Vizier op volleybal

 

Gepidae H1 wint topper en koerst af op 2de Divisie

VoV, 12-02-2020, 14:01 uur. Afgelopen zaterdag speelde de heren van Gepidae de tot nu toe belangrijkste wedstrijd van het seizoen tegen VC Polaris in Helmond. Voor de Tilburgse mannen, als studentenvereniging op jeugdigheid al geklopt door de thuisploeg, stond zaterdag voor de derde keer dit seizoen tegenover Polaris op het veld. Deze keer was de inzet de koppositie, met een direct ticket naar de Tweede Divisie als beloning.

Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk bleek de wedstrijd een regelrechte topper te zijn. Een oproep vooraf om met veel support richting sporthal ’t Hout te komen werd door zowel Polaris als Gepidae beantwoord. In een tot de nok toe gevulde sporthal werd na het inspelen direct duidelijk dat er sprake was van een enorme heksenketel. Een ambiance die absoluut recht deed aan wat er op het spel stond.

De spanning in de zaal was ook voor de spelers direct vanaf het begin voelbaar. Luid gejuich bij elke bal die zowel Gepidae als Polaris scoorde zorgde ervoor dat ook de foutenlast hoger werd. Je zou kunnen stellen dat Gepidae wat apathisch startte aan de wedstrijd. Wat gekke foutjes in de opbouw, blokkerend wat gaatjes die niet vaak voorkomen en aanvallend werden niet de juiste oplossingen gevonden. Polaris nam hier dankbaar gebruik van.

Dit in combinatie met geweldig verdedigend werk gaf Polaris een verdiende voorsprong. Tekenend voorbeeld was de rally waarbij Ingmar een bal tot drie keer toe hard aanviel, de bal keer op keer terug op het net gepasst werd, en de score uiteindelijk tóch voor Polaris was. Gepidae gaf uiteraard niet op, maar kon niet voorkomen dat Polaris de eerste set terecht met 25-21 binnen haalde.

De tweede set betekende een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Het devies bij Gepidae was dan ook; de spanning is eraf, laten we nu lekker gaan volleyballen. Dit deden de mannen dan ook, en direct werd duidelijk dat deze wedstrijd nog alle kanten op kon gaan. Zoals een echte topper betaamt werden de toeschouwers keer op keer getrakteerd op sensatie. Beide ploegen namen om en om afstand van elkaar, om elkaar vervolgens bij 19-19 weer tegen te komen. Ook de tweede scheidsrechter zag zijn kans schoon en pakte zo nu en dan even zijn momentje van faam mee. Even leek het Polaris te worden die er met een 2-0 voorsprong vandoor zou gaan, maar na een time-out van Gepidae namen ze het heft in handen.

De 21-19 achterstand werd door een geweldige serviceserie van Maarten omgebogen tot een 21-24 voorsprong. Een wanhoopwissel van Polaris leek nog heel even goed uit te pakken, maar Gepidae is al het hele seizoen ijzersterk boven de twintig punten en liet dat op dit moment dan ook zien. Op 23-24 was het dan ook de Tilburgse tribune die mocht juichen.

Wie na twee sets topvolleybal dacht dat er wat teruggeschakeld zou worden zat mis. Ook in de derde set werd er gewerkt, gedoken, geblokt en vooral heel hard gejuicht. Beide ploegen waren om en om in het voordeel. Heel even leek Gepidae bij 7-12 een gat te hebben geslagen dankzij goede servicedruk en uitstekend blokkeerwerk, maar Polaris vocht zich terug tot 14-12. Gepidae wist daar vervolgens weer van terug te komen, maar kon dit dan weer niet vast houden.

Bij een score van 21-19 was het echter opnieuw Maarten die met een goede serviceserie Gepidae terugbracht. Beide coaches voerden nog een tactische wissel door, maar het was wederom Gepidae dat liet zien het beste de zenuwen in bedwang te kunnen houden en de set met 23-25 binnen sleepte.

Gepidae had op dit moment de koppositie al gehandhaafd, maar een winst in de vierde set kon het verschil op de ranglijst naar vijf punten brengen. Er was dan ook alles aan gelegen voor de studenten om de vierde set dominant te blijven spelen. Na de eerste bal leek dit te gaan lukken, maar Polaris dacht daar anders over en nam een 7-3 voorsprong. Tenminste, dat dacht men.

De tweede scheidsrechter dacht namelijk dat het publiek ook voor hem gekomen was. Jelle was daar echter niet van gecharmeerd, en gezien hij als aanvoerder ook beschikt over de nodige kennis van de spelregels was de eerste scheidsrechter nodig om de zijn tweede man op een regel te wijzen die al een aantal jaar in het spelregelboekje staat. Na dit kort intermezzo, waarin ook de coach van de tegenstander zich niet van zijn beste kant liet zien en de twee telsters ook nog voor verwarring zorgden, was het Gepidae wat van de onrust gebruik maakte door terug te komen.

Tijmen bracht op service de score terug tot 7-8. Ergens tussendoor ging er ook nog wat mis met het telbord, maar eerlijk, niemand van Gepidae had in de gaten wat daar gebeurde. Toch?? Na stuivertje wisselen tot aan 19-19 was het Wiebe, nota bene begonnen aan het seizoen als libero, die als aanvaller het verschil maakte voor Gepidae.

Met een aantal harde klappen stond Gepidae ineens op matchpoint. Een touchébal viel nog voor Polaris, maar het tweede matchpoint was wel raak. Nog één goede pass, het setje naar de buitenkant Jelle met het balletje in de brievenbus en een enorme ontlading vanaf de Tilburgse tribunes. Gepidae vierde feest en Polaris droop af. Beide teams hadden zich volledig leeg gevochten, maar voor een klein feestje was uiteraard nog energie over. Na wat herstel-smoothies van hop in de douche is dit feestje door enkelen nog voortgezet in het Tilburgs’ centrum.

Gepidae staat door deze overwinning vijf punten voor op Polaris. Beide teams spelen nog zes wedstrijden in de derde divisie voordat er sprake is van een beslissing in het kampioenschap. Polaris heeft laten zien ook zeker een plekje in de Tweede Divisie te verdienen, dus mocht Gepidae kampioen worden, zal Polaris zich via de promotie/degradatie wedstrijden wellicht ook nog promoveren. De tweede scheidsrechter mogen ze dan thuislaten!

gh @ VoV, verslag van Ingmar Limburg, Gepidae Heren 1. Foto website Gepidae.