Vizier op volleybal

 

Lycurgus redt het niet, 1-3 verlies, uitgeschakeld.

VoV, 13-02-2020. 6:16 uur. SAMEN. Lycurgus heeft de huid duur verkocht in de Europese return in de achtste finale van de Challenge Cup. In een met 900 toeschouwers bijna uitverkocht Alfa-college Sportcentrum verloor SAMEN. Lycurgus met 1-3 van Montpellier Castelnau UC. Dat betekende na het 3-0 verlies van twee weken geleden uitschakeling, via de setstanden waren 20-25, 25-22, 14-25 en 26-28.

Vanaf het begin zat de ploeg van coach Arjan Taaij goed in de wedstrijd. Het plan was met volle risico en lef spelen. De energie en focus was er direct. Naast Tuinstra begonnen Mitch Perinar, Collin Mahan, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held aan het duel. Gesteund door onder meer een grote groep jeugdspelers van Lycurgus en studenten van Donitas was de sfeer in de hal direct een prettige.

De goede start bracht na een 7-5, voorsprong, die op de side out twee punten bleef tot 12-10 en 13-10 werd na een Franse foutserve, Daarna kwam bij Montpellier Javier Panton aan serve. De Cubaan bracht de passlijn en verdediging van SAMEN. Lycurgus in grote problemen. Bij 13-14 ging Taaij de time out in, bij 13-17 herhaalde hij dat nog eens, waarop Collin Mahan de serie brak. Het ace van Stijn Held maakte nog 16-18 en via Mahan werd het nog 18-21, maar verder kwamen de Groningers niet. De gasten, die in Sclater, die 12 keer indeze set scoorde, hun absolute uitblinker. Bij Lycurgus was dat Mahan met 9 treffers.

De volgende set kende voor Lycurgus een fantastische ontknoping. De thuisploeg begon weer overtuigend en nam een 11-9 voorsprong via twee kadootjes (voetfout en technische fout) van Montpellier. Na 13-13 trokken de Fransen het initiatief naar zich toe en mede door een aantal slordigheden van de thuisploeg werd het 15-19, bij 15-18 had Taaij de mannen in het blauw naar de kantlijn gehaald.

Geoffrey van Gent, die voor Perinar kwam en met Sam Gortzak voor Held kwam er nieuwe energie in de ploeg. Van Gent maakte direct een aantal punten (17-20, 19-21, 21-22) waarop Montpellier de time out in vluchtte. Mahan maakte gelijk, Montpellier ging weer de time out in, en bracht Bennie Tuinstra aan serve. Met desastreus gevolg voor Montpellier. Met twee aces sloeg hij Lycurgus op setpoint, Montpellier velde het vonnis over zichzelf via een uitgeslagen aanval.

In het begin van de derde set had Lycurgus het passend nog wel op orde, maar lukte het niet de set ups te benutten. Hossein Ghanbari en Bennie Tuinstra maakten een 0-2 achterstand ongedaan, maar met een lange serie liepen de gasten daarna uit naar 2-9. Montpellier had twee sets nodig om door te gaan en was heel hard op weg om die tweede binnen te halen. Ze bleven de kansen benutten en liepen via 6-13 en 8-16 naar tien punten verschil bij 12-22. Mihajlo Stankovic haalde de volgende ronde voor Montpellier met zijn laatste score in de set voor 14-25 definitief binnen.

In de vierde set had Lycurgus de gelegenheid om er nog een tiebreak uit te slepen, kwam na een gelijk opgaand duel tot aan de big points met 22-19 voor, maar had de Fransen op het scorebord op 23-23 weer naast zich. Het blokpunt van Joachim Manou zette de gasten op matchpoint (23-24), Mahan maakte gelijk, Mahou zorgde weer voor matchpoint bij 24-25. Ghanbari draaide de rollen om bij de 26-25, tiebreakpoint voor Lycurgus, dat echter met drie scores op rij werd veranderd in 26-28 winst voor Montpellier.

Lycurgus kon met opgeheven hoofd afscheid nemen van de Challenge Cup en zich gaan voorbereiden op de bekerfinale, komende zondag in de Maaspoort in Den Bosch. Vanaf 13.00 uur staan ze dan tegenover Draisma Dynamo.

Sclater werd met 23 punten in drie sets topscorer, Mahan maakter er 22 voor Lycurgus.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Bron o.a. verslag Theo Sikkema, Lycurgus.