Lycurgus via miraculeuze zege naar finale

VoV, 25-01-2018. 6:07 uur. Het was een wonderbaarlijke ontsnapping gisteravond, maar Abiant Lycurgus heeft zich geplaatst voor de bekerfinale. Na een 0-2 achterstand in sets werd Seesing Personeel Orion, net als twee weken geleden met 3-2 verslagen. De setstanden in het Alfa-college Sportcentrum waren 24-26, 22-25, 25-22, 25-17 en 15-7. De finale is op zondag 18 februari om 13.00 uur in de nieuwe topsporthal Activum in Hoogeveen.

Zo’n 500 toeschouwers zagen een thriller aan zich voorbij trekken, waarbij menigeen na twee sets weinig meer voor de kansen van Abiant Lycurgus gegeven had. ‘Het liep niet zoals we gehoopt hadden, maar het allerbelangrijkste is, dat we onze rug gerecht hebben en ook steeds beter zijn gaan volleyballen,’ aldus coach Arjan Taaij.

Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Sander Scheper, Dennis Borst, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté begonnen voortvarend en namen een 12-7 voorsprong in de eerste set. Niets aan de hand leek het, maar vanaf dat moment ging het mis. De foutenlast nam snel toe, serverend was het matig en de energie sloop langzaam uit de ploeg, hetgeen resulteerde in een 12-12 gelijke stand en 21-22 achterstand. Na de 22-24 werd nog wel 24-24, maar Joris Marcelis sloeg daarna hard toe en maakte het af.

In de tweede set liep Abiant Lycurgus voortdurend achter de feiten aan. Orion hield controle en ging eigenlijk al vanaf het begin (3-6 en 7-10) ruim aan de leiding. Een 10-15 achterstand was al de vooraankondiging van een moeizame set. Toch tekende Kooistra met een punt voor 19-19. Vervolgens waren drie punten op rij voor de gasten en dat was er teveel aan. Bij 22-23 ging Redbad Strikwerda nog de time out in, waarop Joris Marcelis en Stijn Held het af maakten.  Op dat moment niet meer dan verdiend, omdat de fighting spirit ontbrak en teveel spelers met zichzelf liepen te worstelen. Sabaté was één van de weinigen die steeds zijn niveau vast kon houden.

Vanaf de derde set kwam langzaam de ommekeer. Passend ging het beter en ook serverend was er meer stabiliteit. Dat vertaalde zich ook in een blokkerende opleving. Dat alles bij elkaar maakte dat er weer hoop ontstond op meer dan uitschakeling. Na de 2-0 achterstand had Orion nog maar een set nodig om de 3-2 nederlaag van twee weken geleden helemaal weg te poetsen.

Van Schie ging belangrijke punten maken, Lapkov kwam beter door en de gasten konden het hoge niveau niet langer bolwerken. Hierdoor kantelde de wedstrijd. Het niveau van Abiant Lycurgus steeg dusdanig, dat ze baas werden binnen de lijnen. Eerst was er de 25-22 in de derde set, die via 13-7 en 20-15 gestalte kreeg. Stijn van Schie maakte na de 24-22 het laatste punt in de derde set, ook in de vierde voltrok hij het vonnis. Lycurgus kwam ver voor (14-10, 20-14), moest wat van de voorsprong inleveren (20-16), maar hield genoeg over. Een foutserve en Stijn van Schie maakten de 2-2 stand na 23-17 perfect.

In de beslissende vijfde set stond Abiant Lycurgus steeds aan de goede kant van de score. Het werd nog 5-5, maar vanaf dat moment was het met samengeknepen billen op de tribune zitten snel voorbij. Van Schie bracht het verschil op drie punten bij 9-6 en Kooistra timmerde 13-7 binnen. Een blok van Borst en Sabaté zorgde voor de ontlading bij 15-7.

Vanuit eigen kracht de wedstrijd omgedraaid en daarvoor de beloning ontvangen. Nu op naar de eindstrijd. Dat is voor Taaij het allerbelangrijkste. ‘De realiteit op dit moment is niet dat het tegen Orion maar zo even gelopen koers is. Ik heb veel vertrouwen en ik denk dat we heel veel dingen ook wel beter kunnen doen dan vandaag. Daar liggen kansen om dat door te bouwen, maar voor nu is finale bereiken gewoon wel prioriteit nummer één.’

gh @ Vizier op Volleybal. Bron onder andere verslag door Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Archieffoto Hans van Dijk.