Lycurgus, Orion en Dynamo morsen geen set

VoV, 8-10-2017. 7:50 uur. De eerste competitieronde in de eredivisie bij de mannen leverde voor wat de uitslagen van de ook dit jaar bovenin verwachtte ploegen geen verrassingen op. Abiant Lycurgus won thuis met 3-0 van Vallei Volleybal Prins, Seesing Personeel Orion pakte bij TTP een 0-3 zege en met hetzelfde resultaat ging Draisma Dynamo bij Zaanstad weg. Coniche Topvolley Zwolle boekte een 3-0 thuiszege tegen Advisie / SSS en SV Land Taurus en Inter Rijswijk hadden vijf sets nodig om de winnaar te bepalen. Dat werd de thuisploeg.

Abiant Lycurgus had al vlot in de eerste set het initiatief te pakken (5-2, 10-6) en stoomde door naar een 25-17 zege. In set 2 hetzelfde beeld, de 14-8 en 19-13 liet er niet veel twijfel bestaan dat de landskampioen, bekerwinnaar en houder van de Supercup in deze doorgang ook de sterkste was. Met 25-16 brachten ze de stand op 2-0.  In de derde set kon VVP langer mee, blijkens de tussenstanden 11-11, 19-17 en 22-20. Pas in de eindfase nam Lycurgus meer afstand om met 25-21 de eerste zege van het seizoen bij te schrijven.

Stijn van Schie en Frits van Gestel werden met 12 punten de topscorers bij Lycurgus. Rik van Solkema (11 punten) en Peter Ogink (10 punten) scoorden het vaakst voor VVP.

In Zaandam was debutant Zaanstad niet opgewassen tegen Draaisma Dynamo. Met twee keer 19-25 en 16-25 in de derde set hielden de gasten de thuisploeg drie keer onder de twintig punten.  In de eerste set noteerden we de tussenstanden  6-11, 11-17 en 15-21. In de tweede was Zaanstad bij 16-18 nog dicht in de buurt maar verloor daarna de aansluiting en in de derde set maakte Dynamo na 9-13 het verschil naar 11-20 om met 16-25 te finishen.

Nico Manenschijn (Dynamo) werd met 14 treffers topscorer van de partij, Lars de Boers van Zaanstad kreeg er 9 op naam.

Seesing personeel Orion hoefde in Arnhem ook geen setje af te geven. In de tweede set was het verschil heel ruim met 13-25, daarvoor (19-25) en daarna (21-25) konden de talenten beter meekomen.  Pim Kamps (12 punten) en Seain Cook (11 punten) werden bij Orion de meest scorende spelers, bij TTP namen Luuc van Ent en Nimo Benne ieder 7 punten voor hun rekening. De 32 om 54 gescoorde eigen punten via onder andere 2 om 10 aces en 25 om 37 aanvallende punten bepaalden de eindstand.

Coniche Topvolleybal Zwolle en Advisie / SSS vochten in de derde set een verbeten strijd uit om wedstrijdwinst of verlenging met minimaal één set. De gasten uit Barneveld namen een mooie voorsprong (8-12), maar zagen die steeds meer slinken bij het naderen van de big points. Bij 20-20 was Zwolle ernaast, waarna het tot 26-26 gelijk opging. De 28-26 besliste de wedstrijd.

In de eerste set  sloeg Zwolle na 22-20 toe. Met drie punten op rij pakten ze de 25-20 zege. In de tweede set was er bij 17-17 nog weinig over de afloop te zeggen. Bij 21-18 en 23-20 tekende zich de winst voor de thuisploeg af. Het werd 25-21.

SV Land Taurus won drie sets dik (1ste 25-16, 3de 25-15 en 5de 15-7), verloor er één met ruim verschil (19-25) en kon in de vierde set net de volle buit niet binnenhalen (25-27). Inter Rijswijk pakte twee setjes en één puntje.

Bij 21-11 in de openingsset had Taurus haar visitekaartje afgegeven voor setwinst, Rijswijk pareerde dat door in de tweede na 14-16 het verschil te maken en vast te houden. Daarna ging Taurus via 13-10 naar 21-14 in de derde set maar kon de volle drie punten in de vierde niet in eigen huis houden.  De teams bleven de heel set met de stand bij elkaar in de buurt (7-8, 13-13, 20-21), waarna Rijswijk in de finale toe sloeg. Daarna was het weer de beurt aan Taurus om de setwinst te pakken hetgeen tevens de wedstrijdwinst inhield.

Jelle van Jaarsveld (Taurus) werd met 27 punten, inclusief 4 blokpunten,  de topscorer van de Eredivisie in dit weekend. Leroy Boerefijn blokkeerde ook 4 keer raak, Tom van den Boogaard serveerde 5 aces voor Taurus. Bij Inter Rijswijk leverden Jorn Lorsheid (15 punten) en Jannes van der Ham (13 punten) een forse bijdrage aan de totale productie.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Abiant Lycurgus.