Vizier op volleybal

 

Lycurgus wint eerste duel in halve finale beker

VoV, 11-12-2024. 8:24 uur. In de eerste halve bekerfinale heeft Nova Tech Lycurgus zich een geweldige dienst bewezen door in Martiniplaza met 3-1 te winnen vsn Active Living Orion. De setstanden waren 25-23, 16-25, 25-22 en 25-22. Aanwinst Kay van Dijk debuteerde in de basis en maakte 19 punten.

In grote delen van de wedstrijd speelde Nova Tech Lycurgus een prima wedstrijd en had alleen in de tweede set problemen om het niveau vast te houden. De servedruk viel weg en passend kwam de thuisploeg te veel onder druk te staan. Vanaf de derde set herstelde Nova Tech Lycurgus zich en vermaakte het thuispubliek prima. Cole Gillis groeide met 23 punten uit tot man van de wedstrijd.

Na een paar trainingen achtte de technische staf het goed om Kay van Dijk te laten starten. De diagonaal werd vergezeld door Cole Gillis, Ramon Martinez Gion, Luuk Hofhuis, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner. In de eerste set werd al vrij snel duidelijk dat Nova Tech Lycurgus de zaken prima op orde had en veel beter functioneerde dan afgelopen woensdag in de met 3-2 verloren thuiswedstrijd tegen Draisma Dynamo. Er was veel meer servedruk en dat genereerde meer controle in de wedstrijd. Blokkerend was Nova Tech Lycurgus ook de hele wedstrijd de betere.

In de eerste set slaagde de ploeg van coach Arjan Taaij er meerdere keren in een gaatje van drie punten te slaan, maar de gasten kwamen steeds terug. Het bleef spannend, maar na 23-23 maakte Nova Tech Lycurgus de twee beslissende punten via Boekhoudt en een tipje van Martinez. Het begin van de tweede set was direct een stuk minder en dat vertaalde zich uiteindelijk in royaal setverlies.

Daarmee was de spanning volledig terug. Nova Tech Lycurgus herstelde zich vervolgens prima en bleek over de langste adem te beschikken. In set drie zat er amper verschil tussen beide ploegen. De beslissing viel na 16-16. Met drie punten op rij van Gillis, waarvan de laatste twee via een ace. Orion kwam terug wel terug tot 23-22, maar net als in de eerste set was Nova Tech Lycurgus scherp op het moment dat het moest. Via Gillis en een ace van Kay van Dijk rolde de derde set in Gronings voordeel.

In de laatste set startte de regerend bekerwinnaar uitstekend en kwam snel met 9-4 voor. Dat zette de toon. Lange tijd bleef een voordelige marge op het scorebord staan dankzij prima serveren en het houden van focus. Toch gaf Orion het niet op en sloop in het tweede deel van de set langzaam dichterbij. Toen Van Dijk 22-18 aantekende leek de buit wel binnen, maar daar dacht Tom Koops anders over.

De behendige passer-loper maakte drie punten op rij voor Orion. Zo werd het 23-22 en was de spanning volledig terug. Een slim punt van Van Dijk via de blokkering bracht vervolgens twee matchpoints op het scorebord. En bij de eerste was het al raak toen Hofhuis in het driemansblok op het midden een bal succesvol blokkeerde.

De 3-1 zege leverde Nova Tech Lycurgus het optimale resultaat op voor het vervolg zondagmiddag in Doetinchem. Twee sets winnen is voldoende om voor het zevende jaar op rij naar de bekerfinale te gaan. En kans te maken om voor de vijfde keer op rij de beker te winnen. De beslissende wedstrijd begint zondagmiddag om 16.00 uur in de SaZa sporthal in Doetinchem.

gh @ VoV, verslag van Theo Sikkema, Lycurgus. Foto website Lycurgus.