Lycurgus strijdend ten onder in Europa

VoV, 30-11-2023. 5:53 uur. Nova Tech Lycurgus is uitgeschakeld in Europa na de 3-0 nederlaag in de return van de zestiende finale in de CEV-Cup tegen SC Prometey Dnipro. De setstanden tegen de formatie uit de Oekraïne waren 22-25, 23-25, 24-26. Hard gewerkt, maar helaas net niet goed genoeg.

In een geweldige ambiance voor 2.250 fans begon Nova Tech Lycurgus prima aan de wedstrijd in de wetenschap dat met 3-0 of 3-1 gewonnen moest worden om een beslissende golden set af te dwingen. Met Cal Fisher, Kyle McCauley, Cole Gillis, Niels de Vries, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner in de basis. Fisher tekende voor 14-12 en kort daarna blokte Boekhoudt de stand naar 16-13.

Nova Tech Lycurgus trok in die fase het initiatief naar zich toe en ging naar een 19-17 voorsprong via McCauley. Op de big points ging het mis. De gasten kwamen een aantal keren goed door en serveerden stevig. Op 22-22 waren de kansen er nog, maar de laatste drie punten gingen naar Prometey. Op setpoint tegen vond McCauley een driemansblok tegenover hem.

In de tweede set was sprake van een zo goed als gelijkwaardige wedstrijd, waardoor de spanning groot was. En Noa Tech Lycurgus zich van zijn beste kant liet zien. Met veel inzet en een sterke Gillis moest wel een paar keer een achterstand van een paar punten weggewerkt worden na een sterke start met een 6-3 voorsprong. Serverend waren de Oekraïners wel in het voordeel en maakten daar gebruik van.

Mede daardoor kwam Nova Tech Lycurgus met 16-12 achter en die marge bleek uiteindelijk te groot. Ramon Martinez Gion kwam halverwege de tweede set binnen de lijnen voor McCauley. De passer-loper maakte 22-23 met een fraaie aanval. Fisher timmerde het eerste setpoint weg, maar de volgende aanval ging via het blok uit.

Daarmee was de Europese uitschakeling een feit. En probeerde Nova Tech Lycurgus de huid in het vervolg zo duur mogelijk te verkopen om het publiek nog meer te bieden dan ze al kregen. De sfeer bleef geweldig en in de laatste set had de thuisploeg de grootste winstkansen.  Nova Tech Lycurgus bleef energie leveren om in de wedstrijd te blijven. Gillis bleef scoren. Op 11-11 kwam Thomas Sleurink binnen de lijnen voor Fisher.

De mooiste fase in de wedstrijd was ongetwijfeld vanaf 16-19. Nova Tech Lycurgus scoorde vijf punten op rij met onder meer drie kill-blocks op rij. Twee van De Vries en eentje van man van de wedstrijd Gillis. Sleurink deed ook nog een duit in het zakje en zo vocht Nova Tech Lycurgus zich naar een 21-19 voorsprong. Een ace van Bogner was goed voor 22-19 en zo gloorde setwinst. Maar helaas het liep anders. Martinez werkte nog een eerste matchpoint weg met een knallende score vervolgens was het tweede wedstrijdpunt Nova Tech Lycurgus fataal.

Gestreden, maar net niet goed genoeg. Wel duidelijk revanche genomen voor het mindere optreden vorige week in de heenwedstrijd. Komende zondagmiddag wacht de volgende uitdaging. Dan is Active Living Orion vanaf 16.00 uur de tegenstander in Martiniplaza. Het duel tussen de koploper en de nummer drie.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto website Lycurgus.