Lycurgus ontsnapt thuis aan deceptie

VoV, 15-01-2018. 7:32 uur. Abiant Lycurgus heeft zondagmiddag ternauwernood in eigen huis gewonnen van Talenteam Papendal/Arnhem. De ploeg van Arjan Taaij begon niet scherp aan de wedstrijd maar wist het tij nog op tijd te keren. Het werd 3-2 met de setstanden: 21-25, 23-25, 25-14, 25-17 en 15-13.

In de eerste set ging het lange tijd gelijk op, de punten werden over en weer verdeeld tot een uiteindelijk score van 14-14. Abiant Lycurgus was niet scherp en liet Talentteam Papendal / Arnhem uitlopen tot een verschil van vijf punten, bij een stand van 15 tegen 20. Typerend voor het laatste deel van de set is de bal die door de handen van Carlos Mora Sabaté glipte. De set eindigde met 21-25 in het voordeel van de bezoekers.

De ploegen waren ook in de tweede set weer aan elkaar gewaagd. Abiant Lycurgus wist opnieuw niet te overtuigen. Ondanks dat bedroeg de marge tussen beide ploegen nooit meer dan twee punten. Het werd uiteindelijk 23-23 waarbij de Arnhemmers aan het langste eind trokken en met een prachtig blok van Tijhuis de set beslisten met 23-25.

In de derde set begon Abiant Lycurgus sterk. De ploeg leek eindelijk wakker te zijn en wilde nog wat maken van de wedstrijd. Al snel werd fiks afstand genomen van Neerlands volleybaltalenten. De voorsprong groeide tot een marge van meer dan tien punten. De wilskracht van de ploeg wordt nog maar eens gekenmerkt bij een stand van 22-11 waar de bal met doorzettingsvermogen over het net werd gewerkt. De set werd beslist met een zeer goede service van Carlos Mora Sabatè op 25-14.

In het begin van de vierde set verloor aanvoerder Wytze Kooistra zijn controle over de emoties. Hij smeet de bal naar de grond en kreeg hiervoor een rode kaart van de scheidsrechter. Iets wat je zelden ziet in het volleybal. Het betekende een punt voor de tegenstander waardoor het 0-3 werd. Deze achterstand groeide uit een verschil van maar liefst vijf punten. Echter knokte de ploeg van Taaij zich terug in de wedstrijd en kwam bij 15-15 langszij. Vanaf hier blokkeerde Abiant Lycurgus heel sterk, waarmee het verschil gemaakt werd. Uiteindelijk besliste Kooistra de set met een snoeiharde smash en bepaalde hiermee de eindstand op 25-17.

De alles beslissende vijfde set bracht de beslissing. Ook in deze fase had Abiant Lycurgus het nog steeds lastig tegen het Talentteam. Toch kwam de thuisploeg op voorsprong met een voordelige marge van vier punten bij een stand van 10-6. Bij een stand van 14-11 mocht Kooistra serveren voor de set, maar hij serveerde in het net. Vervolgens liet Stijn van Schie de bal door zijn handen glippen, waardoor het 14-13 werd. Bij het derde matchpoint was het raak. De Arnhemmers serveerden in het net, waardoor Abiant Lycurgus dit duel alsnog met 3-2 won.

Coach Arjan Taaij was ontevreden over de eerste twee sets. ‘ We speelden in de eerste twee sets gewoon niet goed. We waren niet scherp, er was geen service druk en de fouten last was gewoon te veel. Blij dat we ons dan nog wel kunnen herpakken in de andere drie sets.’

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto Hans van Dijk.