Vizier op volleybal

 

Overleven Lycurgus en Dynamo in Europa?

VoV, 12-02-2020. 10:42 uur.  Ja, zou het de top twee na afloop van het reguliere seizoen in de Nederlandse Eredivisie lukken om door te stoten naar de kwartfinale in de CEV Cup (Dynamo) of Challenge Cup (Lycurgus). Voor beide teams wacht hen na de nederlaag zonder setwinst in de uitwedstrijd wel een levensgrote uitdaging om dit voor elkaar te krijgen. Dan moet er eerst met 3-0 of 3-1 gewonnen worden, en daarna zal ook de golden set nog voor hen moeten zijn.

Maar wie kan zeggen waartoe SAMEN. Lycurgus en Draisma Dynamo in staat zijn? Vanavond in het Alfa-college Sportcentrum tegen Montpellier Castelnau UC en morgenavond in Omnisport tegen Lokomotiv Novosibirsk. Het is de eerste piek voor beide teams in een belangrijke week met na de Europese wedstrijden komende zondag de bekerfinale tegen elkaar in Den Bosch.

Het eerste duel in Frankrijk twee weken geleden liet zien dat er misschien wel mogelijkheden zijn wanneer SAMEN. Lycurgus erin slaagt om de druk er vol op te zetten. Alles of niks spelen. Dat zijn belangrijke ingrediënten om er een echte wedstrijd van te maken en wie weet wat er nog mogelijk is. Bij Lycurgus denken ze terug aan ruim twee jaar geleden, toen het in de CEV-Cup tegen SWD Powervolleys Düren ook bijna lukte. Na kansloos verlies in Duitsland kwam de ploeg uit Groningen in de golden set net te kort (13-15)

Coach Taaij: ‘We zijn de underdog tegen een ontzettend goede ploeg. Een ploeg die het na onze Europese wedstrijd best wel lastig in de competitie en wat minder niveau haalt. Als we zelf in staat zijn om veel te brengen en druk te genereren dan kan het echt wel een wedstrijd worden die onze kant op kan vallen. Dat is ons doel en daar moet je als volleyballiefhebber gewoon bij zijn,’ aldus Taaij.

De winnaar over twee wedstrijden gezien plaats zich bij de laatste acht van de Challenge Cup en stuit zeer waarschijnlijk op Rennes Volley 35. De huidige koploper van de Franse Ligue. Montpellier staat daarin derde. De belangrijkste man bij Montpellier is Ryan Joseph Sclater. De Canadese diagonaal was twee weken geleden goed voor ruim 20 punten.

Bij SAMEN. Lycurgus kunnen de punten van veel meer spelers komen. De recente praktijk wijst uit dat verschillende spelers de vorm van de dag kunnen hebben. Het zegt iets over het collectieve vermogen van het SAMEN. Lycurgus van dit seizoen. Het is de kunst om dit iedere wedstrijd optimaal te laten renderen. Als dat woensdagavond lukt kan er sowieso een mooi duel ontstaan. De afloop is ongewis, maar laten we zeggen wie weet? In Groningen beginnen ze om 20:00 uur, de wedstrijd wordt live uitgezonden op Podium.tv.

Draisma Dynamo krijgt morgenavond Lokomotiv Novosibirsk op bezoek. Het uitduel werd met 3-0 verloren, maar niet nadat de ploeg uit Apeldoorn de huid in Siberië duur had verkocht. Vooral in de eerste twee sets (25-23, 27-25) was Dynamo twee keer dicht bij een stunt.

Het was echter wel een nederlaag die mogelijkheden voor de return kon bieden. De ervaring bij deze Russische topploeg opgedaan kan van veel nut zijn voor de return en voor de bekerfinale, die zondag tegen Lycurgus op het programma staat.

Dat Lokomotiv zeker niet onverslaanbaar is bleek in de vorige ronde, toen het Franse Chaumont een 3-0 uitnederlaag met 3-0 thuiswinst wegpoetste, maar in de golden set net tekortkwam. In Apeldoorn beginnen ze om 20:00 uur.

In zekere zin zijn de wedstrijden van Lycurgus en Dynamo dus generale repetities voor hun bekerfinale van aanstaande zondag in Den Bosch.

gh @ Vizier op Volleybal, bron o.a. website Lycurgus en Dynamo. Foto’s CEV.