Volleybal in Europa en Azië, van A tot Z

VoV, 16-11-2022. 6:01 uur. In het afgelopen weekend was het weer heel erg druk met het nationale clubvolleybal. We nemen u mee naar de wedstrijden van de teams met Nederlandse inbreng in Europa en Azië. Wedstrijden die van zaterdag tot en met dinsdag gespeeld zijn. Italië, Duitsland, Frankrijk en België werden gisteren al belicht, Frankrijk komt nog een keer voorbij.

Een terugblik op de midweekse duels en Europacupwedstrijden volgt later in de week. En van A tot Z geeft niet aan een gedetailleerde terugblik op elke wedstrijd, maar de alfabetische volgorde van de landen, die we behandelen.

Cyprus: Het is Nikki van der Veen met Lemesos in de stadsderby tegen AEL Limassol niet gelukt om punten te pakken. Zij leden via 19-25, 22-25 en 17-25 een 0-3 nederlaag. AEL is één van de sterkste teams op Cyprus en was gisteren een maatje te groot voor Lemesos. Met veel servicedruk en een goede verdediging maakte AEL het de ploeg van Nikki van der Veen erg lastig.

Zij begon alle sets in de basis, maar werd halverwege de derde set gewisseld. Totaal scoorde ze 9 keer, waarvan 2 aces tijdens goede servebeurten en een paar mooie pipe aanvallen. Ze kwam uit op een aanvallend scoringspercentage van 42%.

Finland. Dagmar Boom leed met VK Viesti een 3-1 nederlaag bij Puijo Wolley. Na de 2-0 achterstand kon haar ploeg de spanning erin houden met een 19-25 zege in de derde set, de spanning was echter niet van lange duur gezien de 25-16 in de vierde. De voordelige 72 om 63 eigen score voor Puijo kwam mede tot stand door 10 om 5 blokpunten en 11 om 4 aces. Dagmar Boom scoorde 15 keer voor Viesti.

Frankrijk: Gisteravond verloor Levallois van Nicole Oude Luttikhuis met 1-3 van Le Cannet. Zij scoorde 21 keer en werd topscorer van de wedstrijd. Nantes van Marrit Jasper boekte een 3-1 zege tegen Venelles. Marrit Jasper scoorde 14 punten voor Nantes, Lynn Blenckers kwam niet in actie bij Venelles.

Griekenland: Bij de dames won Anna Mebus met Lamia overtuigend van Aigaleo. Het werd 3-1 via 25-15, 22-25, 25-16 en 25-20. Zij stond 4 sets in de basis en scoorde 5 keer. De 11 om 1 aces en 12 om 5 blokpunten maakten het verschil. Maret Grothues leed met Panathinaikos een 3-1 nederlaag tegen AEK. De tweede set wonnen ze met 12-25, de vierde werd met 25-12 verloren. Met 25-23 en 25-20 in de andere twee sets pakte AEK de zege. Maret Grothues scoorde 9 punten. Gijs Jorna won met PAOK Thessaloniki met 1-3 bij OFI. Drie sets hielden ze de thuisploeg onder de twintig (18, 19 en 13), in de verloren derde set kwamen ze zelf tot 20 punten.

Japan: Celeste Plak leed dit weekend met Hemeji Victorina twee nederlagen. Zowel op zaterdag als op zondag was Hisamitsu met 1-3 te sterk. Zaterdag werd de derde set met 25-17 door de ploeg van Celeste Plak gewonnen, zondag pakten ze de derde set met 25-16.

Beide keren waren er nipte setzeges voor Hisamitsu. Zaterdag met 30-32 in de vierde en 23-25 in de tweede set en zondag met 23-25 in de eerste. Celeste Plak scoorde totaal 40 punten in beide wedstrijden. Bij de tegenstander had de Belgische Lise van Hecke 37 keer succes.

Oostenrijk: Daan Streutker kwam met Waldviertel twee keer in actie tijdens afgelopen weekend. Voor de competitie verloren ze met 3-1 van Ried. In dat duel scoorde hij 16 keer. Voor de Austria Cup werd met 3-2 van Amstetten gewonnen en werd de vierde ronde bereikt. Daarin spelen ze op 8 december tegen TLC Weiz. Streutker scoorde in het bekerduel 5 keer. Hij speelde niet alle sets.

Polen: Dick Kooy verloor met Belchatow met 3-2 van Cuprum Lubin. Via 15-10 in de vijfde set. Hij scoorde 19 keer. Niels Klapwijk verloor met Warszawa met 1-3 van Jastrzebski. Hij maakte 12 punten. Robbert Andringa leed met Olsztyn een 3-1 nederlaag bij Rzeszow. Hij had in drie sets invalbeurten en scoorde niet en Twan Wiltenburg begon alleen in de eerste set bij ZAKSA in de basis en maakte 1 punt in het met 2-3 door zijn ploeg ZAKSA gewonnen duel tegen Barkom. ZAKSA staat 5de, Belchatow 9de, Warszawa 10de en Olsztyn 11de in de stand.

Roemenië: Dinamo Bucuresti van Ewout Gommans behaalde een afgetekende 0-3 zege bij Suceava, dat per set 16, 15 en 7 punten meekreeg. Gommans liet er 12 op het scorebord zetten. Zijn ploeg bezet de tweede plaats op de ranglijst.

Tsjechië. Bij Karlovarsko vs. Kladno stonden de twee Oranje spelverdelers tegenover elkaar. De ploeg van Wessel Keemink won met 3-0 via de setstanden 25-14, 25-18 en 25-21. Afgetekend dus. Beide spelverdelers scoorden 1 puntje.

Het team van Hyke Lyklema speelde twee keer afgelopen weekend. En won twee keer zonder setverlies. Van Sokol Sternberg (14, 23, 16) en Prerov (23, 20, 20). Hyke Lyklema speelde alleen tegen Prerov, ze scoorde 7 keer.

Turkije: Zowel voor de teams van Nimir Abdel-Aziz als voor die van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra was er een 0-3 zege. De tegenstander van Halkbank kreeg 20, 14 en 15 punten mee, die van Ziraat Bankasi 19, 22 en 17. Abdel-Aziz scoorde 10 punten. Ter Maat had 17 keer succes en Tuinstra liet er 7 noteren.

VakifBank van Nika Daalderop boekte een 3-1 zege tegen Fenerbahce. De derde set ging met 23-25 naar de gasten, VakifBank pakte de setwinsten met 25-21, 25-20 en 25-22. Nika Daalderop scoorde totaal 16 punten. Haar teamgenoten Egonu en Gabi maakten er respectievelijk 33 en 18. Bij Fenerbahce waren er 28 punten voor Arina Federovtseva.

Zuid- Korea. Kepco van Thijs ter Horst won thuis met 3-1 van Seoul Woori. Na de 19-25 volgden er drie met twee punten verschil gewonnen sets voor Kepco. Via twee keer 25-23 en 26-24 werd het 3-1. Thijs ter Horst liet 32 punten noteren. Zijn ploeg staat derde in de stand.