Sliedrecht wint, maar verliest eigenlijk

VoV, 25-01-2018. 6:15 uur. Topdivisionist Sliedrecht Sport heren 1 kan met trots terugkijken op het bekertoernooi 2017 – 2018. Ze hebben dan wel niet de finale gehaald, maar versloegen in de Basis wel drie ploegen uit de Eredivisie.  Helaas voor hen was de 3-2 zege van gisteravond tegen SV Land Taurus niet voldoende om de 3-1 uitnederlaag weg te werken. Na de aanvankelijke teleurstelling, zal de ploeg ook tot de conclusie komen dat ze een geweldig bekertoernooi speelden, waarvoor de echte beloning uitbleef, maar waar de waardering voor hun prestatie groot zal zijn. Dynamo, Topvolleybal Zwolle en Taurus kloppen in de Basis is een hele mooie serie uitslagen.

Sliedrecht was er dichtbij na drie sets. Nog niet bij plaatsing voor de finale, maar  wel bij een af te dwingen golden set.  De ploeg toonde zich enorm veerkrachtig door een aantal keren uit ‘geslagen positie’ of uit een ruime achterstand terug in de wedstrijd te komen. Zo bijvoorbeeld toen een 6-5 voorsprong in de eerste set door Taurus werd veranderd in een 6-11 achterstand en die ploeg mede door een aantal scores van Tom van den Boogaard het verschil tot aan de big points (bij 15-20) kon vasthouden.

Sliedrecht dwong Eric Gras bij 18-20 de time out aan te vragen, daarna scoorde Niels Vermelen met een doortikbal de 19-21, Bart Yark nam de 20-21 voor zijn rekening en Eric Gras moest bij 22-21 opnieuw de time out in. Dat werkte, 22-24, maar betekende nog geen setzege. Sliedrecht kwam terug naar 24-24, de 25-25 veranderde via een uitgeslagen aanval en een netfout in 25-27. Dat de 2de scheids ook voor een ‘beetje netfout’ fluit is terecht, de opmerking ‘voelt de wedstrijd niet aan’ past niet. Netfout is netfout, basta.

In de tweede set ging het tot 8-8 goed gelijk op, waarbij Taurus in de meeste gevallen de ploeg was die moest gelijkmaken. Op 12-8 time out Taurus, langzaam maar zeker was het initiatief naar Sliedrecht gegaan. En bleef daar, getuige de tussenstanden 14-10 en 20-16. Niels Vermeulen nam setpoint bij 24-19 voor zijn rekening, daarna scoorden beide ploegen nog een keer.

De derde set was een thriller van jewelste, spannender konden de ploegen het niet maken. Na 8-8 liep Taurus uit naar 8-10, Sliedrecht had het antwoord klaar, kreeg eerst een paar punten kado en blokkeerde zich, na de time out op 11-10 van Taurus,  via Gerard Baan naar 13-10. Bij 19-19 was het weer gelijk, en vanaf dat moment gaven de teams elkaar maar heel erg weinig toe. De 21-20 werd 22-23, time out Sliedrecht, en 25-24, time out Taurus. Het leek alsof de zenuwen een belangrijke rol gingen spelen, beide teams maakten de nodige onnodige fouten en hielden elkaar zo in de wedstrijd. Na 32-32 kon Sliedrecht de beslissende punten bijschrijven.

Alsof dit de thuisploeg net teveel energie had gekost, zo leek het in de vierde en opnieuw beslissende set. Setwinst voor Sliedrecht betekende wedstrijdwinst en golden set, setwinst voor Taurus betekende finale. Wat een inzet!

De thuisploeg leek geen last van de druk te hebben, de 2-3 werd via Bart Yark en Gerard Baan omgebogen naar 6-3. Eric Gras wisselde bij die stand van spelverdeler, de ervaren Bert Sturkenboom nam het over en Taurus zette de achtervolging in. Bij 6-6 mondde die uit in een gelijke stand, daarna dicteerde Taurus de gang van zaken. Ze liepen naar 8-12, waarop een time out van Paul van de Ven volgde.

Na 8-13 rechtte Sliedrecht nog maar weer eens de rug, het werd 11-13 via een opslag ace, daarop volgde een driepunter van Taurus (11-16), waarmee het gejojo in de stand ook voorbij was. Taurus bleef voor, had bij 14-20 een riant uitzicht op de winst en een plek in de finale. Toch capituleerde Sliedrecht nog niet, ze kwamen terug naar 17-20, het verschil van drie bleef bij 18-21 en 19-22. In de eindfase hield Taurus het hoofd koel en pakte de set. De meegereisde fans konden hun feestje bij de 2-2 setstand vieren, Taurus had de finale te pakken.

In de ‘overbodige’ vijfde set kon Sliedrecht Sport de beker eer redden. Met een zege afscheid nemen is mooi, dat deden ze door een 8-10 achterstand te veranderen in een 14-10 voorsprong,  de tiebreak was met 15-11 voor de thuisploeg. Zo’n beetje van wij de finale, zij de wedstrijdwinst vanuit Taurus zicht. De wedstrijd kende eigenlijk drie winnaars, Taurus dus naar de finale, Sliedrecht won de wedstrijd en het publiek had een prachtige volleybalavond gehad.