knokte zich van een 16-6 achterstand nog naar 16-11 en 21-17 maar kon niet voorkomen dat de thuisploeg met 25-20 de tiebreak binnenhaalde.

Met een overweldigende vijfde set (tussenstanden 6-0, 11-1 en 15-2) gaven de speelsters van VC Zwolle daarna met trompetgeschal een visitekaartje af voor de toekomst. Ze lieten daarin zien hoe goed ze kunnen volleyballen, als ze de foutenlast onder controle houden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.