Alleen SV Dynamo een ronde verder in Europa

VoV, 30-11-2023. 5:48 uur. Gisteren werden door de Nederlandse Europacup deelnemers bij de mannen de returns gespeeld in de CEV Cup en Challenge Cup. Dynamo bekert verder in Europa, VC Limax won uit met 2-3, maar is net als Lycurgus en Orion voor verdere deelname uitgeschakeld.

In de CEV Cup had SV Dynamo BUDVA te gast in Omnisport en keek tegen een 3-0 nederlaag uit de heenwedstrijd aan. Dus moest de ploeg uit Apeldoorn een 3-0 of 3-1 zege bijschrijven om de gewenste golden set te spelen.

Dynamo had in de reguliere wedstrijd steeds het beste van het spel en won afgetekend. Via de setstanden 25-20, 25-18 en nogmaals 25-18 werd de uitnederlaag weggepoets. In de daaropvolgende Golden Set waren de teams elkaar gelijke tot aan 17-17 en was het ‘puntje van de stoel’ voor fans en staf. Met 19-17 trok Dynamo de winst naar zich toe. Zij spelen in de volgende ronde tegen Fenerbahce van Dick Kooy.

Dynamo was op de scorende onderdelen duidelijk de betere ploeg. Een hele dikke plus 21 bij de aanvallende punten was daar een voorbeeld van. Yannick Bak werd met 18 punten de meest scorende speler bij de thuisploeg.

Lycurgus was gastheer voor Dnipro, waarvan in de uitwedstrijd met 3-0 werd verloren. De Groningers hadden dus ook een 3-0 of 3-1 zege nodig om een Golden Set te spelen en zo nog kans te maken op de volgende ronde.

Lycurgus werd uitgeschakeld middels een 0-3 nederlaag. De setstanden tegen de ploeg uit Oekraïne waren 22-25, 23-25, 24-26. Lycurgus werkte voor 2.250 toeschouwers keihard voor een goed resultaat maar moest aan het eind concluderen dat ze net niet goed genoeg waren. De eigen score bedroeg 51 om 52 punten, de foutenlast 21 om 17. Cole Gillis werd met  13 punten topscorer bij de Groningers. (Zie ook het separaat geplaatste verslag)

In de Challenge Cup ontving Orion Doetinchem UJS Kamarno. Orion kon in de uitwedstrijd één setje meepakken, maar moest net als de andere collega NL-teams gisteren met 3-0 of 3-1 winnen om de Golden Set te af te dwingen.

De ongetwijfeld voorgenomen target om die Golden Set te halen ging jammerlijk niet door. Orion verloor via 22-25, 24-26 en 28-30 met 0-3. Na twee sets was de uitschakeling een feit, de nederlaag betekende een roemloos afscheid van de Europese wedstrijden.

Totaal 7 om 13 blokpunten en 1 om 6 aces poetsen voor de tegenstander het duidelijke tekort op de aanvallende scores (45 om 38) weg. Samuli Kaislasalo werd met 12 treffers de vaakst scorende speler bij de Doetinchemmers.

Een fotoreportage van dit duel door Hans van Dijk staat onder DEZE LINK.

VC Limax speelde uit tegen Bucuresti en keek ook tegen een met 0-3 verloren thuiswedstrijd aan. Hier hetzelfde verhaal, ook zij konden alleen via een Golden Set na 0-3 of 1-3 winst door naar de volgende ronde.

VC Limax kon het uitduel winnend afsluiten. Toen Bucuresti na 25-23, 22-25 en 25-22 de volgende ronde had bereikt pakte VC Limax met 24-26 en 13-15 de winst. De hoge foutenlast met 41 om 31 punten scores voor de tegenstander was een belangrijk onderdeel in de hele wedstrijd. Kian Macnack werd met 18 punten de topscorer bij VC Limax.

gh @ VoV. Foto’s Wout van Zoeren en  Hans van Dijk (foto Orion).