Lycurgus verliest van Dynamo na 2-0 voorsprong

VoV, 26-01-2023. 6:40 uur. Ondanks een 2-0 voorsprong in sets heeft Samen Lycurgus in het eigen Alfa-college Sportcentrum niet kunnen winnen van Draisma Dynamo. Samen Lycurgus verloor de kraker met 2-3 (25-19, 26-24, 17-25, 24-26 en 12-15) en liet in set vier een matchpoint onbenut.

De ploeg van coach Arjan Taaij begon voor een kleine vijfhonderd toeschouwers met veel overtuiging aan de wedstrijd en wekte de indruk snel naar huis te willen. Met veel servedruk begonnen Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Jesper Schut, Jeffrey Klok en Markus Held aan de topper in de wetenschap dat beide ploegen veertig punten hadden na zeventien duels.

Mede dankzij een sterk startende McCauley liep de voorsprong snel op naar meer dan vijf punten. Op alle fronten was Samen Lycurgus beter. Toen McCauley 20-13 aantekende was duidelijk dat winst in set één rap binnen zou zijn. Het was Hofhuis die 24-18 scoorde, waarna Kern het tweede setpoint binnensloeg.

In set twee had Samen Lycurgus aanvankelijk ook nog duidelijk de overhand. Zo maakte Kern 14-10. In de eerste set was bij Dynamo Mike van Cooten al in het veld gekomen voor de tegenvallende Martijn Brilhuis. Van Cooten bleek ongrijpbaar en zou 25 punten maken. Een belangrijke factor waarom Dynamo langzaam terugkwam in de wedstrijd. Daarnaast serveerde Sjors Tijhuis erg sterk.

Passend was de middenman lastig onder controle te krijgen, wat regelmatig een serie punten tegen opleverde. Het werd 15-15 in set twee en later 21-21. Dankzij onder meer twee punten van Coenen kwamen er toch drie setpoints op het scorebord, maar die werden mede door Van Cooten allemaal weggewerkt. Uiteindelijk was het de niet fitte Coenen die twee keer uithaalde en de set binnensloeg.

In de derde set liep Samen Lycurgus steeds achter de feiten aan. Maakte de nodige fouten en had nooit zicht op setwinst. Dat was in de vierde set weer anders. Serverend ging het weer wat beter een aanvallend liep het aanvankelijk prima. Met Niels de Vries inmiddels in het veld, kwam er aan het begin van de derde set in voor Schut, stond Samen Lycurgus na een 8-6 achterstand steeds aan de goede kant van de score.

Via De Vries werd het 19-16 en gloorde hoop op de volle winst. Daarna lukte het niet op de voordelige marge over de streep te trekken. Het werd 20-20, waarna het over en weer ging tot 24-23. Het eerste en naar later bleek het enige matchpoint voor de thuisploeg van de wedstrijd. Maar dat ging helemaal mis. Een pass van McCauley kwam te dicht op het net, waardoor Held een netfout niet kon voorkomen. De volgende score van Erik van der Schaaf en een ace van Ramon Martinez Gion betekende een vijfde set.

Samen Lycurgus gaf het door eigen fouten uit handen en zat uiteindelijk met de gebakken peren van een nederlaag. De beslissende set begon goed met een 6-4 voorsprong. Een ace van Hofhuis bracht 8-8 op het scorebord na een 8-6 achterstand. Vanaf dat moment was het achter de feiten aanlopen.

Door McCauley kwam de thuisploeg nog terug tot 11-12, maar daarna was het over. Een knullige stopfout was het laatste punt van de wedstrijd. Een duel waarin Samen Lycurgus prima begon, maar het uiteindelijk door een aantal fouten op beslissende momenten niet met winst wist te verzilveren.

De koppositie aan het eind van de reguliere competitie lijkt uit beeld en het is zaak om zelf te blijven winnen in de hoop dat de concurrentie ergens punten laat liggen. Te beginnen aanstaande zondagmiddag in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter VCN. Aanvang 14.00 uur. SV Dynamo speelt zaterdag om 20:00 uur de topper in Apeldoorn tegen koploper SSS.