Lycurgus verslaat Sliedrecht Sport met 1-3.

VoV, 16-01-2022. 6:00 uur.  Amysoft Lycurgus heeft de competitie hervat met een 3-1 uitzege op Sliedrecht Sport. In een lege sporthal De Basis waren de setstanden 25-19, 17-25, 25-21 en 25-19. Amysoft Lycurgus blijft derde in de Eredivisie met dertig punten uit twaalf wedstrijden.

Het was voor het eerst sinds vier weken dat Amysoft Lycurgus weer in actie kwam. De technische staf onder leiding van coach Arjan Taaij kozen voor Geoffrey van Gent, Joël Schneidmiller, Bjarne Huus, Dennis Borst, Niels de Vries, Steven Ottevanger en Markus Held in de basis.

De zeven speelden een gecontroleerde eerste set. Amysoft Lycurgus nam snel een voorsprong van drie à vier punten. Deze marge bleek voldoende om de baas te blijven. Een mooi blok van De Vries was goed voor een 15-10 voorsprong. Toch werd het nog even spannend toen Van Gent er aanvallend niet doorheen kwam bedroeg de marge nog maar een punt. Verder kwam het niet. De thuisploeg maakte een aantal fouten achter elkaar, waardoor de voorsprong weer opliep. Van Gent met een punt en wederom een blok van De Vries zorgde voor 22-18. Dat bleek de beslissing. Een kill-block van Held maakte een einde aan de eerste set; 25-19.

In set twee raakte Amysoft Lycurgus het spoor wat bijster. Servedruk bleef achterwege en passend ontbrak de scherpte enigszins. Dat gaf een wat rommelig beeld. Huus bracht het verschil nog een keer terug tot twee bij een 16-14 achterstand, maar vervolgens was het over en uit. Marcell Pesti kende een slechte invalbeurt en maakte de kansen die hij kreeg niet af. Het heilige vuur ontbrak even en aan de andere kant maakte Marius den Hartog korte metten. De diagonaal werd veelvuldig gezocht en scoorde in die fase vrijwel alles. Amysoft Lycurgus kon het tij niet meer keren en kon opnieuw beginnen na 25-17 setverlies.

Coach Taaij. ‘Sliedrecht Sport uit is altijd een lastig potje. We hebben daar wel goed gespeeld, maar soms ook wat minder. Ik denk dat we goed gestart zijn in dit jaar. De eerste set was goed en in de tweede set maakten we meer onnodige fouten. Het uitdekken was bijvoorbeeld niet heel goed. Sliedrecht had veel servedruk. Voor ons is het dan zaak om weer goede dingen te doen. Dat hebben we opgepakt.

We hebben tweeënhalve set goed gespeeld en anderhalve set minder. Er zit een stijgende lijn in het spel en iedereen is fit. Dat zorgt voor een mooie strijd. Het is jammer dat we zo weinig spelen, maar dat lossen we op door op de training wedstrijdelementen in te bouwen. We hebben gekeken naar oefenen in het buitenland. Dat blijkt lastig waardoor we toch in Groningen blijven.’

De start van de derde set was ook nog twijfelachtig, maar langzaam kwam de grip op de wedstrijd terug. De servedruk ging omhoog en dat scheelde een slok op een borrel. Een 8-5 achterstand werd omgezet in een 9-8 voorsprong mede dankzij twee aces van Schneidmiller. Huus tekende voor de eerste voorsprong sinds de eerste set. Het ging vervolgens een tijdje gelijk op, waarna Amysoft Lycurgus het heft weer in handen nam. Een blok van Held was goed voor 18-15 en Borst rondde een sterke serve van Held af; 20-16. Toch kwam Sliedrecht Sport nog een keer terug tot 20-21 dankzij een in het net geslagen bal van Huus. Daarna hield Amysoft Lycurgus het hoofd koel en trok de belangrijke derde set over de streep dankzij een geslaagd blok van De Vries; 25-21.

De laatste set werd in het middenstuk beslist. Vanaf 7-7 stonden de gasten steeds aan de goede kant van de score. Huus kwam een aantal keren goed door en noteerde met een slim balletje 15-11. Sliedrecht Sport kwam nooit dichterbij dan drie punten. Schneidmiller maakte 18-14 en even later was het Borst door het midden met 20-16. Via Van Gent en een goed blok van Huus werd het zelfs 22-16. Op het eerste matchpoint was het via een geslaagd blok van De Vries en Held klaar; 25-19.

Zo boekte Amysoft Lycurgus, behoudends een matige tweede set, uiteindelijk een ruime 1-3 overwinning. Noodzakelijke drie punten om in ieder geval nummer twee Draisma Dynamo in direct schootsveld te houden. De achterstand bedraagt drie punten op Dynamo en vier op koploper Active Living Orion. Beide ploegen komen nog op bezoek in Groningen. Amysoft Lycurgus komt pas zondagmiddag 30 januari weer in actie voor de competitie in de uitwedstrijd tegen Numidia Topvolleybal Limburg. Als alles goed gaat staat op 25, 26 of 27 januari een bekerwedstrijd op het programma.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Lycurgus. Foto’s CEV.